Domača pisarna: Delo od doma zahteva urejen kotiček. Na kaj moramo biti pozorni?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.04.2020 12:38

V času koronavirusa marsikdo svoje delo uspešno opravlja od doma. Potrebujemo le računalnik, mobilni telefon, urejen kotiček z mizo in stolom, svetlobo in dobro internetno povezavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Furl

Dobro razmislite, kje v stanovanju bi si uredili kotiček, v katerem bi lahko mirno delali. Za to ne potrebujete veliko prostora, pomembno pa je, da je pravilno izkoriščen. Predvsem pa domačo pisarno namestite nekam, kjer boste imeli mir.
Nepogrešljiva elementa v domači pisarni sta miza in stol. Glede mize je priporočljivo, da izberete dovolj široko, da bo zaslon računalnika vsaj nekaj centimetrov oddaljen od vaših oči in da lahko odložite roke. Čez čas namreč postane naporno gledati v ekran, ki je preblizu, to tudi škodi vašim očem. Miza bi morala biti dovolj velika oziroma široka, da nanjo lahko odložite še pisala, koledar, beležnico ... Za boljše počutje pa še kakšno dekorativno stvar, čeprav je dobro, da na mizi ni preveč stvari in imamo pregled nad tistim, kar za nemoteno delo potrebujemo. Če imamo manjšo mizo, na kateri vedno zmanjka prostora, si lahko tik nad njo namestimo polico. Ta naj ne bo več kot 30 centimetrov nad mizo, saj mora delovati kot njen podaljšek. Tistim, ki si opravke radi zapisujejo na lističe, te pa potem izgubijo, bo koristila tabla iz plute, kamor jih bodo lahko pritrdili. Podobna rešitev je tudi kovinska tabla z magneti. Stvari lahko elegantno pospravite tudi v kakšen manjši predalnik, ki ga postavite ob mizi, če prostor dopušča, pa lahko tudi pod njo. K vsaki mizi sodi tudi stol. Modernejše je, če izberete stol, ki se ujema z mizo in slogom, ki vam je všeč, vendar je pomembnejše za vaše zdravje, da izberete stol, ki je prijazen za vašo hrbtenico in križ ter posledično držo.

Miza, pospravljena v omaro

Če želite prostor maksimalno izkoristiti in ga narediti neutesnjenega in preprostega, je najboljša izbira pohištvo, izdelano po meri. Svetovalka pri izrisu pohištva po meri Darja Rožman iz podjetja Izi mobili pove, da je mogoče velikost pisalne mize s predalnikom prilagoditi prostoru, kjer bo miza stala. To je lahko za vrati, pod oknom, za sedežno garnituro ... "Pri pisalnih mizah, predalnikih in manjših omarah, kjer imamo po navadi dokumente in pisarniški material, moramo biti pozorni tako na dimenzije elementov, da nam ne vzamejo preveč prostora in so dostopni tudi drugim družinskim članom, kot tudi na količino stvari, ki jih želimo shraniti. Od tega je odvisna globina predalov in polic, koliko prostora bo v ali na njih za pisala, sponke ..."

Domači delovni prostor naj bo prilagojen potrebam vašega dela. Opremo izberite in razporedite tako, da boste lahko delali brez nepotrebnih motečih dejavnikov.
Shuterstock

Svetloba vpliva na produktivnost

Pomembno je tudi, da pri nameščanju domače pisarne upoštevate naravno svetlobo, slednja vpliva na biološko uro in posledično na produktivnost; slaba razsvetljava vpliva na utrujenost oči, kar vodi do nadaljnjih težav, kot so glavoboli in očesne bolezni. V raziskavi so celo ugotovili, da svetloba pozitivno vpliva na splošno počutje, zato priporočajo, da mizo postavite ob oknu. In ni toliko pomembno, kako jo obrnete, le da dobite vir naravne svetlobe. 

Najboljši delovni rezultati se dosežejo v okolju z veliko naravne svetlobe. Poskrbite, da bo pisalna miza stala v bližini okna.
Velux

Poskrbite za svež zrak

Kaj nam pomaga prijetno delovno okolje, če v njem ni svežega zraka. Po mnenju mnogih zdravnikov namreč zrak vpliva na koncentracijo, predvsem pa je lahko dodatna motivacija pri delu. Stanovanje lahko večkrat dnevno prezračite na vsem dobro poznan način: na stežaj odprete okna. Takšno prezračevanje naj traja najmanj deset minut, sicer ne bo nobenega učinka. Najbolje, da okna odprete, preden sedete k delu, obvezno pa tudi po njem, ko je kakovost zraka v prostoru tudi najslabša. Odpiranje oken pa ima žal tudi slabe lastnosti. Ni samo zamudno, v stanovanje z odprtimi okni privabimo tudi mrčes in cvetni prah, ki ga še kako občutijo alergiki. Strokovnjaki tako opozarjajo, da če v stanovanju ni zatohlo in se ne počutite slabo zaradi slabega zraka, potem vam načeloma ni treba sprejeti večjih ukrepov. Če pa mislite, da imate težave s prezračevanjem stanovanja, potem velja razmisliti o vgradnji prezračevalnega sistema. 

Kot bi šli v službi za eno uro na kosilo, si vzemite ta čas tudi doma. Umaknite se od računalnika in telefona in v miru pojejte, posedite na sedežni garnituri, se odpravite na krajši sprehod ...
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta