Najem stanovanj: Rusi zavzeli Beograd, posledica tega pa ...

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
11.04.2023 04:00

Od začetka ruskih napadov na Ukrajino se je v Beograd do konca lanskega leta preselilo že več kot 50.000 Rusov. Posledica tega je hitro naraščanje cen na trgu nepremičnin v srbski prestolnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ker se Srbija ni pridružila sankcijam proti Rusiji, ruski državljani za vstop v Srbijo ne potrebujejo vizuma. Zato se je v zadnjem letu, odkar se je začela vojna v Ukrajini, v Rusiji pa množična mobilizacija vojakov in številne aretacije državljanov, ki so proti vojni, močno povečalo število ruskih državljanov v srbski prestolnici. Samo do konca lanskega leta naj bi se jih v Beograd preselilo več kot 50 tisoč. Za svoje življenje tu pa potrebujejo tudi stanovanje, zato so najemnine zlasti v Beogradu skokovito zrasle. Cena najema enosobnega stanovanja s površino 50 kvadratnih metrov je bila na začetku leta 300, zdaj presega 500 evrov. Nekateri najemodajalci so zaradi priložnosti po boljšem zaslužku celo izselili svoje prejšnje najemnike, saj so jim Rusi ponudili več denarja za najemnino. Mnogi so plačali tudi za pol leta vnaprej.

Shutterstock

Za najem pripravljeni odšteti tudi tisoč evrov

Rusi, prihajajo tudi celotne družine, se sicer trenutno najraje odločajo za večja in bolje opremljena stanovanja v najprivlačnejših delih mesta, po možnosti v novogradnji z garažo. Za najemnino jih največ odšteje med 800 in 1000 evri mesečno ali več. Stanovanja najemajo za eno leto, kar omogoča ureditev začasnega bivanja v Srbiji. Vse več pa jih očitno razmišlja, da bodo v Srbiji ostali dlje časa, nepremičnine zdaj tudi množično kupujejo.

Profimedia

Navdušenju sledi razočaranje

So pa se z bogatimi prišleki že pojavile tudi prve težave. Tako se nekateri najemodajalci že pritožujejo, da jim ruski najemniki uničujejo opremo v stanovanjih, vznemirjajo sosede z zabavami, še več - nekateri celo opozarjajo, da po tem, ko v Srbiji pridobijo začasno bivanje, nočejo več plačevati najemnine, iz stanovanj pa se tudi nočejo odseliti. Tako je v Srbiji med oglasi, kjer ponujajo stanovanja ali hiše v najem, zadnje čase vse pogosteje opaziti napis: "Oddajamo nepremičnino, vendar ne tujcem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta