Najbolj zvezdniška med cvetlicami, tudi najbolj barvita in opazna med zimskimi lončnicami

Matic Sever
06.12.2020 04:40
Nenavadno barviti in veliki ovršni listi božične zvezde, ki jih dojemamo kot cvet, so lahko klasično rdeči, beli, rožnati, kremni ali pisani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nujno jo je zaviti v papir in jo čim prej odpeljati na toplo. Foto: Pixabay
Pixabay

No, ni ravno klasična cvetlica, v naravi zraste v večje grme, jo pa zaradi rabe kot lončnico na okenski polici ali na mizi pri nas vsekakor dojemamo bolj kot cvetlico. Božična zvezda ni le najbolj božična rastlina, je tudi najbolj barvita in opazna med zimskimi lončnicami nasploh. Njeni nenavadno barviti in veliki ovršni listi, ki jih dojemamo kot cvet, so lahko klasično rdeči, beli, rožnati, kremni ali pisani. Ta lesnata rastlina izvira Srednje Amerike, spada pa med mlečkovke in jo znanstveno imenujemo Euphorbia pulcherrima. V naravi so božične zvezde rdeče in so pri Evropejcih zaradi močne barve pritegnile veliko pozornosti. Rdeča je še vedno zelo priljubljena in ni čudno, da se je ta rastlina v zadnjih desetletjih zavihtela med najbolj priljubljene okrasne rastline v zimskem času.

Lepe so tudi tiste manjše. Foto: Floradania
Floradania

Dovolj klasike

Čeprav se še vedno proda največ rdečih sort, pa njihov delež vztrajno pada na račun drugih barv. Ker postajamo vse bolj občutljivi na barvno skladnost in barvne kombinacije v stanovanjih, je pri marsikom rdečim zvezdam odklenkalo. Rdeča je zaradi svoje vpadljivosti za nekatere tudi moteča.

Rdeča je za nekatere tudi moteča. Foto: Floradania
Floradania

Ti drugi si raje pričarajo bolj mirno vzdušje z nežnimi pastelnimi rožnatimi, kremno belimi ali belimi božičnimi zvezdami. Spet tretji so navdušeni nad posebnostmi in iščejo novosti na trgu. Med zadnjimi so se pojavile sorte z izrazito nagubanimi in zavihanimi braktejami, ki ustvarijo povsem drugačen videz, kot smo ga vajeni.

Nekateri niso za rdeče. Foto: Pixabay
Pixabay

Velikost je pomembna

Vrtnarji gojijo različno velike sadike. Na voljo so tudi take, ki so gojene kot drevesce na ogolelem deblu. Je pa pri večini prostora za največje grmičke premalo in vse več posegamo po srednje velikih sadikah. Lepe so tudi tiste najmanjše božične zvezde, ki so uporabne v različne namene. Lahko so del namiznega aranžmaja, najmanjše lahko vključimo celo v adventni venček ali pa skupaj z drugimi malimi sadikami sobnih rastlin ustvarimo sezonski nasad v stekleni posodi.

Božična okrasitev Foto: Pixabay
Pixabay

Osnovna nega

Božični zvezdi doma namenimo svetel prostor s temperaturo okrog 20 stopinj Celzija, se pa izogibamo bližine radiatorja ali drugega vira toplega zraka. Pazimo tudi na nenadne temperaturne spremembe, saj jih zelo slabo prenaša. Tudi kadar samo na hitro prezračimo prostor, jo moramo bodisi pokriti bodisi umakniti drugam.

Božični zvezdi namenimo svetel prostor s temperaturo okrog 20 stopinj Celzija. Foto: Pixabay
Pixabaya

Pri zalivanju božične zvezde skrbimo za uravnoteženo oskrbo rastlin z vodo. Uporabljamo predvsem postano in mlačno vodo. Pozimi so razmere v stanovanju bolj suhe zaradi ogrevanja, zato moramo biti še toliko bolj pazljivi, da se substrat v lončku ne izsuši. Ko božična zvezda enkrat oveni, jo sicer z zalivanjem lahko rešimo, a zagotovo bo zaradi tega porumenel kakšen od spodnjih listov in ta kasneje tudi odpade.

Z vrtnarske mize na domačo

Ker so te rastline tako zelo občutljive na spremembo temperature in prepih, jih je najbolje kupiti pri gojitelju. Tam so nastanjene na vrtnarskih mizah v idealnih pogojih in še niso bile podvržene stresu. V trgovinah tega ne moremo več trditi, saj obstaja možnost, da so bile napačno transportirane, v skladišču je bilo morda prehladno ali pa jih je dobil prepih med premeščanjem s tovornjaka v trgovino itd. Božično zvezdo je treba pred odhodom iz vrtnarije nujno zaviti v papir in jo čim prej odpeljati na toplo. Ker je v teh časih nakup otežen, se je z lokalnim vrtnarjem najbolje dogovoriti za prevzem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta