Kopalnica za več generacij: Izkoristite prostor in poskrbite za varnost

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
20.12.2023 08:16

Pri urejanju kopalnice imejte v mislih, da jo boste uporabljali dolga leta, v različnih življenjskih obdobjih, od tega pa so odvisne tudi potrebe po opremi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minimalistični stil z enostavnimi linijami in nezapletenim oblikovanjem
Villeroy&Boch

Kopalnica ni le eden najbolj obremenjenih prostorov v stanovanju oziroma hiši, temveč tudi eden najnujnejših. Vzdržati mora kar nekaj časa, morda celo več desetletij. Pri tem ne gre le za videz, ki se ga lahko naveličamo, temveč tudi za funkcionalnost. Pri opremljanju kopalnice moramo premisliti, kako najbolj racionalno izkoristimo prostor, kako poskrbimo za čim lažje vzdrževanje in čiščenje ter kako opremo naj izberemo, da se bomo v kopalnici dolgo vrsto let dobro počutili. Kopalnice namreč vse bolj postajajo prostori dobrega počutja, nekakšen domači spa, v katerem se sprostimo po napornem vsakdanu.

Kopalnice vse bolj postajajo prostori dobrega počutja.
Geberit

Kako racionalno izkoristimo prostor

Sanitarni prostori so zlasti v blokovskih stanovanjih praviloma majhni, omejeni na najnujnejše. Tudi stranišče ni vedno ločeno od kopalnice, to pa zna biti za družino z več člani logistični izziv. Zato je morda dobro narediti pregrade v kopalnici, na primer med prho in umivalnikom ali straniščno školjko, da se lahko v njej hkrati zadržuje več ljudi. Danijel Fartek iz podjetja MCK meni, da je pregrada smiselna le v dovolj veliki kopalnici. Vsaka pregrada razen steklene, ki je debela zgolj kak centimeter, namreč zavzame nekaj prostora v širino in dolžino. "Imejmo v mislih tudi, da vsaka pregrada optično zmanjša prostor. Zato je treba pretehtati, ali kopalnico res uporablja več družinskih članov hkrati. Stranke velikokrat prosijo za izris v želji, da bi imeli pregradne nizke stene pri straniščni školjki. Ko te pregrade vidijo na izrisu, si običajno premislijo," razloži Fartek.

Nekaj prostora pridobimo s stenskimi omaricami z ogledalom na ličnici.
MCK

Vsak centimeter šteje

Prav zaradi dejstva, da kopalnice običajno niso velike, moramo pri njihovem opremljanju izkoristiti vsak centimeter. "Da bi v kopalnico vgradili vse elemente, ki zagotavljajo potreben nivo osebne higiene, se mora prostor zelo racionalno izkoristiti," pojasnjuje Arnold Mažgon iz podjetja Geberit. "Eden takih zaželenih elementov, za katere pogosto ni prostora, je bide. Vendar obstaja elegantna rešitev: tuš WC, ki v enem združuje oboje, stranišče in bide. S temi napravami, ki nas očistijo s curkom čiste tople vode, lahko pa tudi posušijo, odstranijo neprijetne vonjave in še kaj, prihranimo kar nekaj prostora. Obenem pa si zagotovimo udoben način vzdrževanja osebne higiene."

Drugi element, ki se posebno ob prenovah pogosto opušča, so kopalne kadi. Namesto njih se vgrajujejo prhe oziroma pršne kabine, ki zavzamejo manj prostora. Mažgon svetuje tudi pametno izbiro elementov za shranjevanje. Prostor lahko denimo učinkovito izkoristimo z umivalniki s pripadajočimi omaricami pod njimi, ki ne sežejo daleč v prostor. Volumen v predalih, namenjen shranjevanju, pa zaradi posebnega načina odvajanja vode ni nič manjši. "Določena oprema se lahko skrije v steno. Na tak način se že skoraj praviloma vgrajujejo splakovalniki WC-školjk. Pogosto pomaga tudi nadomestitev krilnih vrat z drsnimi ali pa uporaba kotnih umivalnikov. Ogledala nad umivalniki lahko nadomestimo s stenskimi omaricami, katerih prednje stranice so zrcala, v njih pa lahko shranimo veliko pripomočkov, ki so zato skriti, a vedno pri roki. Tudi te omarice se lahko vgradijo v steno," našteva Arnold Mažgon.

Steklena pregrada zavzame najmanj prostora, za več intime lahko poskrbimo z izbiro mlečnega stekla.
Geberit



Wallpepper

Na prvem mestu naj bo varnost

Poleg dobrega izkoristka prostora je v kopalnici na prvem mestu varnost, saj so lahko mokra tla past tako za otroke kot za starejše, ki že imajo težave z ravnotežjem. Na varnost lahko vplivamo z izbiro ustreznih protizdrsnih oblog za tla in z izbiro sanitarne opreme. "Žal se drsenju ne moremo popolnoma izogniti, ga pa lahko omilimo z izbiro mat keramike, s keramiko visokega sijaja, ki jo prekrijemo s preprogo, ali z mozaično talno keramiko, ki bo zaradi gostejših fug omilila drsenje," svetuje Nataša Hercog Kraner, svetovalka v Salonu keramike Romet.

Nevsakdanje armature predstavljajo svež pristop k oblikovanju in so vse bolj priljubljene zaradi svoje edinstvene estetike in sposobnosti, da se vključijo v različne kopalniške stile.
Hansgrohe

K varnosti v kopalnici bistveno prispeva vgradnja breznivojske pršne kabine namesto kopalne kadi, posebno za stanovalce v starejših letih. "Bistveno bolj primerni oziroma nujni so pršni prostori v nivoju tal, z vhodom brez stopničke," razlaga Arnold Mažgon. "Ob tem je treba misliti tudi na velikost vhodne odprtine, če mora prho uporabljati oseba na vozičku. Na stene pršnih prostorov se lahko vgradijo preklopni sedeži in stenske opore, te pa so še posebno dobrodošle ob WC-školjkah. WC-školjke se navadno namestijo višje, kar olajša sedanje nanje in vstajanje z njih. V pršne prostore je smiselno za vsak primer vgraditi tudi enega od opozorilnih sistemov, alarmov, ki jih ob nujnih primerih, denimo ob padcu, ljudje v stiski lahko uporabijo. Pršne armature in tudi pipe umivalnikov naj imajo namesto vrtljivih gumbov ročice oziroma vzvode. Pozornost je treba posvetiti razporeditvi predalov, polic in druge opreme za shranjevanje, ki mora biti prirejena omejeni gibljivosti starostnikov. Pomembna je tudi dovolj močna osvetlitev v kopalnicah, pa tudi tista pridušena, ki se uporablja za nočne obiske. Ta mora po možnosti imeti senzor za avtomatsko prižiganje," sklene Mažgon.

Sodobna kopalnica omogoča visoko stopnjo personalizacije, od barv in materialov do postavitve in opreme. To uporabnikom omogoča, da ustvarijo prostor, ki odraža njihov osebni stil in potrebe.
Hansgrohe



Za čim manj drsenja poskrbimo z mat keramiko in kakšno nedrsečo preprogo.
Romet

Kjer so otroci, naj bo pohištvo z zaobljenimi robovi

Nekoliko drugačne potrebe pa ima mlada družina z otroki, za katere je znano, da se radi kopajo v kadi, pa tudi staršem je umivanje otroka v kadi lažje kot v kabini za prhanje. "V kopalnici se lahko najprej namesti prostostoječa kad, ki jo lahko čez nekaj let brez večje adaptacije kopalnice nadomestimo s kabino za prhanje," svetuje Nataša Hercog Kraner. Dodaja še, da je pri urejanju kopalnice za mlado družino priporočljiv izbor pohištva z zaobljenimi robovi in termostatskih armatur, ki omogočajo uravnavanje temperature vode, da ni poškodb s prevročo vodo.

Žal se drsenju v kopalnici ne moremo popolnoma izogniti, ga pa lahko omilimo z izbiro mat keramike.
Hansgrohe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta