Družina, ki med vinogradi "špila" kot dobro uigran orkester

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.08.2022 02:00

Katja Leber Vračko in njena sestra Barbara ter njuna partnerja nadaljujejo uspešno tradicijo skoraj v celoti samooskrbne družinske kmetije na Jedlovniku v Slovenskih goricah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv kmetije Leber Vračko

"Družina je povezava z našo preteklostjo in je most do naše prihodnosti," ponosno reče Katja Leber Vračko, univerzitetna diplomirana pravnica, ki z možem Gregorjem vodi družinsko vinogradniško kmetijo na Jedlovniku v Slovenskih goricah. Njena sestra Barbara, prav tako diplomirana pravnica, še ena, ki se je, kljub povsem drugačnemu poklicu, vendarle odločila nadaljevati družinsko tradicijo kmetovanja, pa s partnerjem Jernejem skrbi za živinorejski del kmetije z mlečno proizvodnjo.

Na družinski kmetiji Leber Vračko hči Barbara in Jernej skrbita za živinorejski del, stara starša Fanika in Franček pomagata in redno preverjata kakovost dela, starša Alenka in Ivan sta nepogrešljiva podpora mladim v vseh dejavnostih, hči Katja in mož Gregor pa skrbita za zdravje vinskih trt in kakovost žlahtne kapljice.
Arhiv kmetije Leber Vračko
Bogastvo naravnih danosti in spretnosti družini na široko odpira vrata v svet. Svoja zanimanja in veselja spletajo v šopek petih dejavnosti na kmetiji: pridelava mleka, pridelava vina, proizvodnja sončne energije, ročna dela in izdelava naravnih slamic.
Arhiv kmetije Leber Vračko

Skladno dopolnjevanje in izmenjava izkušenj

Kmetija Leber Vračko je od leta 2017 razdeljena na dva dela. S 55 hektarji zemljišč, čredo 55 molznic in še toliko mladega goveda pa je zanesljivo ena večjih v severnem delu Slovenskih goric, v občini Zgornja Kungota. Tako vsak par pridnih rok pri delu na posestvu pride še kako prav. Na srečo na kmetiji, ki je le streljaj od slovensko-avstrijske meje, bivajo tri generacije. "Štiri," nas popravi Katja Leber Vračko. Sestra Barbara je namreč nedavno z naraščajem poskrbela, da je kmetija bogatejša tudi za novo generacijo. Čeravno Leber Vračkova prizna, da bivanje toliko različnih generacij na enem posestvu ni vedno enostavno in so kdaj potrebni tudi kompromisi, so dobro uigran orkester, saj se imenitno dopolnjujejo v izmenjavi izkušenj, idej, novosti, predvsem pa takrat, ko je treba poprijeti za delo. Brez podpore starejših generacij si naša sogovornica uspešne kmetije sploh ne zna predstavljati.

Katja, diplomirana pravnica, in njen mož Gregor, nekdanji uspešen nogometaš, sta ustvarila novo zgodbo, imenovano Opok27. Tako delček življenja med vinogradi, kjer je vsak dan pospremljen s ptičjim petjem, lahko spoznajo tudi drugi.
Arhiv kmetije Leber Vračko

V kmetijstvu sta videli priložnost

Leber Vračkovi so lahko zelo ponosni tudi na svojo tradicijo, ki je na Jedlovniku pognala močne in globoke korenine. Kmetija namreč izvira iz leta 1795 in vse od takrat so se generacije na njej preživljale s kmetijstvom. Tako sta tudi obe dekleti, čeravno navdušeni nad študijem prava, sicer na začetku oklevali, a vendarle klonili v ljubezni do družinske tradicije. Katja Leber Vračko se spominja, da je odločitev, da bosta kljub uspešno zaključenemu študiju in priložnostih, ki so se jima z diplomo odprle, prevzeli vodenje družinske kmetije, marsikoga presenetila. Tudi njiju sami, prizna in doda, da je bil svet, ko sta bili stari osemnajst let, videti povsem drugače kot čez nekaj let, ko je odločitev o tem, da sprejmeta odgovornost nase in prevzameta kmetijo, popolnoma dozorela. "V kmetijstvu sva obe videli veliko priložnost, predvsem pa sva želeli dolgoletno tradicijo nadgraditi z novimi idejami in projekti," razkriva mlada kmetovalka, ki življenje na kmetiji opisuje kot zelo zanimivo, predvsem pa vedno raznoliko. "Odvisni smo od veliko zunanjih dejavnikov, ki se jim moramo ves čas prilagajati," opozori, saj jim jo narava velikokrat zagode. Po drugi strani pa imajo srečo, nadaljuje, da veliko delovnega časa preživljajo v naravi, obdani z zelenimi griči in dolinami. "O takšnem življenjskem standardu veliko ljudi danes lahko samo sanja," se zaveda Leber Vračkova, hkrati pa opozori tudi na drugo plat življenja na kmetiji, ki zahteva predvsem trdo delo. Po njenih besedah delajo skoraj vse dni v letu in si le redko privoščijo oddih: "To ni klasični osemurni delovnik pet dni v tednu."

Nominacija za inovativnega kmeta

Danes se zaveda, da sta študij in ljubezen do družinske kmetije in kmetijstva odlična kombinacija: "Študij prava ter delo v prodaji vina in gostinstvu sta mi dala popolno podlago za to, kar počnem zdaj." Potrditev za to, da sta s sestro na dobri poti, sta na neki način dobili lani, ko sta bili s svojim inovativnim produktom, naravno slamico iz rži, ki sta jo razvili skupaj z mamo Alenko, nominirani za inovativni kmetici. Čeravno slamica ni prinesla zmage, pa je že nominacija prispevala k veliko novih izkušenj in poznanstev: "Na podelitvi sva spoznali veliko mladih inovativnih kmetov, ki so polni zagona in novih idej. Takšna poznanstva te zmeraj napolnijo z veliko pozitivne energije za nadaljnje delo."

Z zgodbo Opok27 novim izzivom naproti

Novih in svežih zamisli podjetni Katji nikoli ne zmanjka. Tako je s svojim možem Gregorjem, nekdanjim uspešnim nogometašem, ustvarila novo zgodbo, imenovano Opok27. Med vinogradi s pogledom na okoliške griče sta zgradila moderen vinsko-turistični objekt z vinsko kletjo, restavracijo in prenočišči. Na vprašanje, od kod to nenavadno ime, s katerim se podajata novim izzivom naproti, nam Leber Vračkova razloži, da je opok star slovanski izraz za lapornato podlago, ki jo je najti v njihovih vinogradih, medtem ko je število 27 hišna številka stare viničarje, na mestu katere danes stoji novi objekt. Z njim želita dodatno obogatiti celotno turistično ponudbo na podeželju. "Delček tega, kar mi živimo, želiva približati drugim. Kajti zbuditi se ob ptičjem petju med vinogradi, uživati ob lokalni in sezonski hrani ter ob kozarcu odličnega štajerskega vina, je otipljiva izkušnja, ki jo privoščiva tudi svojim gostom," izpostavi sogovornica.

Pogled na sode, polne vina, iz degustacijske sobe objekta Opok27
Arhiv kmetije Leber Vračko

Veliko gostov iz Avstrije

Leseno-stekleni objekt stoji ob sedmih hektarjih vinograda, zasajenega v večini s tipičnimi štajerskimi belimi vinskimi sortami. "Vinograde obdelujemo trajnostno," pojasni Leber Vračkova. Največ dela opravijo sami in ves čas sledijo smernicam. "Uvajamo nove metode obdelave, ki so seveda naravi prijazne. V naši vinski kleti, ki je gostom tudi med degustacijo vin ves čas na očeh, je treba nato samo obdržati vse to, kar smo v vinogradih pridelali, ter seveda pretvoriti v žlahtno kapljico," poudari sogovornica. Vina, ki jih pridelajo, razdeli v štiri linije: prva so peneča se vina, pridelana po različnih metodah, sledijo štajerska zelo značilna sveža vina in zorjena vina, ki so polnega okusa, ter za piko na i macerirana vina izbranih sort. Širok izbor vina Leber Vrečkovim omogoča, da lahko gostom ponudijo različna vina za vsako jed, priložnost ali počutje. Sicer pa večino vin prodajo ljubiteljem kakovostne kapljice, ki vinarje obiščejo na domu. Leber Vračkova nam zaupa, da je med njimi tudi veliko tujcev, zlasti Avstrijcev, ki cenijo slovensko vino in kulinariko.

Vrhunska kulinarika z jedmi, ki na krožnik pred gosta pridejo tudi z domačega vrta, je tisto, na kar stavita zakonca Leber Vračko.
Arhiv kmetije Leber Vračko
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta