Luči za kuhinjo in jedilnico: Poiskali smo nekaj mikavnih in praktičnih rešitev

Jasna Marin Jasna Marin
05.04.2021 03:00

Iščete ustrezna svetila za prostor, v katerem vsak dan pripravljate jedi? Ali pa za boljše počutje ob jedilni mizi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nest

V prvi vrsti je v kuhinji nujno potrebna vsaj ena osrednja bodisi stropna bodisi viseča svetilka za neposredno ali posredno razpršeno svetlobo, poleg tega je bistveno poskrbeti za pravilno osvetljena delovna področja v kuhinji.

Modular


Ker pri pripravi hrane pogosto uporabljamo ostre, vroče in lomljive predmete, je nujno, da so področja, kjer v kuhinji največ delamo, osvetljena z belo svetlobo, ki je najbolj podobna dnevni.

Arclinea


Next125


Delovna plošča naj bo osvetljena z zasenčeno linijsko lučjo, ki jo montiramo na steno ali na niz stenskih kuhinjskih omaric nad delovno površino. Podobno luč vgradimo tudi nad pomivalno korito.

Santos


Tudi kuhališče mora biti primerno osvetljeno, tam pogosto zadostujejo svetilke, vgrajene v okvir kuhinjske nape, lahko pa uporabimo stropne luči za bolj usmerjeno svetlobo.

Napa in svetilka v enem
www.berbel.de


Zlasti zvečer, ko po hiši ugasnete luči, je zaželeno, da še tu in tam sveti kakšna luč za boljšo orientacijo. Orientacijska osvetlitev ob vznožju kuhinjskega otoka je v takem primeru sila dobrodošla rešitev.

Niko

Nemoteni pogledi za mizo

Naj bo jedilnica del kuhinje ali pa ločen prostor, v vsakem primeru je miza osrednji del, ki mora biti posebej osvetljen. Za jedilnico je najprimernejša viseča, po višini nastavljiva svetilka, ki hkrati omogoča regulacijo jakosti svetlobe. Svetilka mora biti na takšni višini, da ne moti pogleda v oči ljudi, ki sedijo za mizo. Nameščena naj bo približno 60 do 70 centimetrov nad sredino mize, pri čemer mora osvetljevati celotno mizno površino z usmerjeno razpršeno svetlobo. Tako bo hrana privlačnejša in obedovanje prijetnejše.

Fritz Fryer


Nest


Nest


Modular


Modular

Preberite nove Kvadrate na kubik.
BREZPLAČNO na spodnji povezavi!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta