Bivanje z mačko: Crkljive lepotice, ki ljubijo višino

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
20.11.2020 03:00

So prijetne, kdaj pa tudi zahtevne stanovalke. Z njimi vam nikoli ne bo dolgčas, saj jih je z veseljem opazovati pri igri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Svoji ljubljenki morate dovoliti, da izraža svoje naravno obnašanje in nagone. Dovolite ji, da preživi nekaj časa sama, če bo tako hotela. Omogočite ji prostor, kamor se lahko zateče, ko se želi skriti. Mačke imajo rade zaprte prostore, v njih se počutijo varne in samostojne. Hvaležne vam bodo za kakršnokoli ležišče, ki ji ga boste privoščili, le da se bo vanj lahko zatekla, ko ji bo do počitka. Toplo zavetje ji lahko uredite v navadni kartonski škatli, v katero namestite blazino ali odejo, v trgovinah z opremo za živali pa najdete tudi mačje postelje različnih velikosti ali oblik. Še veliko raje pa bodo svoje dolge nožice raztegnile kar na kavču ali postelji svojega lastnika.

Shutterstock

Več kot samo ležišče

Mačke za svoje bivanje potrebujejo veliko več kot samo ležišče. Dovolite ji, da lovi. Ni nujno, da je njen ulov živo bitje, lahko je tudi igrača. S svojo mačko se lahko igrate z igračami na ribiški palici, saj tako pokaže svoje naravno obnašanje plenilca in celo zmaga. Igračo naj ulovi in takrat bo predla od ugodja. Vesela bo tudi igre z manjšo plišasto igračko.

Shuttertsock

Mačje skrivališče

Ne bodite presenečeni, koliko časa porabi mačka za počitek. Nagon ji namreč narekuje, kdaj naj varčuje z energijo, da bo lahko ponoči lovila. Mačke rade spijo na višjih legah, zato se takrat, ko so prestrašene, zatečejo najvišje, kamor lahko pridejo. Poskusite svoji mačji ljubljenki omogočiti čim višje skrivališče. Prav nič nenavadno ni, če jo boste našli spečo na omari, kuhinjskem pultu ali radiatorju, kjer je še zlasti v hladnih zimskih dneh prav prijetno poležavati.

Shuterstock

Prostor za praskanje

Mačke morajo kremplje ohranjati ostre in kratke, tega pa ne počnejo zato, ker bi uživale pri uničevanju vašega pohištva. Svoji mački omogočite prostor, kjer ji bo dovoljeno praskati. Kupite lahko različne predmete za praskanje, in če imate možnost, izberite takega, ki bo všeč vaši ljubljenki. Tako boste zavarovali pohištvo in sobne lončnice pred poškodbami, ki bi jih lahko povzročili ostri kremplji.

Shutertsock


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta