(FOTO) Večplastnost bo letos v modi. Kako jo pričarati v prostorih doma?

Jasna Marin Jasna Marin
06.01.2023 03:00

Danes se večinoma gradijo manjše hiše, kot so se gradile pred 30 ali 40 leti, zato pa želimo v manjšem domu povečati funkcionalnost opreme in poskrbeti za dinamično cvetlično dekoracijo v prostorih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Thejoyofplants.co.uk

V zadnjih letih je v ospredju večnamensko pohištvo, k temu se poda slojevitost materialov in dodatkov. Z igranjem z barvami in vzorci lahko ustvarimo barvite površine na tleh in steni, ki poglobijo prostorsko izkušnjo.

Trend, ki so ga pri Nizozemski cvetlični zbornici poimenovali Večplastni prostori, v ambiente prinaša opremo, ki jo je mogoče priročno preoblikovati, zložiti, razširiti. Dober primer tega je denimo domača pisarna, ki je s paravanom nekoliko ločena od bivalnega prostora, ter miza, ki jo lahko spuščate in dvigate s pritiskom na gumb, in se po potrebi iz delovne mize spremeni v površino za odlaganje kozarcev, če pride na obisk več ljudi.

Bloomming

Večplastnost tudi pri cvetju

Barvni kontrasti krepijo učinek večplastnosti. Cvetje in lončnice so pri tem trendu na presenetljivih mestih. Šopki so aranžirani večnivojsko, rastline so "premične", bodisi na kolescih bodisi na premičnih stenah ali v nepričakovanih večdelnih vazah, ki jih zlahka razstavimo na več delov in prenašamo naokrog.

Med oblikami, ki so v ospredju v večplastnih prostorih, se kot osnovni geometrijski liki uporabljajo pravokotnik in krog. Vzorci se med seboj prekrivajo, materiali režejo. Običajno se to zgodi v ravni liniji, tu in tam tudi v diagonali. Rezultat so nepričakovane oblike in večplastne površine.

Thejoyofplants.co.uk

Zaželeni kontrasti

Barvna paleta zahteva kontraste: toplo/hladno, svetlo/temno in temno/pastelno.

Osnovni poudarki tega trenda so večplastnost, globina, večnamenskost, prostornost, zložljivost, prihranek prostora, domiselnost, zaporedno postavljanje predmetov v prostor, da se ta zdi večji.

Thejoyofplants.co.uk Thejoyofplants.co.uk
Thejoyofplants.co.uk
Thejoyofplants.co.uk
Thejoyofplants.co.uk
Thejoyofplants.co.uk
Thejoyofplants.co.uk
Thejoyofplants.co.uk
Thejoyofplants.co.uk
Thejoyofplants.co.uk Thejoyofplants.co.uk
Fotografie Wilfried Overwater
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta