Dom v znamenju narave: Barva leta 2021 povezuje ljudi, um in srce

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.01.2021 02:00
Specialistka za oblikovanje prostora in Jubova arhitektka Nastja Iskra je na barvni prestol v letošnjem letu postavila svileno zeleno barvo oziroma faith 190C, po barvni karti JUB Favorite Feelings.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jub

Zadnja leta se trend od zelo močnih in agresivnih odtenkov barv preliva k beli ter zemeljskim in umirjenim tonom pa tudi k umiku k naravi, opažajo v podjetju Jub, kjer vsako leto pripravijo barvne trende in barvo leta. Lani je kraljevala bakrena ljubezen oziroma love 385A; topel oranžen odtenek z rahlim rjavkastim podtonom, ki spominja na rdečo zemljo, opečne strehe starih mestnih jeder, jesensko listje in tlečo žerjavico.

Shutterstock

V stanovanja prihaja narava

V letu 2021 pa je specialistka za oblikovanje prostora in Jubova arhitektka Nastja Iskra na prestol postavila svileno zeleno barvo oziroma faith 190C, po barvni karti JUB Favorite Feelings. Kot pravijo v Jubu, gre za barvo narave, ki navdihuje in povezuje ljudi, um in srce, dom z naravo, danes z jutri, hkrati pa sprošča in pomirja. Izbrani svileno zeleni odtenek ponuja neskončne možnosti kombinacij: naravni značaj in svežino odtenka lepo dopolnijo sorodni odtenki hladnega spektra barvne lestvice ali leseni detajli v obliki pohištva ter talnih in stenskih oblog. Za dodajanje dinamike in poudarjanje dizajna v prostoru pa velja umirjen zelen odtenek kombinirati z živahnejšimi komplementarnimi barvami, kot sta oranžna in opečnato rdeča, svetujejo v Jubu. Kot poudarki so zelo dobrodošle matirane brušene kovine toplih barvnih tonov, kot sta medenina in baker, ali mehkoba tkanin in dinamika pletenih tekstur zemeljskih odtenkov.

JUB/Anže Petkovšek



JUB/Anže Petkovšek

V kombinaciji z lesom, keramiko, kamnom ...

"Barvo je v naših bivanjskih prostorih seveda mogoče odlično kombinirati tudi s številnimi inovativnimi elementi ali modnimi ikonskimi izdelki, posamezne barvne površine pa glede na namembnost prostora izpostaviti tudi v kombinaciji z izbranimi materiali, kot so na primer les, keramika, kamen ali kovina, katerih iluzijo tekstur lahko danes v prostoru zlahka upodobite oziroma dosežete tudi z dekorativnimi slikopleskarskimi tehnikami," še razložijo Jubovi strokovnjaki. Ob tem dodajo, da je barva leta zaradi pomirjujočega učinka primerna izbira za spalnice, dnevne prostore ali domače pisarne. Lepo se poda tudi kuhinjskim elementom ali keramičnim oblogam v kopalnici. Zdaj ko poznate barve leta, zgolj še izberite svojo najljubšo in vzemite čopič v roke.

Jub
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta