Domača trata, po kateri boste radi stopali tudi bosi

J. M.
05.06.2024 05:35

Zdrava, negovana in redno košena zelenica vrtu podarja urejen videz. Kako poskrbeti, da bo lepa in sijoča tudi v poletni vročini?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za območja, kjer se na trati odvijajo igre, je dobro izbrati travne mešanice, ki skupaj tvorijo močno in trpežno površino.
Shutterstock

Naj bo vrt še tako majhen, trata zahteva veliko nege. Poleg redne košnje in urejanja robov potrebuje tudi zračenje, odstranjevanje plevela in mahu, grabljenje ter dognojevanje.

Počasi delujoče gnojilo z višjo vsebnostjo kalija pomaga krepiti korenine in izboljšuje odpornost trate pred vročino in sušo.
Shutterstock

Poleti naj bo košnja višja kot spomladi

Kako pogosto moramo kositi trato, je odvisno od uporabe površine, sorte trave in vremenskih razmer. Stebla travnatih bilk na okrasnih površinah naj bodo spomladi in jeseni dolga 3-4 cm, poleti pa 5-7 cm. Na zelenici, ki jo uporabljamo za športne igre, poskrbimo, da bo poleti višina trave 6-8 cm (spomladi in jeseni 4-4,5 cm). Kosimo takrat, ko dolžina trave za polovico preseže priporočljivo višino. In da bo košnja prijetna in čim manj naporna, si priskrbimo ustrezno kosilnico.

Robert Bosch

Za vsako delo se prava kosilnica najde

Kosilnico za trato kupujemo za več let, zato naj bo optimalno izbrana, pri čemer upoštevamo več dejavnikov. "Bencinske kosilnice so primerne za košnjo velikih površin nad 600 m2, je pa cena višja in vzdrževanje zahtevnejše. Poleg tega so glasne in vibrirajo, kar ni najbolj prijetno za roke. Električne kosilnice so odlične za srednje velike vrtove, akumulatorske kosilnice pa za manjše površine do 400 m2. Hkrati so tišje in zato idealne za strnjena naselja. Njihova največja prednost v primerjavi z bencinskimi pa je, ko kosimo teren pod naklonom," pojasnjujejo strokovnjaki iz podjetja Robert Bosch, kajti akumulatorske kosilnice odlikuje majhna teža, prav tako ni kablov, ob katere bi se spotaknili.

Prilagodljiv ročaj kosilnice s posebnimi prijemali prispeva k prijetni in energijsko varčni košnji zelenice.
Robert Bosch



Shutterstock

Z nitko do manj dostopnih kotičkov

Na marsikaterem vrtu so predeli trate, ki so s klasično kosilnico skoraj nedostopni, zato si je tam treba pomagati drugače. "Kakovostna akumulatorska kosilnica z nitko je popolna rešitev za urejanje robov, obrezovanje šopov trave v bližini ograj in stebričkov ter na težje dostopnih predelih. Primerna je tudi za košnjo visoke trave na srednje velikih in velikih vrtovih ter odstranjevanje plevela z dvorišča," naštevajo v podjetju Robert Bosch.

Zaželeno je, da je takšna kosilnica združljiva z akumulatorskimi baterijami in polnilniki iz 18V akumulatorskega sistema ter tudi z akumulatorskim sistemom združenja AMPShare, ki povezuje več različnih blagovnih znamk. Vzdržljivost baterije je odvisna od gostote in višine trave ter količine plevela.

"Priporočljivo je, da imate vsaj dve bateriji, da se med delom ena baterija polni, medtem ko druga dela," svetujejo strokovnjaki iz podjetja Robert Bosch.

Akumulatorska kosilnica z nitjo je idealno orodje za rez visoke trave in trdovratnega plevela. Dobro je, če lahko hitrost motorja ročno prilagodite delovnim pogojem.
Robert Bosch



Poletna višina košnje naj bo pet do sedem centimetrov. Daljša trava ustvari senčne površine na tleh, kar pomaga preprečiti izsuševanje in prekomerno izgubo vlage.
Shutterstock
Zeleno barvo trate zaznavamo kot pomirjujočo in osvežujočo. Pogled na lepo negovano trato lahko zmanjša stres in izboljša razpoloženje.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta