(FOTO) Domači terarij: Eksotika sredi dnevne sobe

Sanja Verovnik
25.12.2020 03:00
Gotovo med nami ni ravno veliko ljudi, ki bi si drznili imeti v stanovanju stekleni prostor s kačo ali tarantelo. Mnogi pa ne bi imeli nič proti zeleni zasaditvi v steklu, ki bi polepšala ambient oziroma mu dala prav posebno noto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Air-plants.com

Terarij je "sorodnik" akvarija, natančneje, gre za skupino rastlin in živali, ki rastejo oziroma prebivajo v zaprti ali delno zaprti stekleni posodi. To, kakšen bo terarij, je prepuščeno željam, predvsem pa drznosti lastnika, saj ni vseeno, kakšne rastline bodo v njem rasle in katere od živalskih vrst bodo tam prebivale.

Plazilci ali rastline

Vsekakor se bodo za eksotični terarij najbrž odločili tisti, ki jih ni strah plazilcev - kač in kuščarjev - pa tudi življenje s smrtonosnimi pajki zanje ne bo težava. Je pa terarij, še zlasti če v njem bolj kot živalski svet prevladujejo rastline, idealen za vse, ki niso pretirano naklonjeni negi rastlin v posodovkah, ker za to nimajo časa in volje.
{api_embed_photo}609954{/api_embed_photo}

Sobne rastline predvsem pozimi trpijo zaradi neprimerne vlage in temperature v prostoru. Terarij pa jim omogoča idealne pogoje za rast ne glede na letni čas. Ko posadimo rastlino v stekleno posodo, ta sama uravnava vlago, primerno za rast. Kajti rastline, obdane s steklom, izparevajo vlago skozi svoje liste, ta se nato kondenzira na steklu, kasneje pa ponikne v zemljo. Tako imenovani efekt dežja omogoča terariju, da so lahko rastline v njem več dni ali celo nekaj tednov brez zalivanja. Toplotni režim je prav tako uravnovešen, saj steklo preprečuje, da bi temperature ob rastlini nihale. Edino, na kar moramo paziti pri postavitvi terarija v prostor, je, da ga ne izpostavimo premočni sončni svetlobi, da ne pride do pregrevanja.
{api_embed_photo}609026{/api_embed_photo}

Od praproti do hišne sreče

Tako kot izbiramo rastline za stanovanje, vrt, teraso ali balkon, je pomemben tudi izbor rastlinja, ki sodi v terarij. Rastline se morajo ujemati med seboj, kar pomeni, da morajo imeti vse rade enake pogoje za rast - svetlobo, vlago in zalivanje. Ko jih kupujete, vedno izberite pritlikave in zdrave ter počasi rastoče. Izbirajte med raznimi vrstami bršljanov, praprotjo, hišno srečo, uspevali bodo tudi potos, kroton, klorofitum, pa kaktusi, a le pod pogojem, da omejite zalivanje enkrat na mesec. Ne pozabite na mah in travo.
{api_embed_photo}609025{/api_embed_photo}
{infobox-gray}145799{/infobox-gray}

Vivarij v praznih steklenicah

Izbor posode je odvisen predvsem od tega, koliko prostora je na voljo za postavitev terarija. Izbirate lahko med različnimi velikostmi in oblikami. Kupiti je mogoče že urejene terarije, v katere preprosto samo naselimo žival, ali akvarije, v katere posadimo zgolj zelenje. Lahko pa uporabimo tudi prazne vaze, steklenice, kozarce za vlaganje ...

Za začetnike je bolje, da za terarij izberejo stekleno posodo z odprtim zgornjim delom. Taka posoda nudi boljši dostop za urejanje rastlinja v njej. Ko bomo pridobili izkušnje, jo lahko zamenjamo za zaprto stekleno posodo, v kateri rastlinje urejamo in manjše živali hranimo s pinceto ali drugimi za to posebnimi pripomočki. Če imamo doma prazne steklenice lepih oblik, lahko v njih uredimo vivarij. Vanj zasadimo rastlino, ki bo polepšala polico v dnevni sobi, jedilniško mizo ali komodo v predsobi. Rastline lahko zasadite tudi v steklene vaze. Večja bučka je lahko domovanje za pritlikavo želvo ali paličnjaka, vsekakor pa ne pozabite nanjo namestiti pokrova, da žival ne bi ušla.
{api_embed_photo}608953{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}609955{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta