Je kava koristna ali škodljiva za rastline?

Jasna Marin Jasna Marin
09.02.2021 04:00
Gotovo ste že videli koga, ki je po pitju kave goščo zlil kar k rožam. In če ste osebo vprašali, zakaj je to dobro, je morda odgovorila, da sta to počela že mama in babica. Pa je kava v resnici koristna za rastline in vrt?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Kompost na vrtu
Shutterstock
Shutterstock

Kava je v zmernih količinah dobra za ljudi. Je bogat vir antioksidantov, ki nase vežejo proste radikale in pri človeku zavirajo staranje. Kako pa učinkuje na rastline?

Shutterstock

Tisto, kar potrebujejo rastline, so hranilne snovi. In teh je v kavnih usedlinah kar nekaj. Kavne usedline so bogat vir ogljika in dušika. Zlasti slednji je pomemben element za zdrav razvoj rastlin. Rastline, ki dobijo zadostno količino dušika, razvijejo močno steblo in velike temnozelene liste. Dušik obenem poskrbi za boljši razvoj koreninskega sistema in njegovo razvejenost. Preveč dušika pa lahko povzroči 'pretegnjeno' in prehitro rast rastlin, tako da s kavnimi usedlinami, ki jih boste dodali rastlinam, ne gre pretiravati. Poleg tega bodite pazljivi, kako dodajate kavo zemlji.

Shutterstock

Za bolj kislo prst

Pomislite, koliko goste snovi je v kavi, ki jo popijete. Ne prav veliko, ker se usede na dno. Zanimivo je, da pri pitju kave uporabimo zgolj odstotek celotne mase, vse ostalo zavržemo kot odpadek. To pomeni, da se v kavnih aparatih pa tudi džezvah in filtrih nabere veliko kavnih usedlin.

Shutterstock

Kavne usedline imajo kisel, torej nizek pH. Zato jih lahko v majhnih količinah dodajamo rastlinam, ki dobro uspevajo v kislih tleh, denimo rododendronom, brusnicam, ameriškim borovnicam.

Ker kavne usedline rahljajo prst, jih lahko vdelamo tudi v grede z rastlinami, ki potrebujejo nevtralno ali alkalno prst, vendar jim poprej primešajmo nekoliko apnenca ali suhega listja in posušene trave, da zmanjšamo kislost. Vsekakor si je dobro zapomniti, da bodo usedline koristne, če jih dodamo zelo alkalni prsti, ker bomo tako tlom znižali pH-vrednost in jih obenem prezračili. Tudi zbite ilovnate grede se bodo ob vztrajnem dodajanju kavnih usedlin vidno zrahljale. A bodite pozorni, kajti če boste zemlji dan za dnem dajali kavne usedline, to ne bo dobro, saj se prst lahko zakisa, poleg tega ji bo primanjkovalo drugih hranilnih snovi, ki jih nujno potrebuje. Kaj je torej rešitev?

Shutterstock

Kava s kompostnega kupa

Najbolje je, če kavne usedline kompostirate, preden jih dodate rastlinam. Kavne usedline se bodo na kompostnem kupu v letu dni razgradile in tak kompost bo primeren za zastiranje ameriških borovnic, dodate ga lahko denimo tudi pod rododendrone, azaleje, hortenzije, na gredo, kjer bo rasel krompir. Kompostiranje kavnih usedlin je torej najvarnejši in najboljši način, da pridelate kakovosten kompost, ki bo koristil vašemu vrtu in tudi rastlinam v loncih.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta