Čebelar iz Slovenskih goric: "Ne le med, tudi opazovanje čebel pomirja"

Jasna Marin
18.04.2021 04:00
Čebelarstvo v Sloveniji ima dolgo in bogato tradicijo, uporaba vsega, kar ustvarijo čebele, pa je vsestranska, čeprav Slovenci najbolj koristimo med.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

Že babice in dedki so govorili, da žlička medu človeka pomiri. "Ne le med, tudi opazovanje čebel pomirja, le razdražiti jih ne smete," pravi čebelar in zeliščar s Svete Ane v Slovenskih goricah Jože Kolarič, ki s čebelarjenjem nadaljuje tradicijo svojih dedkov, stricev in očeta. Po njegovih besedah je prav vse, kar ustvarijo čebele, mogoče koristno uporabiti.{api_embed_photo}653720{/api_embed_photo}

Formula za dolgo življenje

"Tako denimo propolis, ki ga čebele uporabljajo za premaz notranjih sten panja, zadelovanje razpok in špranj ter za balzamiranje vsiljivcev, ki vdrejo v panj, ljudje lahko uporabimo kot naravni antibiotik, saj učinkuje proti bakterijam, glivicam in virusom. Propolis priporočajo pri infekcijah v ustih in vnetju dihal, uporaben pa je tudi za dezinfekcijo manjših ran," pojasni čebelar. In nadaljuje: "Cvetni prah, ki je v obliki zrnc, deluje kot naravno poživilo, pomaga pri presnovi, težavah s prostato in obolenjih sečevoda in je izjemno bogat z vitamini in folno kislino, ki je zlasti pomembna za nosečnice. Najdražji med čebeljimi pridelki je matični mleček, s katerim čebele dojilje sprva hranijo ves zarod, kasneje pa zgolj še čebelo matico. Zanj mnogi verjamejo, da v sebi skriva formulo za dolgo življenje. Čebela matica, ki dnevno izleže tudi po 2000 jajčec, namreč živi do pet let in več, medtem ko čebela delavka v povprečju živi le 45 dni. Tudi čebelji vosek je nadvse uporaben. Dodajajo ga h kozmetiki, iz njega izdelujejo sveče, obenem pa velja za eno najstarejših sredstev za površinsko zaščito in obdelavo lesa. S poliranjem površine, ki je premazana s čebeljim voskom, ta dobi svetleč in svilnat videz, res pa je, da je treba voskanje lesenih površin večkrat ponoviti."
{api_embed_photo}653753{/api_embed_photo}

V zdravilne namene, proti revmi, nekateri uporabljajo čebelji strup, ki pa ni primeren za ljudi, alergične na čebelje pike. Tudi zrak iz panja je dobrodejen. V čebelnjaku vdihavamo aerosol, ki vsebuje eterična olja, flavonoide, med, cvetni prah in propolis ter druge zdravilne snovi. Čebele s krili povzročajo v panju ventilacijo in vse te zdravilne snovi razpršijo v zrak, ki ugodno vpliva na človekovo počutje in blaži simptome alergije na cvetni prah.
{api_embed_photo}653719{/api_embed_photo}

Za čebele je treba čas imeti

Med s starostjo ne izgublja učinkovin, še posebno ne zdravilnih, opozori Kolarič. Sodobni arheologi so pri izkopavanjih v egipčanskih grobnicah pogosto naleteli na posode z medom, starim nekaj tisoč let in še zmeraj nespremenjenim in užitnim. "Uradno je danes med prehransko dopolnilo. Vendar so ga, če pogledamo v preteklost, ko ni bilo učenih zdravnikov in zdravil, uporabljali kot učinkovito naravno zdravilo," še dodaja čebelar.
{api_embed_photo}653759{/api_embed_photo}

Čebele pridobivajo med z zbiranjem nektarja (medičine) in mane. "Mana je sladka snov, ki jo iz zadka izločajo uši in druge žuželke, ko se hranijo s sokovi dreves," razloži čebelar. "Nato čebele nabrano obogatijo še s svojimi izločki, snov v telesu predelajo, oplemenitijo s telesnimi sokovi in potem kopičijo v satovju. Tam mora med najprej dozoreti, da vsebuje na koncu manj kot 20 odstotkov vode, preden ga čebelar lahko pobere in predela." Jože Kolarič opozarja, da je za čebele treba imeti dovolj časa. Večkrat jih gre pogledat že čez teden, najbolj aktivno pa se z njimi ukvarja ob nedeljah. "Čebele pridelujejo med zase, a čebelarji jim 'ukrademo' del pridelka, s tem jih spodbudimo, da še bolj delajo. Hkrati pa jim moramo izkazovati spoštovanje, skrbeti zanje in jim v zimskih mesecih priskrbeti dovolj hrane."
{api_embed_photo}653751{/api_embed_photo}
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta