(INTERVJU) "Priporočam odprto kuhinjo, odsvetujem samoto"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.11.2019 02:02

Za lično opremo kuhinje je potreben izbor materialov in oblik, ki se med seboj povezujejo, je prepričan Iztok Kos, projektant in oblikovalec notranje opreme. Pravi, da je tudi v prostoru, ki predstavlja srce doma, vselej treba poiskati dobro zgodbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPR/Tile of Spain

Kaj naročnikom predstavlja kuhinja?
Vsak izmed nas ima svoj način življenja in tako tudi svojo kuhinjo. Ta prostor vsekakor predstavlja osrednje mesto pri veččlanskih družinah, pri ljudeh, ki radi raziskujejo nove okuse in še rajši poprimejo za kuhalnico, manj pri ljudeh, ki doma ne preživijo veliko časa in jim kuhanje ne predstavlja bistva bivanja. Kuhinja naj bo zato predvsem uporabna in lepa, tako bodo zadovoljni vsi."

Iztok Kos je diplomiral na šoli za oblikovanje Istituti Callegari v Italiji, smer notranje oblikovanje, z diplomsko nalogo Hiša za (ne)zunanji svet. Pri oblikovanju prostorov se drži načel minimalizma. 
Matej Leskovšek

Neovirano okoli otoka

Kakšna je sodobna razporeditev elementov v kuhinji? Kaj priporočate, kaj odsvetujete?
"Tako kot se skozi leta spreminjajo tlorisi bivalne površine, tako se spreminja tudi razporeditev v kuhinji. Ta je odvisna od prostora, v katerega so arhitekti umestili kuhinjski prostor. Sodobna razporeditev ne omejuje kuhinje v zaprt prostor, ampak jo odpira in povezuje s sosednjimi prostori, kot sta denimo jedilnica ali dnevna soba. Kuhinja naj zato komunicira s prostorom in naj se ne zapira oziroma odmika. Priporočam odprto kuhinjo in odsvetujem samoto."
Je otok še vedno "must have" v kuhinji?
"Otok ima samo eno omejitev, in to je prostor. Če je tega dovolj, potem je danes otok najboljša izbira. Komunikacija oziroma gibanje okoli otoka mora biti neovirano in udobno. Pri dobrem načrtovanju številke pokažejo, kako se bomo gibali. Obstaja kar nekaj načinov, kako to dosežemo, a vedno nam dobra risba s pravimi merami pokaže vso resnico skrivnostnega otoka."

Tako različni kot smo ljudje, so tudi možnosti načrtovanja kuhinje po meri.
Santos

Vidna le kavni aparat in grelnik za vodo

Ste zagovornik tega, da so v kuhinji aparati in dodatki na odprtem, ali jih raje skrijete?
"Vedno skušam načrtovati kuhinjo in ne razstavnega prostora. Gospodinjski aparati so namenjeni uporabi in ne razkazovanju. Izogibam se načrtovanju raznih poličk in odprtih omar. Na vpogled naj bosta le grelnik za vodo in aparat za kavo. Vse ostalo naj najde svoj prostor med policami v kuhinjskih omarah."
Kako je z napo? Zadnje, vgrajene v delovno površino, se mnogim zdijo popolnoma nefunkcionalne, njihov videz pa je zelo všečen ...
"Nape so dekorativni element. Njihova učinkovitost je približno 20-odstotna. Če se napi nikakor ne moremo odpovedati – čeprav menim, da se ji brez pomisleka lahko –, potem naj bo ta odtočna, kar pomeni, da odvaja slab zrak iz prostora, in nikakor ne samo na filter. Nape, vgrajene v delovno oziroma kuhalno površino, so tehnično dovršene, a po moji oceni ne odtehtajo nabave. So pa nape lahko zelo lepe in so lahko dodaten vir svetlobe nad štedilnikom."

Kuhinja naj bo predvsem uporabna in lepa, tako bodo zadovoljni vsi, predvsem pa naj bo v njej vidnih čim manj nepotrebnih stvari. Te sodijo v omare.
Osebni arhiv Iztoka Kosa

Lunapark ne sodi v kuhinjo

Čar kuhanja med delavniki se marsikje izrazi šele zvečer, ko se družina končno zbere doma. Vsekakor pa tovrstno kuhanje zahteva ustrezno osvetlitev. Kakšno vi priporočate v kuhinji?
"Bistveno je dobro načrtovanje. Paziti je treba na razporeditev svetlobnih teles, da preprečimo nastanek senc. Kuhinja naj bo dobro osvetljena, pomembno pa se je izogniti raznim svetlečim ročajem in led trakovom pod delovno površino. Lunapark ne sodi v kuhinjo."

Bistveno je dobro načrtovanje osvetlitve. Paziti je treba na razporeditev svetlobnih teles, da preprečimo nastanek senc.
Osebni arhiv Iztoka Kosa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta