Barve, ki bodo letos zavzele primat na pistah, stenah, kavčih, tekstilu in še kje

Urška Kreži
25.01.2020 01:52

Pantone 19-4052 classic blue bo v letu 2020 narekoval smernice v notranjem oblikovanju. A to še zdaleč ni edina barva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Temno modra bo kraljevsko zasijala, če v bližino postavite svetilko z zlatim sijajem.
Qazqa

Družba Pantone velja na področju barv za svetovno avtoriteto vse od leta 1963, ko je ustanovitelj Lawrence Herbert izumil nov sistem za identifikacijo, primerjanje in združevanje barv. Od leta 2000 vsako leto izberejo odtenek, ki ga razglasijo za barvo leta. Lani je v svetu mode in interierja zavladala njihova koralno oranžna, letos pa so v ospredje postavili klasično modro barvo. Letošnji odtenek tako še najbolj spominja na barvo neba tik po sončnem zahodu, ko je dneva konec in prihaja noč. Izbira, ki pravzaprav ne preseneča, če vemo, da barve leta navadno sledijo svetovnim dogodkom in trendom ter odsevajo tako čustvena kot psihološka stanja, s katerimi se soočamo. "Živimo na pragu nove dobe, ki potrebuje zaupanje, vero, zavetje, in brezčasen, klasični modri odtenek je tisti, ki simbolizira stalnost, samozavest, zanesljivost," je prepričana Leatrice Eiseman, izvršna direktorica v družbi Pantone. Na nas namreč deluje spokojno, pomirjujoče, je eleganten, pomaga pri koncentraciji in ponuja zatočišče. V življenje vnaša jasnost in vabi k poglobljenemu razmisleku, širitvi obzorij in komunikaciji. Je torej barva, na katero se vselej lahko zanesemo.

Kako se obdati z modrino

Ročno poslikana ali glazirana keramika, na primer, je enkratna za moder začetek. Ali pihano steklo v modrih tonih. V modro lahko odenete stene spalnice ali knjižnega kotička. Tudi s tekstilom boste zadeli žebljico na glavico. Če vas skrbi prehodnost trendov in ne želite, da bi vas z omare ali parketa modrina spremljala še dolga leta, stanovanje opremite z modrimi zavesami, preprogami, blazinami, posteljnino, ki jih preprosto kadar koli zamenjate. Modra keramika je vselej zanimiva poživitev kopalnice in ne bojte se, klasike se nikoli ne naveličate, sploh če jo dopolnite z belimi sanitarnimi elementi. Večen mediteranski pridih boste imeli v kuhinji, če vsaj del nad pomivalnim koritom ali kuhališčem obložite z modro keramiko.

Tapeta s sredozemskim pridihom prinaša v prostor barvno svežino, kar bo dobrodošlo zlasti v poletni vročini.
Mindthegap

Bakrena ljubezen

Pantone še zdaleč ni edino podjetje, ki izbira barvni odtenek leta. Jubovi strokovnjaki za barve so z novim letom v prostore zakorakali z odtenkom LOVE 385A, ki so ga poimenovali bakrena ljubezen. Gre za topel oranžni odtenek z rahlim rjavkastim podtonom, ki spominja na rdečo zemljo, opečnate strehe starih mestnih jeder, jesensko listje in tlečo žerjavico ter v opazovalcu vzbuja občutke topline, nostalgije in udobja. Opisani zamolklo oranžni ton posebno lepo zažari v kombinaciji s sorodnimi odtenki toplega spektra barvne lestvice in pridihom bleščečih glamuroznih detajlov. Za umirjen učinek Jubovo barvo leta kombinirajte z nežnimi bež niansami, lesom in mehkimi pletenimi teksturami. V vsakem primeru gre za zelo hvaležno barvo, saj v prostor vnese toplino in mehkobo ter poudarja domačnost in udobje, zaradi nevsiljive narave pa je še kako dobrodošla tudi na fasadnem ovoju objekta.

Temno modra je v interierjih izjemno elegantna in jo je mogoče lepo kombinirati z naravnim lesom in svetlimi barvnimi odtenki.
Levis/Dulux

Zelenkasta zarja

Duluxovi strokovnjaki za barve so se prav tako temeljito poglobili v morje barv. Odtenek, ki iz njihovih krogov v letu 2020 prihaja v ospredje, se imenuje tranquil dawn. Navdih za to edinstveno barvo so poiskali v pomirjujočih tonih jutranjega neba. Izbrana barva je nekakšna mešanica zelene, modre in sive, tako predstavlja popoln spokoj, ki v hektični, digitalni sodobni svet vrača mir, toplino in prijaznost. Ker se njeni barvni poudarki spreminjajo glede na pohištvo in barve, s katerimi jo boste kombinirali, vedite, da odlično deluje v nevtralni, topli, mehki ali svetli paleti.

Pastelno zelena, ki spominja na jutranjo zarjo, je s pomirjujočo vibracijo primerna za spalnico. Prostor lahko popestrite s pregrinjalom v opečnato oranžni barvi, ki prinaša toplino in domačnost.
John Lewis & Partners
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta