IR-paneli so več kot alternativa

Sanja Verovnik
17.12.2020 22:14
Toploto v bivalni prostor prenašajo s toplotnim valovanjem, namestimo jih lahko na steno ali strop, v različne prostore v stanovanju, tudi v klet, garažo ali na teraso, in kar je sila pomembno, za IR-panele sploh ne potrebujemo vzdrževanja kot pri drugih ogrevalnih napravah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tiping

Danes ni več dileme o tem, ali so IR-paneli primerni za glavno ali zgolj za dodatno ogrevanje. V številnih hišah in stanovanjih namreč IR-panele uporabljajo za glavno ogrevanje, saj so takrat najbolj učinkovita in cenovno ugodna rešitev, vendar pa z njimi lahko rešujemo tudi tako imenovano dodatno ogrevanje, poudarja Andrej Okreša iz podjetja Ekosen. In dodaja, da stranke velikokrat zanima dodatno ogrevanje v prehodnem obdobju, torej takrat, ko glavnega ogrevanja ne vklopijo, v prostorih pa je že mrzlo. Strokovnjaki za IR-ogrevanje v vsakem primeru pridejo na ogled k stranki. Prostor si pogledajo, ga izmerijo in napravijo izračun, koliko moči je potrebne za ogrevanje. "V vsakem primeru je nujno, da imamo v prostoru dovolj moči za ogrevanje oziroma dogrevanje, saj stranke velikokrat uporabijo IR-grelne panele kot glavno ogrevanje ali kot dogrevanje," pravi Okreša.

Ekosen

Prilagajajo se željam in potrebam

Direktor podjetja Ekosen Aleš Babič pojasni, da lahko stanovalci ogrevanje prilagodijo lastnim željam, potrebam oziroma svojemu ritmu življenja in tako ogrevajo svoj bivalni prostor takrat, ko jim ustreza. Prav tako lahko sami natančno določijo, ali bodo v spalnici imeli 21 stopinj Celzija, v dnevni sobi kakšno stopinjo več ali manj, na hodniku pa se bo ogrevanje vklopilo samo ob določenem času. Ko jih ne bo doma, bodo z energijo varčevali in samo vzdrževali določeno temperaturo. Sodobno IR-ogrevanje uporabnikom omogoča tudi nastavitev ogrevanja preko pametnih naprav, kajti sodobni IR-paneli so v koraku s časom in kot nalašč za pametni dom. Prilagodljivost, ki jo od nas v tem času zahtevajo na vsakem koraku, je pomembna zlasti za družine z majhnimi otroki, da imajo zelo toplo kopalnico ob urah, ko se otroci umivajo, in za starejše ljudi, ki si še zlasti želijo tople kopalnice. Tudi tistim, ki velik del dneva preživijo v napornih službah, ustreza, da jih vedno pričaka topel dom, ne glede na to, ali je to pozno popoldne ali sredi noči. Takšne odzivnosti, prilagodljivosti in učinkovitosti drugi viri ogrevanja ne omogočajo, je prepričan Babič.

Plod slovenskega razvoja je regulator ogrevanja IR Sun, ki optimizira delovanje IR ogrevalnih sistemov. Če z njim nadomestite klasični termostat, bo poraba električne energije za ogrevanje tudi do 30 odstotkov nižja kot sicer.
Ekosen

Enostavno uravnavanje temperature

Uravnavanje temperature pri IR-panelih je zelo enostavno: na regulatorju nastavimo želeno temperaturo in čas, vse drugo grelni sistem opravi sam. Izbira primerne regulacije za sistem ogrevanja z IR-paneli je po besedah Nika Prekorška iz podjetja Tiping vsaj tako pomembna kakor izbira primernih IR-panelov in njihova pravilna namestitev v posameznem prostoru. "Ker kvalitetna regulacija dosega dokaj visoko ceno, ki v določenih primerih lahko preseže tudi ceno IR-panela, se moramo vprašati, kaj v resnici potrebujemo. Katere funkcije, ki jih omogoča regulacija, so nam pomembne, katere od teh funkcij bomo v vsakdanjiku uporabljali in ali takšna regulacija ni v praksi preveč zapletena," opozori sogovornik, ki opaža, da uporabniki običajno posvečajo preveč pozornosti vsem funkcijam, ki jih regulacija omogoča, in ne tehničnim parametrom regulacije. Tukaj misli predvsem na (ne)točnost regulacije, ki lahko zelo hitro doseže tudi 1,5 do dve stopinji, kar v praksi pomeni, tako Prekoršek, da bo IR-panel pri nastavljeni temperaturi v prostoru 21 stopinj Celzija pričel greti komaj pri 19,5 stopinje, kar pa je za dnevni prostor, kjer se pogosto zadržujemo, morebiti celo prehladno. "Zelo pomembna je tudi pravilna izbira lokacije, kamor bomo namestili regulacijo; običajno je to termostat," še opozori Niko Prekoršek. Pogosto namreč uporabniki termostate namestijo na neprimerne lokacije v prostoru, zaradi česar so meritve dokaj nerealne, posledično pa klima v takem prostoru ni takšna, kot smo pričakovali. "Z nepravilno izbiro regulacije in nepravo lokacijo namestitve regulacije lahko zelo hitro izničimo prihranke, ki nam jih običajno posamezna regulacija omogoča," še doda Prekoršek.

Ekosen

Na steno ali na strop

Pri ogrevanju z IR-paneli poleg prilagodljivosti velja še ena dobra lastnost: mogoče jih je namestiti skoraj povsod. To pomeni, pravi Andrej Okreša, da niso primerni samo za stanovanja v blokih, temveč tudi za hiše, predvsem pa za prostore, kjer klasičnega ogrevanja ni mogoče urediti ali pa bi bil poseg vgradnje prezahteven in finančno previsok, kot so kleti, kmetijski objekti, rastlinjaki, počitniške hišice, kmetijski objekti, poslovni prostori, terase, glamping hišice in celo šotori. Pri tem ogrevanju ne potrebujemo kurilnice, kotlovnice ali napeljave. Namestimo jih lahko na steno ali strop.

Robi Zupančič iz podjetja KOOP Trgovina pravi, da je prav to, da so IR-paneli primerni za vse vrste objektov, njihova največja prednost. Pri tem je izredno pomemben ustrezen izračun moči panelov, ki je, kot opozori, odvisen od številnih dejavnikov, največ pa od izolacije objekta. "Pri elektriki kot viru ogrevanja velja, da boljša kot je izolacija objekta, bolj smotrn je ta sistem ogrevanja in nasprotno," poudari sogovornik. Po njegovih besedah je IR-ogrevanje učinkovito tudi za objekte brez izolacije, vendar le, če se ti ogrevajo občasno. "Za objekte brez izolacije, ki se stalno ogrevajo, je električno ogrevanje na dolgi rok manj primeren sistem ogrevanja," je prepričan Zupančič.

Možna je izvedba IR-panela v videzu ogledala.
Koop Trgovina

95 odstotkov na strop

Montaža je enostavna, zaključena v enem dnevu, kot pojasni Okreša, pa se je na ponudnike IR-panelov najbolje obrniti pred začetkom oziroma po koncu kurilne sezone, od marca do avgusta, saj takrat ni čakanja niti za ogled strokovnjaka, ki bo v vašem domu naredil vse potrebne izmere, niti za montažo panelov. "Svetovalec za IR-ogrevanje si prostor ogleda, naredi izmere in izračun. Ob izračunu dobi uporabnik podatek, koliko kW je potrebnih za montažo panelov. Nato se s pomočjo izkušenega in usposobljenega monterja električarja za IR-panele načrtuje postavitev panelov in regulatorjev v določen prostor. Ob ustreznem načrtovanju in svetovanju svetovalca lahko uporabniki še pred montažo poskrbijo za vse potrebne inštalacije, kar olajša delo monterjem," razkrije Okreša.

IR-paneli se praviloma namestijo bolj v sredino določenega prostora in kar 95 odstotkov se jih montira na strop. "Če sta v enem prostoru dva panela, damo enega bolj levo, drugega bolj desno. Res pa je, da sam prostor včasih narekuje odklone od zlatih pravil pri montaži IR-panelov," opozori Okreša in nadaljuje, da če je panel denimo na zidu, se ne sme nahajati nasproti steklene površine. Zakaj je najbolj primerna montaža panelov na strop, pojasni Robi Zupančič: s tem dosežemo največjo učinkovitost ogrevanja. Hkrati pa sogovornik opozori, da v določenih primerih montaža panelov na strop ni mogoča, predvsem če imamo doma nizek strop, luči. Takrat je bolje izbrati stenski panel z motivom, ki še dodatno popestri prostor, je prepričan Zupančič.

Koop Trgovina

Vzdrževanja ni, zgolj čiščenje

Kako pa je z vzdrževanjem in čiščenejm vse bolj priljubljenih IR-panelov? Kot razloži Aleš Babič, vzdrževanja pri IR-panelih praktično ni, po potrebi panel občasno očistimo oziroma obrišemo. Pričakovana uporabna doba IR-panelov pa je do 50 let.

EPR/Vitramo
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta