5 preprostih nasvetov, da boste lažje prenašali vročino

J. M.
31.07.2022 05:00

Ob toplih dnevih marsikoga zamika poležavanje v hladnem zavetju, kjer prijetno pihlja. Še tako dober in udoben počivalnik pa nam ne bo v prav nobeno olajšanje, če ne bomo poskrbeli za primerno senco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Barve, ki ohlajajo

V poletnih mesecih je dobrodošla vsakršna osvežitev doma, pri čemer pa ni nujno, da si pomagamo zgolj s klimatskimi napravami in ventilatorji, temveč lahko že z majhnimi triki in spremembami dosežemo, da bo naše domovanje delovalo bolj sveže in hladno. Stene tako prebarvamo ali jih odenemo v tapete v svetlo modrih ali zelenih odtenkih, ki temperaturo prostora vsaj navidezno znižajo in dajejo pridih morja. Podoben učinek bomo dosegli z belimi stenami v kombinaciji z dekorativnimi elementi - slike, vaze, blazine, zavese - v modrih, azurnih ali turkiznih barvnih niansah. Možgani namreč takšne odtenke povežejo z nebom in vodo, kar daje osvežujoč in umirjen občutek.

Komar

Odrešitev pod nadstreškom

Nadstreški so običajno najpogostejši dodatek in nepogrešljiv del marsikaterega doma. S tem, ko ščitijo pred soncem in drugimi vremenskimi vplivi, povečujejo udobje našega bivanja in ustvarjajo prijeten ambient. Izbira nadstreškov je v zadnjem obdobju še kako pestra in praktično vsakdo lahko najde svojemu življenjskemu slogu primernega. Če je morda njihova primarna funkcija nadomestek za garažo, pa so nadstreški uporabni tudi kot zaščita pred soncem na terasi. Med bolj priljubljenimi so jekleni in leseni nadstreški za terase, ki jih odlikuje posebej oplemenitena prekatna plošča iz polikarbonata. Ta varuje pred sočnimi žarki, nanos zmanjšuje toplotno sevanje, zrak pa se pod takim nadstreškom segreva do 60 odstotkov manj kot pri dvojnih zasteklitvah.

M-Kaiser

V naravi ni ničesar nekoristnega

Še tako dober in dovršen nadstrešek ne more ponuditi tega, kar nam lahko da narava. Ne le, da dajo drevesne krošnje okolici našega doma dušo, temveč nam v vročih dnevih ponudijo tudi svežino in zavetje pred soncem. Ponudba dreves v vrtnih centrih je ogromna in marsikdo izbira drevo predvsem na osnovi videza, pri tem pa ne pomisli, kam točno jo sploh posaditi, da bo senca dosegla svoj polni namen. Obenem ljudje velikokrat težimo k preprostim rešitvam in tudi pri izbiri drevesa želimo takšno, ki bo imelo jeseni malo listja, poleti obilno krošnjo, bo obenem zraslo čez noč in hkrati ne bo zahtevno za nego. Žal takšno drevo ne obstaja, a za dokaj univerzalno izbiro veljajo predvsem javor, murva in bukev med listavci ter duglazija med iglavci. Sama lokacija drevesa je sicer odvisna od vrste - načeloma naj bi lipo sadili vsaj deset metrov stran od hiše, medtem ko za japonski javor zadostuje že oddaljenost treh metrov.

Dobbies

Šotor za otroka

Kam naj se najmlajši zatečejo pred poletnim soncem? Pogosto bo prijetneje in manj dolgočasno, kot da se pred sončnimi žarki skrivajo v stanovanju ali hiši, če jim zagotovimo zabavno zavetje na prostem. Šotor, ki spominja na indijanski tipi, najmlajšim omogoča, da združijo razigrano gibanje, vzklikanje, s katerim kakor indijanci kličejo dež, in veličasten počitek v šotoru iz bombažne ali druge tkanine. Občutek svežine bo še večji, če bo šotor v senci kakšnega drevesa. Ne pozabimo na tla dati kakšno odejo ali mehko blazino in poskrbimo, da otroci, mlajši od teh let, ne bodo šotorili brez nadzora odraslih.

Babyssimo

Raj za hedoniste

Za sproščeno poležavanje v senci na domačem vrtu ali počitnicah, si lahko omislimo vselej popularne viseče mreže ali stole, denimo takšne, kjer je bombažna tkanina izdelana na ročnih statvah. Viseči stol naj bo zračen in trpežen, da vzdrži tudi večje silake. Na trgu so na voljo tudi posebej prilagojene mreže - gnezdeca za otroke, ki so še posebno mehke, udobne ter obstojne. Čeprav je ponudba pestra, pa je kljub vsemu priporočljivo nabaviti mrežo, ki je bila narejena v katerih od srednje- ali južnoameriških držav, saj se tam ponašajo s tisočletno tradicijo izdelovanja tovrstnih mrež, nekatere pa vzdržijo težo tudi do 500 kilogramov.

Amazonas
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta