Klimatska naprava: Včasih luksuz, danes nepogrešljiva oprema vsakega doma

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.07.2020 06:00

Če so ljudje včasih v vročih poletnih nočeh spali raje na prostem kot v stanovanju, so danes prav klimatske naprave tiste, ki poskrbijo, da se nam pod domačo streho ni treba več znojiti po nepotrebnem. In če so bile včasih pregrešno drage, so danes dosegljive bolj ali manj vsem, le pravo je treba izbrati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daikin

Zagotoviti prijetno klimo v stanovanju čez vse leto je gotovo želja vsakega od nas, še zlasti v poletnih mesecih, ko se zunanje temperature povzpnejo krepko nad 30 stopinj Celzija in poskrbijo, da se segreje tudi naš bivalni prostor.
"Radialna toplota sonca, ki nam v zimskih dneh koristi, nas v konicah poletja lahko dodatno obremenjuje," razmišlja Matej Kramar, neodvisni strokovnjak - energetski svetovalec, vodja pisarn mreže Ensvet Murska Sobota, Beltinci.
"Človek je živo bitje in lahko deluje idealno le v določenem okviru temperatur. Še bolj pomembna kot temperatura pa je relativna vlažnost. Kajti če je v zimskem obdobju prenizka, jo negativno začutimo na sluznici, med poletjem pa na koži, ko se pričnemo znojiti."

Znojenje je bilo včasih poleti neizogibno

Za to, da bi preprečili pregrevanje bivalnih prostorov, je treba poskrbeti že na samem začetku, pri zasnovi zgradb, opozori Kramar. "Zgradbe z ustrezno toplotno zaščito na fasadnem ovoju in podstrehi kažejo skoraj zanemarljivo potrebo po mehanskem hlajenju oziroma klimatizaciji v primerjavi z zgradbami brez toplotne izolacije, ki so lahko prevroče za bivanje tudi po več tednov," poudari Kramar. Naslednji korak, ki preprečuje, da bi se stavba pregrevala, so sodobna okna z zunaj nameščenimi senčili. "S tem že večino vdora toplote v prostor preprečimo pred samim oknom," pravi sogovornik. In še, da so to ukrepi, ki primarno ščitijo objekt pred toploto. "Sekundarni ukrepi se opredeljujejo kot organizacijski ukrepi. Denimo, da prezračujemo, ko so zunanje temperature in vlaga ugodne." Tudi kuhanje v času najvišjih temperatur se v stanovanju denimo odsvetuje, ker s tem povzročimo samo rast temperature v bivalnem okolju. Ena od rešitev, ki v vročih dneh bivanje naredi znosnejše in po kateri danes vse pogosteje posegajo mnogi Slovenci, so klimatske naprave. Matej Kramar jih označi kot razkošje, ki si ga mnogi danes vzamemo za samoumevno, saj je to standardna oprema v večini sodobnih domov na severni polobli. Poudari, da ima večina Slovencev srečo, da živi v domu in dela v službi, kjer je del obvezne opreme hladilni sistem. Hladilna tehnologija je močno napredovala, da bi izboljšala naše udobje in zdravje, pravi energetski svetovalec. A vedno ni bilo tako. Ko klimatskih naprav ni bilo, so bili domovi v poletnih dneh precej vroči.

Zunanja enota klimatske naprave naj bo ustrezno oddaljena od stene, prav tako poskrbite za odvod vodnega kondenzata z naravnim padcem, da ne bi prišlo do zamakanja na stavbi.
Daikin

Po vojni postane statusni simbol

Kompaktna sobna klimatska naprava je iz leta 1931 in ni bila, kot pojasni Matej Kramar, nič cenejša. "Po drugi svetovni vojni je klimatska naprava postala statusni simbol. Šele leta 1970 so centralne klimatske enote počasi nameščali v večino objektov, pri čemer so freon 12, znan tudi kot R-12, uporabljali kot hladilno sredstvo," doda sogovornik. "Zgodnje klimatske naprave so bile glasne, manjkala je energetska učinkovitost in bile so drage za upravljanje. Sodobni proizvajalci klimatskih naprav so se zelo potrudili, da so razvili učinkovito in priročno tehnologijo hlajenja, ki potrošnikom omogoča na videz neskončno izbiro opreme. Klimatske naprave so postale tudi bolj okolju prijazne, saj so raziskave pokazale, da je freon povezan z izčrpavanjem ozonskega plašča - trenutno se hladilni sredstvi R-22 in R410A opuščata." Kramar ocenjuje, da so klimatske naprave z leti postale veliko bolj dostopne, kar je privedlo do njihove široke uporabe v sodobnih domovih. Za primer navede podatek, da ima danes več kot 80 odstotkov domov v ZDA klimatsko napravo. Klimatska naprava in sodobna toplotna zaščita objekta sta spremenili arhitekturo in kakovost bivanja v zgradbah, razmišlja sogovornik. "Klimatske naprave niso le spremenile udobja, igrale so tudi pomembno vlogo pri zmanjšanju števila smrtnih primerov zaradi vročine. Med letoma 1960 in 2004 je bilo smrtnih žrtev zaradi vročine v ZDA kar 80 odstotkov manj kot med letoma 1900 in 1959," še poudari Kramar.

Danes so klimatske naprave pametnejše

Ponudba klimatskih naprav na trgu je danes izredno raznolika, tehnologija vsako leto napreduje, novosti na področju hlajenja je veliko. Kramar ugotavlja, da sta še pred nekaj leti obstajali dve tehnologiji krmiljenja naprave, tako imenovani ON/OFF in inverter tehnologija. "Danes prve praktično več ni in se uporablja izključno inverter tehnologija, ki je kot posledica privedla do bistveno izboljšanega ugodja distribucije zraka kot tudi višje sezonske učinkovitosti, ki jo je delegirala predvsem Evropska unija z uredbo o minimalnih sezonskih učinkovitostih naprav. Zaradi razvoja novih tehnologij, na primer regulacije in krmiljenja, so klimatske naprave postale bistveno pametnejše. Razpolagajo namreč s številnimi funkcijami: napredno vrsto filtracije zraka, denimo ionizacijo, krmiljenjem in povezavo s pametnimi napravami, integriranimi IR-senzorji za gibanje uporabnikov ... K sezonski učinkovitosti in manjšemu vplivu na okolje so pripomogla tudi nova hladilna sredstva, danes se v klimatskih napravah skoraj izključno uporablja sredstvo R32, ki je zamenjalo do sedaj prvo izbiro R410A. Novo hladilno sredstvo je prispevalo k izboljšanju sezonskih izkoristkov za od pet do sedem odstotkov, hkrati pa njegov vpliv na okolje znaša zgolj 30 odstotkov vpliva, ki ga je imelo hladilno sredstvo R410A."

Od ustrezne izbire odvisno brezhibno delovanje

Matej Kramar meni, da so si klimatske naprave danes med seboj zelo podobne. Pravi, da je pametno izbrati dobrega ponudnika, ki bo stranki znal svetovati, in pristavi, da pri napravi niso pomembni videz, cena, oblika, temveč njene karakteristike. "Prodajalec naj bo še monter in serviser, saj se pogosto zgodi, da se kdaj kakšne klimatske naprave ne da zmontirati ali pa je to opravilo močno oteženo. Tudi pametna tehnologija je brez dvoma velik trend.

Sodobni proizvajalci klimatskih naprav so razvili učinkovito in priročno tehnologijo hlajenja, ki potrošnikom omogoča na videz neskončno izbiro opreme.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta