(FOTO) Dobro zasnovana kopalnica starejšim poveča kakovost življenja

Jasna Marin Jasna Marin
27.08.2023 06:00

Večji prehod, breznivojski pršni prostor, prodizdrsna keramika, nastavljiv umivalnik, prilagojena straniščna školjka ... Vse to omogoča večjo varnost v kopalnici za babico in dedka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hansgrohe

Zlasti na podeželju še najdemo družine, kjer so pod isto streho tri, štiri generacije, včasih tudi pet. Od najaktivnejšega para do njunih otrok ter staršev in morda tudi starih staršev, ki s počasnejšimi gibi, a z veliko modrosti pomagajo na kmetiji ali domačiji.

Če je pri mladih skorajda samoumevno, da si dom zasnujejo po svoje, je tudi za starejše dragoceno, da si za jesen življenja uredijo prostore tako, da jim zagotavljajo brezskrbno in varno uporabo. Pri tem velja veliko pozornosti nameniti kopalnici.

Statistične napovedi pravijo, da naj bi leta 2060 bilo v Sloveniji že več kot 30 odstotkov starejših od 65 let. Dobro je pravočasno poskrbeti za varno starost.
Shutterstock

Protizdrsna keramika

Prav kopalnica zaradi lažje higiene zahteva posebne rešitve. Smiselno je, da je kopalnica za starejše prostorna, z dovolj velikim vhodom in brez robov. Franci Janžekovič iz salona MCK poudarja, da se starejši ljudje pogosto srečujejo z omejeno mobilnostjo, zmanjšanim ravnotežjem, oslabljenim vidom in težavami z ravnotežjem, kar lahko v kopalnici povzroči zdrse in padce. Zato kot ključne elemente in napotke za preprečevanje zdrsov in padcev priporoča uporabo protizdrsne keramike. "Za tuš ali kad je priporočljivo uporabiti protizdrsne preproge ali nalepke. Za ljudi, ki imajo težave pri vstopanju in izstopanju iz kadi, pa je priporočljivo imeti kad ali tuš kabino z nizkim pragom," svetuje sogovornik iz salona MCK.

V kopalnici naj bo protidrsna keramika. Protizdrsnost se označuje v oznakah od R9 do R12.
Foto: Villeroy & Boch

Ustrezno pohištvo

In kakšno naj bo kopalniško pohištvo? Peter Marič iz Salona keramike Romet pojasnjuje: "Pri kopalniškem pohištvu priporočam izvedbo z vgradnim umivalnikom oziroma pult z vgrajenim umivalnikom zaradi lažjega vzdrževanja. Umivalnika na pultu, torej skledic, ne priporočamo. Pohištvo mora imeti močno poudarjene ročaje, ki jih lahko starejši z omejeno motoriko primejo. Priporočljivo je tudi, da pohištvo nima ostrih robov. Predvideti moramo tudi montažo ročajev, ki jih lahko ljudje uporabljajo kot oporo oziroma kot pomoč pri vstajanju in usedanju v voziček ali pri uporabi hodulje. Prav tako mora biti pohištvo primerno fiksirano, da se lahko uporabniki s celotno težo naslonijo nanj."

V toaletnih prostorih za gibalno omejene se priporoča namestitev posebnih umivalnikov s stenskimi sifoni, ki omogočajo, da se uporabnik z vozičkom lažje približa umivalniku.
Foto: Shutterstock

Vrata naj se odpirajo navzven

Vrata v kopalnico naj bodo s širšo svetlobo, da omogočajo dostop v prostor tudi s hoduljo, poudarja sogovornik iz Rometa. Vhod v kopalnico naj bo tako širok od 70 do 80 centimetrov, vse, kar je več, je boljše. "Priporočljivo je, da se kopalniška vrata odpirajo navzven, da ob padcu z odpiranjem vrat ne tvegamo (dodatnih) poškodb obležane osebe," svetuje Marič.

Kaj pa v primeru uporabe invalidskega vozička? Tlorisna površina mora zadoščati, da se lahko tudi oseba z invalidskim vozičkom nemoteno obrne v kopalnici. To pomeni vsaj šest kvadratnih metrov tlorisne površine, še raje osem kvadratnih metrov. Dobro je, če se vrata odpirajo navzven, prehod naj bo v takem primeru širok vsaj 95 centimetrov.

Vrata ali prehod v kopalnico naj bo s širšo svetlobo, da omogoča dostop v prostor tudi s hoduljo ali vozičkom.
Villeroy & Boch



Pri izbiri sanitarne opreme moramo imeti v mislih čim enostavnejši dostop do elementov, ki morajo omogočati nadgradnjo z opremo za gibalno ovirane.
Foto: Shutterstock

Stenska straniščna školjka

Kaj pa umivalniki in stranišča školjka? "Invalidom, ki uporabljajo voziček, je namenjena posebna WC-školjka podaljšane dimenzije, ki olajša presedanje. Zaradi lažjega vzdrževanja higiene naj bo školjka stenska in brez notranjega roba," svetujejo v podjetju Geberit. Smiselno je poskrbeti tudi za lažje splakovanje WC-školjk. Za večje udobje naj se uporabijo preklopna držala z že vgrajenimi ustreznimi gumbi in tudi z nosilci toaletnega papirja.

Foto: Geberit

V toaletnih prostorih za gibalno omejene se priporoča še namestitev posebnih umivalnikov s stenskimi sifoni, ki omogočajo, da se lažje z vozičkom pomaknejo pod umivalnik. Tudi nagibna ogledala nad umivalniki so lahko praktična rešitev za človeka na vozičku, priročne so tudi armature s podaljšanim ročajem za lažje odpiranje.

Pravilna osvetlitev

Poskrbite za enakomerno osvetlitev celotne kopalnice, da se izognete močnim sencam ali temnim kotičkom. To bo zmanjšalo tveganje, da se kdo spotakne. "Kakovostna osvetlitev je bistvena za prepoznavanje potencialnih ovir ali spolzkih površin. Svetlejša osvetlitev in senzorske luči, ki se vklopijo, ko oseba vstopi v kopalnico, so ena od odličnih rešitev. Nočne lučke lahko pomagajo starejšim, ki gredo ponoči v kopalnico, da se izognejo zdrsom ali padcem," razlaga sogovornik iz salona MCK.

Senzorske luči, ki se vklopijo ob vstopu v kopalnico, so zgolj ena od številnih dobrih rešitev.
Foto: Geberit

Enostavnost je glavno vodilo

Dobro načrtovana kopalnica omogoča starejšim samostojno uporabo. "Držimo se načela enostavnosti. Izbiramo opremo z velikimi ročaji in brez ostrih robov. Pri izbiri sanitarne opreme moramo imeti v mislih čim enostavnejši dostop do elementov, ki morajo omogočati nadgradnjo z opremo za gibalno ovirane," poudarja Marič. Prav tako imejmo v mislih, da bodo starejši morda kdaj potrebovali pomoč. "Premišljeno zasnovana kopalnica izjemno poveča kakovost življenja starejšim in njihovim pomočnikom ali skrbnikom," sklene sogovornik iz Salona keramike Romet.

Foto: Shutterstock


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta