So vaše orhideje zaspale? Bodite previdni s prebujanjem

Jasna Marin Jasna Marin
20.11.2022 04:00

V naravnem okolju dobijo orhideje tudi pozimi do osem ur sončne svetlobe na dan. V naših stanovanjih pa jih ob lepem zimskem dnevu sončni žarki božajo zgolj uro ali dve. Kako poskrbeti za orhideje v hladnih tednih?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flowercouncil of Holland

Pozimi lahko orhidejam pomagate prebroditi temačne dneve tako, da jih pomaknete na svetlo okensko polico. Poleti so okna na južni strani preveč topla zanje, toda pozimi je to idealna lokacija. Seveda jih spomladi nikar ne pozabite prestaviti nazaj.

Zalivanje ob kratkem dnevu

Če je rastlina na sončnem in svetlem mestu in ima še popke in cvetove, jo lahko zalivate tako kot poleti - lahko jo celo zmerno gnojite, poudarjajo pri Metrobu. Če je postavljena nad radiatorjem, je priporočljivo redno preverjati raven vlage v loncu, saj lahko zaradi suhega zraka v prostoru izpari veliko vode.

Tudi suh ogrevan zrak in hladen prepih lahko večkrat zaznamo v stanovanjih v zimskem obdobju, zato se nikar ne čudite, če bo vaša orhideja pozimi za nekaj tednov odvrgla vse cvetove in popke ter vstopila v fazo mirovanja. "V tem primeru je nikar ne poskušajte zbuditi s prekomernim zalivanjem ali celo gnojenjem, saj lahko to povzroči trajno škodo," opozarjajo strokovnjaki. "Presnova rastline se takrat upočasni in rastlina zelo slabo vsrkava vodo. Kljub vsemu občasno preverite raven vlažnosti prsti, na splošno zadostuje, če jih v fazi mirovanja zalijete enkrat na tri ali štiri tedne."

Reuters/Neil Hall



Shutterstock

Potopitev v vodo

Drugače pa je s cvetočimi orhidejami, ki so v toplem prostoru. "Ker so orhideje v svojem naravnem okolju navajene na visoko stopnjo vlage, jim nizka raven vlage v toplem stanovanju pozimi ne bo všeč. Zanje je optimalna vlažnost zraka med 60 in 90 odstotki, žal pa je relativna zračna vlažnost v stanovanjih pozimi običajno le okoli 40-odstotna. Zato poleg zalivanja vsakih nekaj dni orhideje potopite v vedro, do vrha napolnjeno z vodo. Takšno 'kopanje' bo tropskim rastlinam omogočilo učinkovitejše izravnavanje suhega zraka," poudarijo sogovorniki.

Flowercouncil of Holland

Dovzetna za škodljivce, kadar je presuho

Največjo nevarnost za zdravje orhidej predstavljajo pršice. Če škodljivcev na spodnjih straneh listov ne opazimo dovolj hitro, lahko nemoteno sesajo zadnje zaloge vlage iz rastline. Če je rastlina močno okužena, listi orhideje hitro postanejo rjavo-črni in rastlina kmalu odmre. Kako odpraviti težavo? Najboljša rešitev je preprečevanje: vzpostavite hladno in vlažno mikroklimo, ki pršicam ne ustreza. V suši pršite rastline z vodo. Rastlinam zagotovite dovolj hranil, saj škodljivci izbirajo zlasti oslabljene rastline. Umazanijo in prah pa redno brišite z vlažno krpo.

Da znova zacveti

Večina orhidej najbolje uspeva pri temperaturi med 23 in 30 stopinjami Celzija, pozimi jim zadostuje od 18 do 23 stopinj Celzija. "Rastline so v svojem naravnem okolju navajene sprememb temperature med nočjo in dnevom. Če je vaša orhideja postavljena nad radiator s termostatom, ki ohranja enakomerno temperaturo skozi zimo, to za njo ni najboljše. Prav tako se izogibajte na stežaj odprtim oknom. Temperatura v prostoru, v katerem so orhideje, naj nikoli ne bo nižja od 14 stopinj Celzija. Če je svetlobe dovolj, lahko padec temperature spodbudi orhideje, da znova zacvetijo, zato za nekaj tednov necvetoče orhideje postavite ob svetlo okno na hladnem hodniku s temperaturo med 15 in 16 stopinjami Celzija," še razkrijejo pri Metrobu.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta