(FOTO) Magične rastline, ki privabljajo srečo in ljubezen. Jih imate doma?

Jasna Marin
23.12.2020 03:00
Veliko običajev je, ki so jih negovali naši predniki. Zlasti v obdobju, ko se je leto bližalo koncu in je sonce vedno hitreje zašlo, so na poseben način, tudi s pomočjo rastlin, klicali v svoj dom zdravje, srečo in zaščito.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blomsterfrämjandet

Predkrščanskih običajev je bilo veliko. Naši predniki so na božično mizo postavljali čarne predmete, kot so ključ, česen, denar, sadje, kruh, studenčnica ... Vse, kar je bilo razporejeno na mizi in tam čakalo do svetih treh kraljev, naj bi prineslo ljudem obilje, zdravje, srečo in zaščito. Pogosta je bila tudi uporaba čarnih rastlin.

Bela omela

Bela omela po starem verovanju predstavlja luč sveta in hkrati simbolizira mir, spravo, prijateljstvo in ljubezen. Poljubljanje pod belo omelo je angleški božični običaj, ki izvira iz srednjega veka. V Angliji in ZDA pravijo, da lahko vsakogar, ki stopi pod veje bele omele, brez vprašanja poljubimo.
{api_embed_photo}614754{/api_embed_photo}

Božje drevce

Bodika ali božje drevce naj bi odganjalo zle duhove in prinašalo blaginjo ter zadovoljstvo v novem letu.
{api_embed_photo}614755{/api_embed_photo}

Bršljan

Bršljan je rastlina življenja (ker ostane vedno zelena) in smrti (ker zaduši rastlino, na katero se privija). Bršljanovo vejico, ki naj bi po starem verovanju varovala dom pred zlobnimi duhovi in ohranjala zvestobo zakoncev, so nekoč uporabljali za ovenčanje glav pesnikov, tako je rastlina postala simbol neminljive časti.
{api_embed_photo}614757{/api_embed_photo}

Leska

V starih časih je leska predstavljala grm rodovitnosti, plodnosti in pregrešnosti. Kelti so jo čislali kot grm modrosti. Po irskem verovanju naj bi v leski prebivala vila poezije.
{api_embed_photo}614760{/api_embed_photo}

Macesen

Macesen je drevo nesmrtnosti. Je eden redkih iglavcev, ki se sleherno jesen obarva in odvrže iglice in nato spomladi požene nove.
{api_embed_photo}614758{/api_embed_photo}

Mah

Gozdna rastlina, ki že na otip daje občutek mehkobe in udobja. Zeleni mah napoveduje zaslužek, zdravje in zmago. Ste vedeli, da v gozdu ne smete nabrati preveč mahu? V pravilniku o varstvu gozdov je zapisano, da lahko vsak posameznik nabere največ dva kilograma mahu, in sicer tako, da na eni površini odvzame največ petino vsega mahu. Če boste kršili pravilnik, vas lahko oglobijo z od 200 do 400 evrov kazni.
{api_embed_photo}614759{/api_embed_photo}

Šipek

Plod cveta ljubezni (vrtnice) simbol plodnosti. Hranljiv in z vitamini bogat šipek naj bi v dom prinašal zdravje in dolgo življenje.
{api_embed_photo}614744{/api_embed_photo}

Vrba

Vrba simbolizira vzdržljivost, prilagodljivost in potrpežljivost. Po verovanju Keltov naj bi nosečnica zato, da bi imela lahek porod, dala kos blaga pod vrbo, da bi vanj ujela vrbovo listje, kar naj bi oznanjalo lahek porod.
{api_embed_photo}614743{/api_embed_photo}

Različni plodovi

Zimski plodovi in oreški naj bi oznanjali obdobje plodnosti in izobilja v življenju.
{api_embed_photo}614745{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta