(INTERVJU) Povezovanje prostorov: Dve kuhinji, ki dihata kot ena

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.05.2021 02:00
V zadnjih mesecih smo se navadili, da večino hrane pripravimo v domači kuhinji. Vse pomembnejša postaja tudi povezava notranje kuhinje z zunanjo. V kuhinjo na prostem lahko povabimo goste in se z njimi družimo pod milim nebom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

"Kuhinja je najpomembnejši prostor vsakega doma. V tem prostoru – poleg dnevne sobe – preživimo največ časa, in rek, da gre ljubezen skozi želodec, bolje ne bi mogel povzeti bistva kuhinje," pravi arhitekt Matjaž Rožec iz Arhitektike. Opaža, da se je vloga kuhinje v zadnjih mesecih zaradi epidemije še poglobila: "Večino hrane pripravimo doma v kuhinji ali pod milim nebom, na terasi, kjer je letna kuhinja."

Matjaž Rožec, Arhitektika: "Sodobna arhitektura stremi k povezovanju zunanjosti z notranjostjo."
Osebni arhiv

Kuhinja in terasa v isti ravnini

Povezanost notranjih in zunanjih prostorov je v sodobni arhitekturi hiš nekaj nepogrešljivega. Tako se kuhinja ali dnevna soba pogosto zlijeta z zunanjo teraso, ki služi kot jedilnica ali letna kuhinja. Postaja zunanje in notranje eno?

"Danes v ospredje bivalnega ugodja postavljamo kuhinjo ali jedilnico, ki se nadaljuje na teraso oziroma je z njo na neki način povezana. Povezanost zunanjih in notranjih prostorov je pomembna predvsem s praktičnega vidika, element estetike pa vsemu temu doda še celostno podobo in lahko lepo optično poveča prostore. Še posebno to velja za stanovanja s terasami, za hiše z večjimi notranjimi kuhinjami in zunanjim prostorom morda niti ne toliko, saj jim pri opremljanju ni treba sklepati toliko kompromisov. V sodobni arhitekturi je skoraj pravilo, da je kuhinja v povezavi s teraso, ki je lahko tudi letna kuhinja, in to tako, da oba prostora ločita le okno in vrata oziroma steklena stena. Najlažje je, če sta oba prostora na enaki višini, torej enakovredna. Enako velja za sinhrono 'napajanje' obeh prostorov z na primer shrambo ali prostorom v hiši, kjer hranimo ozimnico, pijačo, gospodinjske aparate ... O vsem tem je seveda treba razmišljati že pri gradnji hiše, tudi o vseh potrebnih inštalacijah, ki jih potrebujemo v zunanjem prostoru, pa tudi o odtokih, na katere na terasah pozabljamo. Opremljanje enega in drugega prostora, ki se nekako dopolnjujeta in služita skoraj istemu namenu, je največkrat skupek kompromisov, ki pa so odvisni od želja in pričakovanj uporabnikov. Zato utegne biti povezava obeh prostorov za nekoga precejšen izziv, sploh, če želimo doseči, da bosta to še vedno ločena prostora, ki pa bosta funkcionirala kot eno."

Meter in pol za lažje prehajanje

Čeprav lahko poskrbimo, da prostora dihata kot eden, je med njima pregrada. Stena ali panoramsko okno. Kaj izbrati? Kako jo sicer ločiti, a hkrati povezati?

"Danes je želja, da povežemo zunanje in notranje bivalne prostore, izredno velika, nič manjša ni tudi zahteva po občutku odprtosti med prostori. Po navadi to odprtost med zunanjostjo in notranjostjo dosežemo z velikimi steklenimi površinami. Veliki so tudi prehodi oziroma vrata, skozi katera prehajamo, in se lahko drsno, zložljivo ali nihajno odprejo. Neomejeno komunikacijo interierja in eksterierja dosežemo že s širino slabega metra. Če pa imamo možnost, predlagam, da naj bo steklen prehod širine vsaj 1,5 metra, in to iz povsem praktičnega razloga: na ta način je tudi več ljudem hkrati omogočeno lažje prehajanje med obema prostoroma."

Najlažje je, če sta kuhinja in terasa, na kateri je urejena letna kuhinja, na enaki višini. O vsem tem je treba razmišljati že pri gradnji hiše, prav tako o vseh potrebnih inštalacijah, ki jih potrebujemo v zunanjem prostoru.
Oktoberwoonmaand.be

Kako velika naj bo terasa, da bo na njej dovolj prostora za posedanje, ureditev vsaj manjše kuhinje?

"Vsekakor je dobro, da je zunanji prostor oziroma terasa, ki služi tudi kot kuhinja, velik vsaj 20 kvadratnih metrov, sicer se lahko zgodi, da bo prostor neprehoden in z vso opremo, ki je na terasi, tudi preveč nagneten. Je pa to seveda stvar okusa uporabnika. Terasa na 20 kvadratnih metrih omogoča, da bomo na njo lahko postavili jedilno mizo, kjer bo imelo dovolj prostora osem do deset ljudi, udobno sedežno garnituro za najmanj šest ljudi, ostalo pa bo ravno dovolj pripravljalnega in shranjevalnega prostora za potrebe priprave jedi."

Podvajanje opreme nima smisla

Če imamo v bližini popolno opremljeno kuhinjo, je preveč opreme v letni kuhinji morda odveč?

"Za odlično funkcionalnost zunanje kuhinje ne potrebujemo veliko gospodinjskih aparatov ali opreme, če je v bližini notranja kuhinja. Najbolj prav pride zunanje korito, okoli dva metra odlagalne površine, minimalni prostor za shranjevanje, koš za smeti. Nepogrešljiva je električna vtičnica, še bolj pa zunanji žar. Povsem nepotrebno je podvajati opremo, če je že v notranji kuhinji, ki je od terase oddaljena le nekaj korakov. Če se kuhinja in terasa zlivata ena v drugo, je priporočljivo hladilnik in tudi prostor, kot je shramba, načrtovati nekje ob vratih med teraso in kuhinjo. Običajno postavimo hladilnik v notranjosti ob zunanjo steno, kajti s tem omogočimo skoraj nemoteno uporabo tudi v zunanjosti. Če je razdalja med teraso in kuhinjo večja, pa je dobro razmisliti o manjšem hladilniku na terasi in tudi o dodatnih odlagalnih površinah."

Vizualna usklajenost med notranjostjo in zunanjostjo zahteva tudi izbiro ustreznih tal, ob predpostavki, da je prostor pod milim nebom izpostavljen različnim vremenskim razmeram.

"Najboljša izbira za tla na terasi je eksotični les, ki se bo lepo podal k parketom v notranjih prostorih. Seveda za zunanji prostor vsak les ni najbolj primeren, izberimo med trdoživim lesom brazilskega oreha, azijsko tikovino ali sibirskim macesnom. Vsi sodijo sicer v višji cenovni razred, vendar so garancija za trajnost in kakovost. Gre za zelo goste vrste lesa, saj se ne cepijo, odporne so na trohnenje in plesni. Potrebujejo pa nekaj vzdrževanja, vendar je občutek narave pod stopali nezamenljiv, zato se investicija dolgoročno zelo splača."

Domačnost zlahka dosežemo s skrbno izbranimi svetili. Obešena svetila ali subtilno osvetljevanje s svetlobnimi trakovi ustvarijo intimen pridih.
Shutterstock

S svetlobo do domačnosti ali intime

Kaj pa osvetlitev? Terasa se v večernih urah vendarle spremeni v intimen prostor, kjer močne osvetlitve skoraj ne potrebujemo.

"Osvetlitev terase pri vsem skupaj ima zelo pomembno vlogo, sam stil pa je zelo subjektiven. Odvisno je seveda od tega, v kakšnem ambientu se najbolje počutimo in kaj želimo z osvetlitvijo doseči. Domačnost zlahka dosežemo s skrbno izbranimi lampijončki, tudi baklami. Obešena svetila z usmerjeno svetlobo le navzdol ali subtilno osvetljevanje z LED-trakovi ustvarjajo intimen pridih. Tukaj bi pozornost usmerili v regulacijo svetlobe in s tem možnost nastavljanja intenzivnosti. Vlogo osvetlitve v popolnih vremenskih razmerah, a vseeno hladnejših večerih, lahko še posebno dobro odigra premišljeno in varno zastavljeno kurišče."

Letna kuhinja je ob slabem vremenu skoraj neuporabna, če ni pod streho.

"Dejstvo je, da je kuhinja na prostem izpostavljena vsem vremenskih vplivom, ne samo dežju, temveč tudi vetru in močnemu soncu. Zato je že pri načrtovanju gradnje hiše dobro razmisliti o ustrezni umestitvi terase glede na smer neba oziroma osončenost. Takoj za tem pa velja razmisliti o tem, kako bomo teraso pokrili in jo s tem zaščitili pred slabim vremenom. Običajno je rešitev fiksna streha ali dinamične lamele, ki omogočajo odpiranje in zapiranje strehe ter s tem regulacijo svetlobe. Je pa pri slednji rešitvi bistveno, da izberemo prave in primerno trpežne materiale, pri tem mislim predvsem na vodoodpornost. Vsekakor je dobro poskrbeti, da bo zunanji prostor uporaben tudi ob slabem vremenu."

V kuhinji na prostem, ki je povezana z notranjo kuhinjo, najbolj prav pridejo zunanje korito, okoli dva metra odlagalne površine, minimalni prostor za shranjevanje, koš za smeti.
Dukin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta