Ko kamin ogreva celo hišo: V objemu prijetne in sproščujoče toplote

Tina Recek Tina Recek
06.10.2019 01:47

Si želite ogrevati celotno hišo s kaminom? Zakaj pa ne, saj je atraktiven dodatek ambienta, ki ga prijetno ogreje, pogled na ogenj pa deluje blagodejno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPR/Contura

Pogled na prasketajoč ogenj in uživanje v toploti omogoča simbol romantike - kamin. Če izberemo ustreznega, lahko z njim ogrevamo celo hišo in ne zgolj ene etaže. Mitja Hertiš iz podjetja Seltron pravi, da ko govorimo o kaminih, je praviloma govor o kurilni napravi na biomaso. Kamine na biomaso pa ločimo na kamine na polena in kamine na pelete. Če imamo lastna drva, je kamin na polena kot dopolnilni vir ogrevanja v stavbi odlična rešitev, sploh v kombinaciji s toplotnimi črpalkami, ki so v trendu v zadnjih letih.

Za večje udobje

Kamin na pelete pa se izkaže za smotrno odločitev, če želimo večje udobje. Tovrstni kamini se namreč prilagajajo toplotnim potrebam v stavbi, obenem pa jih je mogoče upravljati po časovnem programu in oddaljeno. Da je pri teh kaminih udobje podčrtano, priča še podatek, da jih je praviloma mogoče upravljati s pametnim telefonom od kjerkoli. Pri takšnem upravljanju je mogoče napravo vključiti ali izključiti ter spremljati njeno delovanje. Kaminov na polena s pametnim telefonom ni mogoče upravljati. Obstajajo pa tudi kamini, ki ogrevajo samo zrak, in kamini, ki poleg zraka ogrevajo tudi vodo.

Iz okolice kaminskega kurišča je treba odstraniti vse gorljive predmete. Najmanjša oddaljenost mora biti v katerikoli smeri najmanj 80 cm, od robnih zaščitnih kanalov peči pa vsaj 40 cm.
Seltron

Delovanje kaminov

Kako delujejo kamini, v nadaljevanju pojasni sogovornik. Kamini, ki ogrevajo zrak, so na pelete ali polena, ogrevajo ga z zgorevanjem energenta. Zrak kroži ob ohišju kamina in se močno segreje, potem pa se najpogosteje z ventilatorji razpihava po ceveh po objektu in tako ogreva celotno hišo. Pri toplovodnem kaminu na pelete ali polena je kurišče kamina obdano z vodo, ki se ob zgorevanju segreje in po ceveh ogrevalnega sistema prenaša do ogrevalnih teles, recimo radiatorjev, ki potem prav tako ogrevajo celoten dom. Enostavni kamini na polena, ki ogrevajo zrak, za delovanje potrebujejo samo energent - polena. Vsi drugi kamini pa za delovanje potrebujejo poleg energenta še električno energijo, ki poganja ventilator, črpalko, dozator pelet in tako naprej.

Redno odstranjujemo pepel

Za dobro delovanje, da bomo s kaminom na polena in pelete ogrevali dom in ob njem uživali, je ključno vzdrževanje, pri čemer je najpomembnejše odstranjevanje pepela. Po besedah Hertiša je pri obeh tipih prav tako pomembna kvaliteta energenta. Pri polenih je ključno, da se uporabljajo polena iz čistega lesa in ustrezno sušena. Medtem je pri peletih težav praviloma manj, vsekakor pa svetuje nabavo kakovostnih pelet iz mehkega lesa, razreda A1.

Pestra ponudba proizvajalcev in modelov nam omogoča najti kamin, primeren skoraj za vsak prostor. Najmanjši prostor, ki ga proizvajalci kaminov še priporočajo, je 12 kvadratnih metrov, sicer pa obstaja za kamine le malo omejitev.
EPR/Rekord Brikett

Nad 500 evri

Odločitev, kateri kamin ali kaminsko peč izbrati, ni enostavna, saj vlada na tem področju pestra izbira. Mitja Hertiš pravi, da se sploh v jesenskem času ponudba še bolj poveča. Pri odločitvi o kaminu ali kaminski peči odsvetuje izbiro najcenejših kaminov s ceno pod 500 evrov, saj so narejeni iz slabih in netrpežnih materialov, ki se že po letu ali dveh obrabijo. "Hkrati obstaja na trgu tudi cel spekter izredno dragih kaminov, ki služijo zgolj estetiki in redko upravičujejo svojo ceno z vidika funkcionalnosti in kvalitete. Pred izbiro kamina priporočam, da si ga ogledate na lastne oči v kakšnem razstavnem salonu in se o izbiri in pravilni montaži posvetujete s strokovnjaki," zaključi sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta