Energija: Da bi pozimi porabili manj za ogrevanje, bodite že zdaj kot mravlja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z energetskega vidika in zaradi zmanjšanja emisij je smiselno zamenjati kotle, ki so starejši od 20 let, primerna zamenjava so toplotne črpalke.
Djd/Daikin

Sprejet je novi Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES), ki določa tehnične zahteve za graditev novih stavb, rekonstrukcijo obstoječih stavb in njihovo vzdrževanje. Predvsem določa lastnosti toplotnega ovoja stavbe in tehničnih stavbnih sistemov ogrevanja, hlajenja, klimatizacije, prezračevanja, priprave tople sanitarne vode, razsvetljave, avtomatizacije in nadzora, zagotavljanja lastnih obnovljivih virov energije, vključno s proizvodnjo električne energije, zagotavljanja podpore e-mobilnosti za potrebe uporabnikov stavb in še marsikaj. Nova ali prenovljena stavba mora biti vsaj desetkrat učinkovitejša kot tradicionalna, za delovanje pa je dovoljeno uporabljati predvsem obnovljive vire energije iz okolice. Čeprav pravilnik ne posega v rabo obstoječih stavb, svetujemo, da ga stanovalci v največji možni meri upoštevajo.

Kako začeti delno prenovo

Kdor ne ve, kje zapravlja, bo težko zmanjšal svoje izdatke. Enako je pri energiji. Povečanje energijske učinkovitosti se začne pri spoznavanju stavbe. Preprosti energetski pregled lahko naredite sami, skupaj z družinskimi člani. Zabeležite vsakodnevna opravila v svojem domu, ki vplivajo na rabo energije, in analizirajte bivalne navade: ogrevanje, prezračevanje, umivanje, segrevanje vode, kuhanje, likanje, gledanje televizije, raba zamrzovalne omare, pranje, ugašanje luči … Pripravite seznam vprašanj in si nanje odgovorite. Na spletu najdete vprašalnik Hitra ocena energijske potratnosti. Pomislite na toplotni ovoj. Toplotna izolacija proti neogrevani podstrehi naj bo znatna, vsaj 25 cm negorljive toplotne izolacije. Če so okna še trdna, vendar imajo neučinkovito zasteklitev, svetujemo vgradnjo energijsko učinkovitih stekel, vgradnjo tesnil in popravilo okovja. Če je dotrajana kurilna naprava, začnite z njo. Verjetno boste zamenjali tudi energent. Načelno svetujemo vgradnjo toplotne črpalke ali biomasnega kotla. Katera je prava izbira za vašo stavbo, naj pove projektant.

Morda je čas, da zamenjate stavbno pohištvo. Če pa so okna še trdna, vendar imajo neučinkovito zasteklitev, so smiselni vgradnja energijsko učinkovitih stekel in tesnil ter popravilo okovja.
Djd/Rehau

Zmanjšajte rabo energije za desetkrat

Naj bodo ukrepi ambiciozni tako, da se zmanjša raba energije za desetkrat, znižajo stroški in poveča bivalno udobje. To pomeni, da naj bo izolacija toplotnega ovoja brez toplotnih mostov, okna učinkovita, prezračevanje z vračanjem toplote … Toplotne izolacije fasade mora biti vsaj 20 cm (udov < 0,18 W/m2K), strehe vsaj 25 cm (udov < 0,15 W/m2K).

Ogrevanje naj bo z energijo iz obnovljivih virov. Je več možnosti: pasivno ogrevanje s soncem, lesna biomasa (drva, sekanci ali peleti v sodobnem biomasnem kotlu) ali toplota okolice v povezavi s toplotno črpalko. Nadgradnja pa je sončna elektrarna v samooskrbi, ki proizvede dovolj elektrike za delovanje tehničnih naprav stavbe in hišnih električnih aparatov.

Podobno je s pripravo tople sanitarne vode. Od leta 2025 dalje bodo veljale tudi omejitve rabe električnih bojlerjev. Če načrtujete novogradnjo, pomislite na rabo odpadne toplote, sončne toplovodne sprejemnike ali sanitarno toplotno črpalko.

V večstanovanjskih stavbah, ki imajo skupni ogrevalni sistem, se ukrepi za učinkovito rabo praviloma hitreje povrnejo. Vendar so redki upravniki, ki samoiniciativno in vestno skrbijo za učinkovite ukrepe. Primerni organizacijski in vzdrževalni ukrepi (odprava pretiranega ogrevanja stavbe, pravilno prezračevanje, raba termostatskih ventilov, uravnotežen ogrevalni sistem, odstranjevanje usedlin v radiatorjih) lahko razpolovijo stroške ogrevanja.

Ogrevanje z elektriko iz javnega omrežja je prepovedano, razen izjemoma, zato odsvetujemo vgradnjo električnih ogreval. Podrobnosti določa novi PURES. Če že imate osnovno električno ogrevanje, razmislite o drugem načinu ogrevanja ali pa vgradite dovolj veliko sočno elektrarno. Nekateri trgovci IR-panelov agresivno pospešujejo prodajo z zavajanjem kupcev, ne nasedajte jim.

Na katere kurilne naprave morate biti pozorni?

Ogrevanje na kurilno olje bo treba postopoma ukiniti. Projektiranje in vgradnja novih kotlov na kurilno olje sta prepovedana. Z energetskega vidika in zaradi zmanjšanja emisij je smiselno zamenjati kotle, ki so starejši od 20 let, primerna zamenjava so toplotne črpalke. Ogrevanje na plin je treba urediti s kondenzacijsko napravo. Če imate atmosferski ali nizkotemperaturni plinski grelnik, načrtujte zamenjavo še pred kurilno sezono. Ne pozabite poklicati dimnikarja, da pregleda dimnik in kurilno napravo. Preveč je dimniških požarov in zastrupitev z monoksidom!

Če je kurilna naprava dotrajana, začnite z njo. Verjetno boste zamenjali tudi energent. Katera je prava izbira za vašo stavbo, naj pove projektant.
Djd/Daikin

Sončna elektrarna v samooskrbi

Z lastno elektriko boste energijsko samozadostni. Sončna elektrarna primerne velikosti (okvirno 5 kW) zadošča za energetsko oskrbo povprečne enostanovanjske stavbe. Naložba se lahko povrne v šestih letih ali hitreje. Čeprav ni nepovratnih spodbud, se naložba splača. Kako to? Elektrika se bo podražila. Politika je vrsto let zavirala naložbe v energetsko infrastrukturo in obnovljive vire energije ter hkrati spodbujala naložbe v jedrsko energijo. Zdaj kaže, da je bila to napačna odločitev, saj jedrska energija ni odgovor na potrebe družbe.

Jedrska energija ima več pomanjkljivosti kot prednosti, saj je draga, tvegana in povečuje uvozno odvisnost, poleg tega ni možno pravočasno zgraditi niti odlagališč jedrskih odpadkov niti novih elektrarn. Življenjska doba NEK se končuje, in če ne bo čudeža, bodo naslednje leto nuklearko zaprli.

Sončna energija lahko pripomore k energetski neodvisnosti. Zadošča, da bi bila na strehi vsake druge stavbe sončna elektrarna. Že zdaj, ko je v Sloveniji zgolj 18.000 sončnih elektrarn, te proizvedejo 3,5 odstotka električne energije. V dveh letih lahko to podvojimo. Še posebej se mudi, ker bodo od leta 2024 dalje spremenjene trenutne sheme obračunavanja omrežnine in elektrike za samooskrbo. Subvencij Eko sklada za sončne elektrarne ni in jih verjetno tudi ne bo več, pa nič zato. Cene sončnih elektrarn so trenutno tako ugodne, da se naložba povrne v šestih letih ali še manj. Svetujemo, da si čim prej zagotovite lastno sončno elektrarno, s katero boste postali neodvisni od rasti cen elektrike, saj jo boste proizvedli na lastni strehi. Če boste pohiteli, lahko dobite svojo sončno elektrarno do te jeseni.

Distribucijska omrežja od razdelilnih transformacijskih postaj do uporabnikov, na katera so priključeni tudi proizvajalci elektrike v samooskrbi, so marsikje dotrajana in prešibka. Zaradi tega marsikaterega zavrnejo, ker priklop ni mogoč. Od distributerjev, lastnikov distribucijskih omrežij, zahtevajte možnost priklopa sončnih elektrarn za vse gospodinjske odjemalce!

Evropska komisija (EK) je pripravila ukrep REPowerEU: cenovno dostopna, zanesljiva in trajnostna energija za Evropo, obvezna postavitev sončnih elektrarn na vse nove in prenovljene stavbe. Za doseganje tega ukrepa naj država spodbuja gradnjo distribucijskih omrežij, pametnih omrežij in hrambo viškov elektrike ter tako omogoča priklop samooskrbe, toplotnih črpalk in e-avtomobilov. Poleg tega je Svet EU že sprejel direktivo, ki omogoča oprostitev DDV na sončne panele. Če bo slovenska vlada pravilno odločila, bodo sončni paneli brez davka.

V starejših večstanovanjskih stavbah, kjer ni centralne kurjave, si stanovalci ogrevanje urejajo večinoma z električnimi radiatorji, IR-paneli ter termoakumulacijskimi pečmi.
Djd/www.wibo.com

Spodbude Eko sklada 99SUB-OB22

Na voljo so nove spodbude za povečanje energijske učinkovitosti stavb in rabo obnovljivih virov energije. Subvencije so za toplotne izolacije fasad in streh, kurilne naprave in toplotne črpalke, prezračevalne naprave z vračanjem toplote … Uporabite jih, če jih potrebujete. Za sončne elektrarne subvencij ni.

Država in vi

Država je dolžna poskrbeti za oskrbo z energijo in bo to tudi storila. Vprašanje pa je, ali bo to storila dovolj hitro za vas. Zato svetujemo, da kljub zaupanju v državo pravočasno poskrbite zase. Bodite kot mravlja, ki poleti nabira hrano za zimo, in ne kot muren, ki poleti gode in pozimi strada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta