(FOTO) S takšnimi lučmi bo vrt varnejši in lepši

Jasna Marin
26.11.2020 03:00
V mesecih, ko se umaknemo v toplo zavetje doma, svetloba na vrtu ostaja enako, če ne še kanček bolj pomembna kot v toplem delu leta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tribù

Ko dnevi postanejo krajši, romantiko sveč in bakel zamenjajo električna svetila, ki zvečer in ponoči osvetljujejo prostor pred hišo in poti okrog nje ter tako omogočajo varnejši in enostavnejši dostop do hiše.

Roger Pradier

Iz praktičnih razlogov je pomembno, da na vrtu in okrog hiše osvetlite tiste predele, ki jih zvečer ali ponoči pogosto uporabljate. Pri tem pa morate vedeti, kakšne učinke želite doseči, in izbrati svetila, ki se bodo po funkcionalnosti in tudi obliki lepo vključevala v zunanji prostor.
{api_embed_photo}607996{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}607998{/api_embed_photo}

Za varen dostop

Luči za zunanjo razsvetljavo morajo zadoščati funkcionalnim, varnostnim in estetskim zahtevam. Vhod v hišo naj bo opremljen s stensko svetilko, ki se barvno in stilno ujema s pročeljem in arhitekturo stavbe. Vsekakor je najbolj praktično, če je luč ob vhodu povezana z infrardečim senzorjem, ker bo tako dostop do hiše bolj varen in enostaven.
{api_embed_photo}608015{/api_embed_photo}

Poudarjene silhuete

Pomembno je, da izberete svetila, ki bodo ustrezala obliki hiše, slogu, zasaditvi vrta in seveda namenu, ki ga želite doseči. Morebiti želite z lučmi zgolj poudariti vrtni ambient ali močneje osvetliti dovoz in okolico. Nikakor pa ne gre pozabiti, da so zunanje luči zelo zanimive za ustvarjanje najrazličnejših svetlobnih učinkov - z njimi lahko poživite silhuete drevesnih vej in naredite cvetoče rastline bolj opazne, razkrijete skrite detajle na vrtu, poskrbite za privlačno teraso, poudarite barvo in strukturo zidov ali zgolj osvetlite pot, ki vas varno popelje do vhoda.
{api_embed_photo}607999{/api_embed_photo}

Svetlejši dovoz

Dovozne poti naj bodo osvetljene tako, da omogočajo lažjo orientacijo v zunanjem prostoru. Orientacijske luči, ki jih vgrajujemo v stene, tla in stopnice, naj imajo manjšo jakost svetlobe, ker je pri njih pomembno zgolj, da omogočijo varno gibanje.
{infobox-gray}145587{/infobox-gray}

Trdnost, stabilnost, odpornost

Materiali, iz katerih so izdelana svetila, so zelo raznovrstni: lahko so aluminij, baker, inoks ali pa kombinacija s tikovino, granitom ali drugim trpežnim materialom. Za kakovostna zunanja svetila je značilno, da so vedno ustrezno obdelana in trdna ter da so neprepustna, torej odporna proti prahu in vlagi, padavinam, ekstremnim temperaturam, obenem pa so izjemno odporna proti lomu in udarcem, tako da jim običajne domače nerodnosti ne škodujejo.
{api_embed_photo}607997{/api_embed_photo}

LED, solarne ...

Za zunanja svetila se uporabljajo varčne in halogenske žarnice, najbrž najbolj uveljavljene v zadnjem obdobju pa so LED diode, ker so zelo varčne in dajo veliko svetilnega toka.

Chaplins Furniture

Vse boljšo svetilnost imajo tudi solarne svetilke. Njihova namestitev na vrtu je zelo enostavna. Mnoge imajo količek, ki ga samo zapičite v zemljo ali travo, tako da vam ni treba na vrt napeljati električnih kablov.
{api_embed_photo}608008{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}608011{/api_embed_photo}

Izvirnost

Zagotovo igrajo zelo pomembno vlogo pri izbiri svetil okus in osebne preference. Če imate radi izvirne oblike, potem so za vas posebnosti, kot denimo svetilka Bamboo v živahni zeleni barvi. Domiselna in hkrati enostavna podoba svetilke, ki močno spominja na ukrivljeno rastoči bambus, omogoča, da takšne luči umestite, kamor želite.
{api_embed_photo}608013{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta