Ko nakupujete prek spleta, vselej pomislite na varnost

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.11.2022 03:00

Nakupi po spletu so postali priljubljeni, še zlasti v času zdravstvene krize, ko so bile nekatere trgovine in gostilne zaprte, a so omogočale dostavo na dom. Nove navade ostajajo in postajajo del kulture nakupovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Tehnika, oblačila in športna oprema so tisto, kar Slovenci po navadi iščemo na spletu, prek katerega se tudi odločamo za nakup. Zadnja leta si v spletnih trgovinah nekateri naročijo celo prehranske izdelke, na kar je najbolj vplivala zdravstvena kriza. Spletno nakupovanje s seboj prinaša udobje in različne možnosti, postopek nakupa pa naredi veliko enostavnejši in manj stresen.

Nakupi vredni med 100 in 299 evri

Da je epidemija covida-19 pospešila spletno nakupovanje, opažajo tudi na Statističnem uradu RS. V začetku lanskega leta je v Sloveniji prek spleta nakupovalo 59 odstotkov ljudi, starih od 16 do 74 let. Največ med njimi, 39 odstotkov, jih je kupovalo oblačila, čevlje in dodatke. Največ spletnih kupcev je opravilo do dva spletna nakupa, nakupi so bili največkrat vredni med 100 in 299 evri, še kažejo raziskave. Da je bilo preteklo leto rekordno po nakupih prek spleta, ugotavljajo tudi pri platformi Ceneje.si, kjer zatrjujejo, da je bilo veliko boljše od predlanskega. Povprečna vrednost nakupa je na njihovi platformi znašala skoraj 100 evrov, največ pa so se kupci odločali za mobilne telefone.

Delež tistih, ki so nakupovali po spletu, se je lani povečal v večini starostnih skupin. Najbolj je narasel med 65- do 74-letniki (na 37 odstotkov; v 2020: 22 odstotkov), najmanj pa med 16- do 24-letniki (na 87 odstotkov; v 2020: 84 odstotkov). Med 25- do 34-letniki jih je bilo 86 odstotkov (v 2020: 88 odstotkov), med 35- do 44-letniki 90 odstotkov (v 2020: 80 odstotkov), med 45- dp 54-letniki 77 odstotkov (v 2020: 64 odstotkov) in med 55- do 64-letniki 53 odstotkov (v 2020: 40 odstotkov).

Spletno nakupovanje je ne samo priročno, ker ga je mogoče opraviti kjer koli, tudi od doma, ampak tudi enostavno za širši krog ljudi, celo za starejše, so še pokazale raziskave statističnega urada. 62 odstotkov ljudi, zajetih v raziskavo, pri spletnem nakupovanju ni imela nobenih težav, največ ljudi pa je po spletu v prvem četrtletju lanskega leta kupovalo oblačila, čevlje in dodatke, pri čemer so upoštevana tudi športna oblačila. Delež nakupovanja oblačil se je s 25 odstotkov na medletni ravni zvišal na 39. Sledijo nakupi pohištva, dodatkov za dom in izdelkov za vrt, katerih delež se je z devetih odstotkov zvišal na 18. Močno se je povečal tudi delež naročil za dostavo hrane, in sicer s šestih na 16 odstotkov.

Shutterstock


Previdnost ni nikoli odveč

Da delež nakupov preko spleta močno narašča, opažajo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). A v ZPS so jasni – potrošniki nikoli ne smejo pozabiti na varnost. Pasti je veliko, zato pred vsakim nakupom čim bolj natančno preverite prodajalca, ki upravlja spletno stran. Najprej poglejte, ali je jasno navedeno, kdo je prodajalec in iz katere države prihaja. To je običajno navedeno vsaj v splošnih pogojih poslovanja, pojasnijo. "Preberite tudi izjavo o varstvu osebnih podatkov, kjer bi moralo biti prav tako navedeno, kdo upravlja spletno stran, in kontakt upravljavca. Če gre za slovensko podjetje, lahko na Ajpesovem portalu preverite, kdaj je bilo podjetje ustanovljeno, ali ima blokiran račun in nekatere druge informacije," svetuje ZPS. Un še: "Poiščite kontakt prodajalca na spletni strani, predvsem ali ponuja možnost kontakta po elektronski pošti. Če je naslov elektronske pošte kakšen od brezplačnih poštnih predalov (gmail, hotmail, yahoo ...), to običajno ni dober znak, saj resni prodajalci načeloma ne uporabljajo takšnih poštnih predalov. Še bolj sumljivo je, če ni nobenega kontakta. Pošteni prodajalci nimajo razloga, da bi se skrivali in oteževali komunikacijo s potrošnikom."

Ne nazadnje upoštevajte zlato pravilo, ki pravi: če je nekaj predobro, da bi bilo res, potem verjetno ni res. Bodite pazljivi, če se na spletni strani oglašujejo izjemni popusti, kjer so izdelki nekajkrat cenejši kot pri drugih trgovcih.

Ob upoštevanju osnovnih previdnostnih ukrepov je po njihovem mnenju spletno nakupovanje zelo varno: "To pomeni, da si boste morali pred nakupom vzeti nekaj več časa, da poiščete vse bistvene informacije o prodajalcu in se prepričate, da je vreden zaupanja." Prepričani so, da lahko potrošniki veliko koristnih informacij o varni uporabi spleta in varnem spletnem nakupovanju, vključno s povsem konkretnimi primeri, najdejo tudi na spletni strani Varni na internetu, ki jo upravlja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

Shutterstock


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta