(FOTO) Trg nepremičnin: Do privlačnih stanovanj pridejo le najhitrejši kupci

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.02.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mariboru se prodaja okrog 200 stanovanj, 160 hiš, 602 zazidljivi zemljišči in 178 poslovnih prostorov.
Shutterstock

Na vprašanje, kaj se v Mariboru pri stanovanjskih nepremičninah prodaja, glede na to, da je dogajanje na trgu nepremičnin že nekaj časa zelo živahno in se večina stanovanj proda, še preden se prav pojavijo na trgu, Vasja Crnjakovič, direktor RE/MAX Nepremičnine Maribor in vodja agencije RE/MAX Nepremičnine Celje, odgovori: "Veliko." Postreže s podatkom z enega največjih spletnih portalov za nepremičnine pri nas, da se v Mariboru zdaj prodaja 199 stanovanj, 160 hiš, 602 zazidljivi zemljišči in 178 poslovnih prostorov.

Največ povpraševanja je po manjših stanovanjih, a ne le v Mariboru, temveč tudi v Evropi nasploh.
Shutterstock

Iskalci morajo biti danes odločni in hitri

Daniel Angel Sauli iz KW Slovenia ocenjuje, da je aktualna ponudba na trgu rabljenih nepremičnin primerljiva z lansko. Po njegovih besedah je mogoče kupiti vse tipe nepremičnin - od stanovanj, hiš do zemljišč. "Dejstvo pa je, da so ugotovitve kupcev, ki iščejo nepremičnino zase, povsem drugačne. Primernih stanovanj, ki bi zadovoljila želje in pričakovanja slednjih, je mogoče prešteti na prste ene roke," prizna nepremičninski strokovnjak in doda, da je prav zaradi omenjenega razloga ponudba prodajno zanimivih nepremičnin veliko nižja, kot se zdi na prvi pogled.

Kljub temu se vedno da najti dobro nepremičnino, je prepričana Mojca Žižek Mesarec, vodja nepremičninske družbe Galea nepremičnine. "Trg je živahen," ocenjuje stanje sogovornica in poudari, da se na njem vedno znova pojavi kakšna zanimiva nepremičnina. A pomembno je, da tisti, ki iščejo, dovolj hitro reagirajo. "Aktivni iskalci morajo biti sedaj res hitri in odločni," poudari sogovornica in še pove, da neodločnim iskalcem "vse pobegne in tako ne najdejo nič pametnega zase". Zato priporoča, da tisti, ki kupujejo nepremičnino, svoje želje sporočijo nepremičninskemu posredniku, saj bo tako njihova pot do ustrezne nepremičnine veliko lažja kot sicer.

V Mariboru kupujejo tudi Nemariborčani

Je pa res, opozori Branko Potočnik, direktor nepremičninskega podjetja Insa nepremičnine, da je na mariborskem nepremičninskem trgu večja gneča, kot je bila še pred letom, saj po nepremičninah ne povprašujejo samo Mariborčani in prebivalci okoliških občin, temveč tudi prebivalci iz nekaterih bolj oddaljenih delov Slovenije, na primer iz Gorenjske, Ljubljane ... Razlog za to so po besedah Potočnika v Mariboru še vedno bolj dostopne cene nepremičnin kot denimo v prestolnici ali na Primorskem.

Nepremičninski projekti so vedno dolgoročni. To je razlog, da projekta ni možno aktivirati čez noč.
Shutterstock

Priljubljena blokovska stanovanja, predvsem manjša

Po besedah Vasje Crnjakoviča so vsi dejavniki, ki vplivajo na prodajo nepremičnin, ta čas pozitivni: na eni strani obstaja veliko zanimanje kupcev, po drugi strani pa so dostopna tudi ugodna financiranja, ki jih s kreditiranjem omogočajo banke. Kot pojasni, so najbolj aktualna stanovanja. "To ne velja samo za Maribor, ampak celotno Slovenijo in tudi za Evropo. Avstrija in Nemčija imata živahno dogajanje na trgu stanovanjskih nepremičnin že deset let," opozori Crnjakovič. Med stanovanji se najbolj povprašuje po manjših, opaža Branko Potočnik.

Galea nepremičnine: 2-sobno stanovanje z lastniško garažo v Plečnikovi ulici 4 v Mariboru, 61,2 m2 bruto. Cena: 109.990 evrov.
Galea nepremičnine

Crnjakovič opaža, da je še vedno zanimiv center mesta. Nastajajo pa tudi nove privlačne lokacije za bivanje v mestu, denimo Studenci z novimi stanovanjskimi soseskami in vedno aktualen Tabor. Kupci danes predvsem iščejo stanovanja, ki so vseljiva takoj in v katerih so potrebna le manjše osvežitve, opaža nepremičninski strokovnjak. Pri tistih, ki ne iščejo hitre rešitve stanovanjskega problema, pa so zanimiva tudi stanovanja, kjer je treba obnoviti vse.

Želja po balkonu

Zaradi spremenjenega načina življenja in bivanja je po Crnjakovičevih besedah balkon izredno pomemben del stanovanja. "A zdi se mi, da bolj v novogradnjah, kjer je kvadratura balkonov oziroma teras večja in omogoča postavitev letne garniture, žara in ne nenazadnje nudi prostor za manjši zelenjavni pridelek v loncih," razmišlja sogovornik.

Zaradi spremenjenega načina življenja in bivanja so vse bolj iskana stanovanja z balkonom.
Shutterstock

Pobeg v naravo kot vrednota

Precejšnje je tudi zanimanje za hiše, predvsem v okolici Maribora, z zemljiščem, velikim vsaj 1000 kvadratnih metrov. Prav tako privlačni so v ponudbi po Crnjakovičevih besedah manjši bivalni vikendi, ki so rezultat zdravstvenih izzivov, ki smo jim priča zadnji dve leti. Pobeg v naravo, daleč od ponorelega sveta, je namreč danes vse večja vrednota.

Privlačni v ponudbi nepremičnin so v zadnjih dveh letih tudi manjši bivalni vikendi in starejše hiške na podeželju, kar je rezultat zdravstvenih izzivov.
Shutterstock

Kaj pa cene?

Po besedah Vasje Crnjakoviča so prodajne vrednosti rabljenih nepremičnin v Maribor med 1800 in 2000 evri na kvadratni meter. "Manjša stanovanja se v Mariboru prodajajo od 1600 pa tudi do 2400 evrov za kvadratni meter," pojasni Branko Potočnik, Daniel Angel Sauli pa doda, da stanovanja na najboljših lokacijah lahko presežejo tudi 3000 evrov. Mojca Žižek Mesarec ocenjuje, da se kvadratni meter rabljenih in ustrezno vzdrževanih stanovanj na dobrih lokacijah v mestu že približuje 2000 evrom.

Kaj pa novogradnje? "Aktualne cene novogradenj v Mariboru ni," opozori Primož Pinter iz podjetja Primius gradnje, saj v Mariboru skoraj ni novih stanovanj, ki bi bila prosta. "Število prostih novih stanovanj je zanemarljivo, če sploh so. Vsekakor bi bila cena danes višja od 2000 evrov na kvadratni meter," ocenjuje Pinter. Aktualno ceno novogradnje pa bolj natančno predstavijo v podjetju SH Global, kjer povedo, da je ta v Mariboru med 2600 in 2800 evri neto na kvadratni meter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta