Lizbona: Na ulico zaradi (pre)dragih najemnin

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.04.2023 07:00

Tudi na Portugalskem kriza ne prizanaša trgu stanovanjskih nepremičnin. V državi s povrpečno plačo 760 evrov je treba za mesečni najem stanovanja plačati skoraj enkrat več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nedavno se je na ulice Lizbone podalo na tisoče ljudi, da bi protestirali proti strmo naraščajočim najemninam in cenam nepremičnin v tem mestu. Najemnine in cene stanovanjskih nepremičnin so se namreč v portugalski prestolnici, pa tudi drugod po državi, močno povišale. Od leta 2015 najemnine poskočile za kar 65 odstotkov, cene nepremičnin pa v istem obdobju za kar 137 odstotkov, kažejo podatki družbe Confidencial Imobiliario.

Zgolj lani podražitev najemnin za 37 odstotkov

Podatki omenjene družbe še kažejo, da so se najemnine samo v lanskem letu podražile za 37 odstotkov, kar je, kot opozarjajo portugalski nepremičninski strokovnjaki več kot denimo v Barceloni ali Parizu. Položaj je še posebej težak za mlade. Ti ne vedo, kako priti do strehe nad glavo, saj zato enostavno nimajo dovolj denarja.

1350 evrov na mesec za manjše stanovanje

Problem pa ni pereč samo za mlade, temveč vse. Povprečna najemnina za manjše stanovanje z eno spalnico v Lizboni znaša namreč kar okoli 1350 evrov na mesec. Ob tem je treba poudariti, da je po vladnih podatkih več kot 50 odstotkov delavcev lani na Portugalskem zaslužilo manj kot tisoč evrov mesečno. Minimalna mesečna plača na Portugalskem namreč znaša zgolj 760 evrov.

Lizbona
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta