(FOTO) Opremljanje z rastlinami: So stare lončnice primerne za novi dom?

Jasna Marin Jasna Marin
06.01.2021 03:00
Lončnice lahko bodisi dopolnjujejo slog, ki ga ustvarja notranja oprema, ali pa poskrbijo za poživljajoč kontrast v prostoru. Zagotovo so bistvena prvina vsakega doma, zato jim je koristno posvetiti več pozornosti, ko opremljate novi dom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blumenbüro Holland

Ob selitvi v nov dom smo lep čas okupirani z izbiranjem pohištva za stanovanje, takoj ko je to za silo opremljeno, pa že sledi urejanje prostorov z dekorativnimi elementi in seveda rastlinami.

Juke
Blumenbüro Holland

Nove ali stare, to je zdaj vprašanje

Kolikor je hiš in stanovanj, toliko je tudi slogov, kajti prav vsako stanovanje se z notranjo opremo in izborom rastlin razlikuje od drugega. Marsikdo se ob selitvi sprašuje, ali naj v novo stanovanje s seboj vzame kaj starih reči ali naj vse zamenja z novimi in svežimi elementi, ki bodo pripomogli, da v stanovanje privabijo povsem nove energije. Če ste že v starem stanovanju imeli rastline, ki so vam veliko pomenile, potem boste skoraj zagotovo tudi v novem domu zanje našli ustrezen prostor. Morda je vaša edina težava ta, da je novo stanovanje urejeno v modernem slogu in se vam zdi stara rastlina, četudi lepa, preveč staromodna zanj. To lepotno napako lahko hitro odpravite, če obrišete prah z rastline, jo presadite v večji lonec in zanjo izberete novo stilno okrasno posodo, ki naj bo v sozvočju z opremo v ambientu in skladna z drugimi dekorativnimi elementi, s katerimi boste napolnili dom. Če pa ste se odločili, da boste hišo poselili izključno z novimi lončnicami, ne kupujte zgolj po navdihu, temveč si pripravite načrt, sicer se lahko kaj hitro zgodi, da boste z rastlinami ustvarili kaotično uprizoritev, ki bo moteča za vas in vaše obiskovalce.

Sagovec, avstralska livistona, palma Caryota mitis
Blumenbüro Holland



Hibiskus
Blumenburo Holland

Premišljeno načrtovanje

Preden se odpravite v cvetličarno ali vrtni center, bo najbolje, da si v grobem izrišete načrt prostora ali vsaj kotička, v katerega nameravate postaviti rastlino. Ne pozabite si označiti dimenzij omar in drugega pohištva ter vrisati, kako poteka odpiranje vrat, kje in kako nizko so okna, ves čas pa imejte v mislih tudi pot, po kateri se gibljete po prostoru, kajti če boste kakšno veliko rastlino postavili tja, kjer se najpogosteje gibljete, se bo slej ko prej kdo, ki po stanovanju hodi "na pamet", nehote zaletel v rastlino.

Nezahtevni kaktus brez trnja rhipsalis
Pflanzenfreude.de

V načrtu upoštevajte tudi svetlobne in temperaturne razmere v posameznem prostoru; spalnica je pogosto za nekaj stopinj hladnejša od dnevne sobe, prav dnevni prostor pa je v večini domov v predelu, ki je najbolj obsijan s popoldanskim soncem, zato navadno v spalnicah in dnevnih prostorih uspevajo povsem drugačne lončnice.

Vsekakor je nujno upoštevati tudi barve v prostoru: z barvico v barvi stene pobarvajte list papirja, podobno si označite tudi barve pohištva, če pa so stene oblepljene s tapetami, lahko poiščete kakšen kos tapete in ga vzamete s seboj v trgovino, da boste lažje izbrali ustrezne okrasne lonce. V vsakem primeru si prizadevajte izbrati rastline in lonce, ki se bodo lepo podali v prostor.

Azaleje
Blumenbüro Holland

Sozvočje z modernim ambientom

Če ste morebiti lastnik moderno zasnovanega stanovanja, potem vanj bolj kot ne sodi minimalistična oprema in manj rastlin, vendar pa morajo biti te takšne, da pritegnejo pogled.

Moderno opremljen ambient boste najlaže polepšali s posamezno izstopajočo rastlino ali s skupino rastlin, ki jih postavite kot žariščno točko v prostor, da takoj pritegnejo pozornost. Kot posamezne ali solitarne rastline so najprimernejše velike pokončne lončnice s privlačnimi listi in stabilno rastjo, kot denimo visokorastoči fikusi, pa najrazličnejše palme, dracene, juke, šeflere, difenbahije, priljubljena sta tudi papirjevec (Cyperus) in elegantna zamija (Zamioculcas).

Igor Napast

Tudi vzpenjavke so lahko imenitne solitarne rastline, med temi je najbolje poiskati tiste, ki imajo velike in posebno oblikovane liste, ali primerke s pisanimi listi, ki jih najdete med filodendroni, potosi, tudi bršljanasta aralija (Fatshedera lizei).

Zlati potos
Pflanzenfreude.de

Če ste privrženi minimalizmu, v sodobni ambient umestite manj rastlin, vendar naj bodo te opaznih oblik, da učinkujejo kot privlačne zelene skulpture, ob pogledu na katere si boste spočili oči in duha.

Aglaonema
Blumenbüro Holland


Orhideja
Blumenbüro Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta