(FOTO) Pet imenitnih lončnic za privlačnejšo predsobo

Jasna Marin Jasna Marin
29.06.2023 11:55

V predsobi bo nadvse dobrodošla kakšna trpežna lončnica, ki bo poskrbela za živost in prijeten občutek, ko vstopite v lastni dom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Običajno sta predsoba ali hodnik temnejša prostora, kamor le redko posijejo sončni žarki. V takšen prostor je smiselno umestiti rastline za polsenco, kot so denimo aglaonema, gnezdnati sršaj, taščin jezik, zamija, potos, filodendron ... Vsekakor pazite, da omenjenih rastlin ne postavite v prostor, ki ga nikoli ne doseže sončna svetloba in ga osvetljuje zgolj električna razsvetljava, ker brez naravne svetlobe ne bodo uspevale – potem je bolje prostor okrasiti z aranžmaji. Kaj torej izbrati za predsobo, v katero občasno prodrejo sončni žarki?

Floradania


Aglaonema

Ena najbolj trpežnih rastlin za stanovanje, ki se odlično obnese v prostoru s šibko svetlobo, je aglaonema (Aglaonema pictum). Ponaša se z 20 centimetrov dolgimi listi, ki so posuti z nepravilno porazdeljenimi pegami v treh odtenkih zelene barve. Pozimi zalivajte le toliko, da bo prst vlažna. Vodi dodajte gnojilo za zelene lončnice zgolj enkrat mesečno od pomladi do jeseni. Poleti jo razmnožujte s potaknjenci. Ko se razbohoti, jo izlončite, razdelite in posadite v nove lončke.

Aglaonema (Aglaonema pictum)
Floradania

Gnezdnati sršaj

Za gnezdasti sršaj (Asplenium nidus) so značilni čvrsti, gladki listi, ki rastejo iz središča navzven. Ta tropska rastlina slabo prenaša nizke temperature, zato naj v prostoru temperatura nikoli ne pade pod 13 stopinj Celzija. Prst naj bo v hladnejšem prostoru le rahlo vlažna. Od aprila do avgusta zalivajte pogosteje in enkrat v obdobju intenzivne rasti vodi za zalivanje vsaka dva tedna dodajte gnojilo za zelene rastline. Listi lahko zrastejo v dolžino 60–120 centimetrov. Za presajanje uporabite šotni substrat.

Gnezdasti sršaj (Asplenium nidus)
Floradania

Kalateja

Dolgopecljati listi kalateje ali pavjega repa (Calathea makoyana) zrastejo 50 do 80 centimetrov visoko. Rastlina potrebuje senčno rastišče in mora biti zaščitena pred prepihom, nenadnimi spremembami temperature ter osvetlitve. Kalateja izvira iz Brazilije in je zanimiva zaradi vzorčastih listov. Pozimi naj bo v prostoru s temperaturo nad 15 stopinj Celzija. V zimskem obdobju nekoliko omejite zalivanje. Od maja do septembra jo zalivajte pogosteje, prst v lončku naj bo vselej rahlo vlažna, vendar nikoli mokra. Presajajte spomladi v šotni substrat.
Kalateja je posebna še iz enega razloga: zvečer zapre liste in jih zjutraj znova odpre, kar včasih pospremi s šumenjem. S to lončnico boste lahko opazovali čudež narave v lastnem stanovanju.

Kalateje (Calathea makoyana)
Floradania

Monstera

Želite v predsobi večjo rastlino? Potem bo morda monstera (Monstera deliciosa) pravi okras za vas. V njenih listih nastajajo velike luknje in zareze, ki delujejo dekorativno. Saditi jo je treba ob oporo, doseže pa lahko več metrov v višino. Dobro uspeva na svetlem, pa tudi v prostoru s šibko svetlobo, le da v slednjem ne bo rasla tako hitro kot na svetlobi. Liste sproti čistite z mehko vlažno krpo, da se na njih ne bo nabiral prah. Listom dobro dene, če jih nekajkrat na teden popršite s postano vodo. Prst v loncu naj se nikoli povsem ne izsuši, obenem pa pazite, da je v hladnejšem prostoru prst zgolj nekoliko vlažna, nikoli pa mokra. Vsako drugo ali tretje leto rastlino presadite. Razmnožujete jo lahko z vršički ali brstnimi potaknjenci.

Monstera (Monstera deliciosa)
Shutterstock

Taščin jezik

Sabljika ali taščin jezik (Sansevieria trifasciata) je priljubljena lončnica, ki je neobčutljiva za suh zrak. Izvira iz zahodne Afrike. Dobro uspeva tako na sončnem kot tudi senčnem mestu. Koristno je, da ji zagotovite zimsko mirovanje v prostoru s temperaturo med 12 in 15 stopinjami Celzija. Je trpežna rastlina, ki potrebuje le zmerno zalivanje – preveč vode v lončku lahko povzroči gnilobo. Dolgo bo uspevala v istem lončku, ko pa jo boste presajali, za to poskrbite spomladi in rastlino presadite v kakovostno univerzalno prst za lončnice.

Taščin jezik (Sansevieria trifasciata)
Floradania
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta