Če boste upoštevali te nasvete, bo vaše delo od doma bolj prijetno

Gr.G.
23.03.2020 04:59

Delo od doma prinaša določene prednosti, ni se treba dolgo voziti v službo, vendar je pomembno, da znamo postaviti jasno mejo med delom in zasebnim življenjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mnogi zaradi omejitev, ki veljajo zaradi koronavirusa, delajo od doma. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je pri takšnem načinu dela nujno potrebno upoštevati nekaj nasvetov, predvsem pa poskrbeti za pravilno razmerje med delom in zasebnim življenjem. Vzeti si je treba čas za kosilo, se občasno odpraviti na svež zrak in urediti prostor, ki je namenjen samo opravljanju službenih obveznosti. 

Profimedia

1. Uredite si delovni prostor

Ureditev površine, kjer boste lahko udobno delali, bo zagotovila najboljše rezultate. Skušajte se izogniti delu v spalnici, ta prostor naj bo rezerviran za spanje in sproščanje. Ne glede na to, ali se boste odločili delati na kuhinjski mizi ali v kotu dnevne sobe, v vsakem primeru razlikujte med prostorom za delo in zabavo.

2. Zagotovite si dnevno svetlobo

Izberite delovni kotiček tako, da boste v njem deležni naravne svetlobe. Večurno delo z računalnikom v (pre)temnem prostoru bo povečalo utrujenost. 

3.Ustvarite smiselno jutranjo rutino 

Ker se vam zjutraj ni potrebno voziti v službo, imate več časa za jutranja opravila. Skušajte se prebujati ob isti uri kot običajno in namesto vožnje v službo zjutraj telovadite, čistite, ali berite knjigo, najljubšo revijo ob skodelici čaja oziroma kave. Smiselna jutranja rutina vas bo pripravila na uspešen dan.

Profimedia

4. Oblecite se, kot da greste v službo

Ko delate na daljavo, je lahko mamljivo, da ves dan preživite v pižami. Da bi povečali svojo produktivnost, se oblecite enako, kot če bi morali oditi v službo. Zjutraj se stuširajte in si pripravite obilen zajtrk. 

5. Preden začnete delati, počistite delovno površino

Domači nered vas lahko moti med delom. Preden začnete delati, na hitro počistite delovno površino in pospravite stvari okoli sebe. 

6. Določite si urnik

Četudi niste v pisarni, si skušajte vsako jutro določiti dnevne cilje. Vzemite beležnico ali si na računalniku zabeležite vsa opravila, ki morajo biti narejena. Preglejte koledar in si v urnik vpišite sestanke oziroma konferenčne klice, ne pozabite tudi na čas za kosilo. 

7. Postavite mejo med delom in domom

Pri delu od doma lahko zlahka zdrsnete v slabe navade, denimo da delate pozno v noč ali si ne vzamete odmora za prehranjevanje. Zato strokovnjaki svetujejo, da upoštevate delovnik in se zvečer tudi sprostite. 

Profimedia

8. Založite se z zdravimi prigrizki

Ko se boste naslednjič odpravili v trgovino, poskrbite, da boste kupili sveže sadje in oreščke ter druge zdrave prigrizke, ki vam bodo dali energijo za delo. 

9. Vzemite si čas za gibanje

Zaradi zdravja si med delom vzemite čas za gibanje: sprehodite se ali opravite nekaj vaj. Tudi redni krajši premori, zgolj da za nekaj minut oči odmaknete od zaslona, vam bodo pomagali pri koncentraciji. 

10. Ob koncu dneva meditirajte

Nekaj globokih vdihov in izdihov bo ob koncu delovnega dne vaše telo osvežilo in ga napolnilo z energijo. Vzemite si čas za meditacijo, ki vas bo pomirila. 

Profimedia

11. Določite si urnik spanja 

Če želite biti pri delu produktivni, morate biti spočiti. Še posebej v času širjenja okužb je toliko bolj pomembno, da spimo vsaj osem ur. Poskusite v posteljo oditi zmeraj ob isti uri. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta