Jesensko gnojenje trate

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
26.09.2024 11:12

V jesenskem času se začnejo rastline umirjati, upočasnijo z rastjo in tako se začnejo pripravljati na zimski, hladnejši čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Čeprav rastline zaključujejo z rastjo, jih je potrebno tudi v jeseni gnojiti. Bodimo pozorni, da jih gnojimo z drugimi elementi, oziroma gnojili, kot v spomladanskem času in jih tako okrepimo na hladnejše obdobje.

Pravilno jesensko gnojenje bo omogočilo, da bo zelenica odporna in gosta še naslednjo pomlad. Jesenska nega trate je enako pomembna kot spomladanska in poletna, saj z njo učvrstimo trato, zgostimo koreninski sistem in jo pripravimo na hladnejše mesece.

Katero gnojilo uporabimo?

Pri izbiri gnojila za jesensko gnojenje se osredotočimo na tisto, ki vsebuje več kalija in fosforja ter manj dušika. Dušik spodbuja vegetativno rast, to je zelenih delov rastline. Pri travi so to vsi nadzemni deli, česar si pa med zimo ne želimo. Zato gnojimo s fosforjem, ki vzpodbuja rast korenin ter s kalijem, ki učvrsti celične stene rastlin, kar naredi travo bolj močno in odporno.

Pri izbiri gnojila smo pozorni tudi na dolžino delovanja.

Odlično gnojilo za jesensko gnojenje trate je COMPO JESENSKO dolgotrajno gnojilo za trato, ki zagotavlja vse zgoraj naštete zakonitosti pri izbiri gnojil

Arhiv naročnika

Poleg tega gnojila priporočamo uporabo posebnega pripravka Rasti-Pki vsebuje simbiotsko bakterijo. Ta se naseli na koreninski sistem in tako odvzema prostor morebitnim patogenim organizmom ter močno zgosti korenine in travno rušo. Zelenica postane bistveno bolj gosta in odpornejša, posledično je tudi manj prostora za rast plevela.

Pravilno gnojenje trate

Optimalna meseca za jesensko pripravo zelenice sta september in oktober, ko so temperature še dovolj visoke. Iz zelenice pograbimo listje, da ne jemlje svetlobe, jo prezračimo in poravnamo neravnine. Za izboljšanje zemlje uporabimo COMPO zemljo za travo 5v1, ki obogati zelenico s humosom in dodanimi gnojili za začetno rast trave. Prav tako vsebuje specialen pesek za večjo zračnost in odtekanje vode.

Arhiv naročnika

Če se odločimo za dosejevanje trave ali ureditev nove zelenice, potem po vertikuliranju pognojimo s COMPO gnojilom za nove trate.

Ko smo poravnali neravnine in obogatili zemljo, prazne vrzeli na zemlji zapolnimo s kvalitetnim travnim semenom – COMPO travno seme za dosejevanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.