Nepogrešljivo v kuhinji: Z ustrezno posodo do večje preglednosti in daljše svežine

Sanja Verovnik
31.01.2021 02:00
Še tako moderna kuhinja ne bo dovolj, če v njej primanjkuje funkcionalne opreme. Mednjo gotovo sodijo posode, v katere je mogoče shranjevati od sveže zelenjave in sadja do že pripravljenih jedi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V posodo za shranjevanje, ki se zapira s pokrovom, lahko spravimo vse - od gumic, zobotrebcev do kock ledu, sladkorja, sol, moko, testenine, riž, sadje, zelenjavo ... Z njimi naredimo red v omarah, poskrbimo za večjo preglednost hladilnikov in zamrzovalnih skrinj, dovolj lične so, da jih, napolnjene s piškoti, postavimo na kuhinjski pult ali jedilno mizo, zelo dobro pa se obnesejo, če v njih shranjujemo kruh in druge pekovske izdelke.

Dobro prileganje pokrova

Pri posodah za shranjevanje, bodisi da so iz plastike bodisi iz stekla, je zelo pomembno, da se dobro zapirajo, saj tako živila ostanejo dlje sveža, tudi vonji različnih jedi, ki jih hranimo na primer skupaj v hladilniku ali shrambi, se ne mešajo. Ko izbiramo tovrstne posode, je najbolje vzeti komplet različnih velikosti, tako lahko prazne zlagamo drugo v drugo in v omari bodo zavzele kar se da malo prostora. Pred nakupom preverimo, če je to seveda mogoče, da se pokrovi res dobro prilegajo in zapirajo.

Pri posodah, v katerih shranjujemo različna živila, je bistveno, da se dobro zapirajo, saj tako vsebina dlje ohrani svežino.
Shutterstock

Steklo ali plastika

Plastične so lažje za transport, kar je pomembno, zlasti če imamo v njih malico, je pa priporočljivo, da kupimo kakovostno plastiko, četudi je dražja. Tako bomo kasneje marsikaj prihranili, posode pa bodo dlje vzdržale. Cenena posoda iz plastike se lahko zvije, če jo pomivamo v stroju pri višjih temperaturah, in če imamo smolo, po enem pomivanju ne bomo mogli več namestiti pokrova. Plastične posode iz kakovostnega materiala lahko brez skrbi pomivamo v stroju. Enako velja za posode iz stekla. Edino pokrovi iz lesa ali korka niso primerni za pomivanje v pomivalnem stroj, so pa lepi na pogled, zato lahko posodo s takšnim pokrivalom postavimo tja, kjer jo bo mogoče takoj opaziti.

Dodajte etiketo na pokrov

Posode za shranjevanje so primerne tudi za spravljanje živil v zamrzovalnik, zlasti kadar imamo kuhane tekoče jedi, na primer juhe, enolončnice, golaž, ki smo jih pripravili na zalogo. Seveda si težko predstavljamo, da bi bistro govejo juho nalili v plastično vrečko, jo neprepustno zaprli in položili v zamrzovalnik. Vedeti pa moramo, da posode zavzamejo več prostora kot živila, tesno spravljena v vrečke. Čeprav so živila v posodah pregledno pospravljena, na pokrov napišite, kaj je v njih, obvezno pa dodajte še datum zamrzovanja. Medtem ko je za gotove jedi vseeno, ali jih hranimo v plastičnih ali steklenih posodah, mnogi suha živila raje spravljajo v steklene, kjer naj bi živila v njih dlje ohranila svežino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta