Najboljša je preventiva: Svež zrak v stanovanju je tudi v času epidemije silno pomemben

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.04.2020 02:10

Ljudem se ob pojavu koronavirusa porajajo številna vprašanja o preventivnih ukrepih v okolju, kjer bivamo. Se lahko virusi in bakterije širijo preko klimatskih in prezračevalnih naprav? Je treba pogosteje odpirati okna ter dodatno poskrbeti za čiščenje prezračevalnih in klimatskih naprav? Pa poglejmo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Marsikdo od nas ima doma klimatsko napravo, vse več je tudi tistih, ki v svoj dom vgradijo prezračevalne sisteme. Če se ti pravilno uporabljajo in so ustrezno vzdrževani, prispevajo k prijetnejši bivalni klimi in k boljši kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Tudi v času, ko razsaja virus.

Priporočila svetovne zdravstvene organizacije

Andrej Postrašija iz podjetja Energotim opozori, da je zveza evropskih združenj za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo na osnovi priporočil svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pripravila in objavila napotke za delovanje in uporabo teh naprav v stavbah v času širjenja koronavirusa. Postrašija povzame nekaj pomembnih priporočil WHO: "Pri vsakem primeru epidemičnega širjenja virusov je ključno poznavanje načinov prenosa. V primeru covida-19 sta znana prenosa predvsem z bližnjimi kontakti preko večjih ali manjših kapljic. Večje kapljice (preko deset mikrometrov) izhajajo iz okužene osebe in se s kašljanjem ali kihanjem širijo največ meter do dva daleč ter se uležejo na površine ali predmete. Zdrava oseba se lahko teh predmetov dotika in kapljice z rokami zanese na sluznico oči, nosa ali ust. Znotraj enega do dveh metrov je možno tudi direktno ujeti in vdihniti te kapljice. Kapljice, manjše od pet mikrometrov, lahko lebdijo v zraku tudi nekaj ur in se lahko prenesejo na daljše razdalje. Tipična velikost virusa je 80 do 160 nanometrov in ostane aktiven do tri ure v običajnem okolju zaprtih prostorov, na površinah brez ustreznega čiščenja pa je lahko aktiven tudi dva do tri dni. Tako majhni delci lebdijo v zraku in lahko potujejo na daljše razdalje z zračnimi tokovi v prostorih ali v odvodnih kanalih prezračevalnih sistemov. Z brisi so že dokazali prisotnost virusov v odvodnih kanalih iz prostorov z okuženimi osebami. Tak možen način širjenja kaže na to, da samo držanje omenjene oddaljenosti med osebami ni dovolj."

Povečajte dovod in odvod zraka

Andrej Postrašija zato pravi, da bi morali vzdrževalci sistemov povečati dovod in odvod zraka z ventilacijo: "Priporoča se podaljšanje časa delovanja za sisteme mehanskega prezračevanja in delovanje vsaj na nižjih stopnjah tudi v času, ko ni nikogar v stavbi. Še najbolje bi bilo obratovanje 24 ur vseh sedem dni na teden, še posebno, ker v tem času ni več tako nizkih temperatur. Prav tako priporočljivo je povečano naravno prezračevanje z odpiranjem oken. Kjer ni mehanskega prezračevanja, je potrebno odpiranje oken kljub znižanju temperature. Še posebno pomembno je vsaj 15-minutno prezračevanje ob prihodu v prostor, v katerem so se prej zadrževali drugi ljudje. Odsvetuje pa se odpiranje oken v toaletnih prostorih, saj prepih lahko pospeši pretok zraka iz teh prostorov v druge. Za toaletne prostore se priporoča zapiranje vrat in podaljšano delovanje odvodnih ventilatorjev. Spiranje školjke naj se izvaja vedno s spuščenim pokrovom, da se zmanjša možnost pršenja drobnih kapljic v zrak."

Če ima vaša klimatska naprava funkcijo Flash Streamer, jo aktivirajte, saj uničuje viruse in bakterije.
Shutterstock

Varna uporaba rekuperacijskih enot

Andrej Postrašija opozori tudi na varno uporabo rekuperacijskih enot prezračevanja. Kot pravi, lahko na toplotnih izmenjevalcih rekuperacijskih enot pride do prehoda delcev iz odpadnega odvedenega v svež doveden zrak. "Pri večjih prezračevalnih napravah je to še posebno verjetno pri rotacijskih izmenjevalnikih. Od manjših lokalnih prezračevalnih naprav so posebno problematične izvedbe z izmeničnim delovanjem, kjer se po isti poti nekaj časa zrak odvaja in potem nekaj časa zrak dovaja. Take naprave je z namenom preprečevanja širjenja virusne okužbe bolje popolnoma ustaviti," pravi Postrašija.

Čiščenje prezračevalnih kanalov nima vpliva

Ob upoštevanju zgornjih priporočil za rekuperacijo in recirkulacijo ni nevarnosti prenosa okužbe med prostori, zato posebno čiščenje odvodnih kanalov ni smiselno, opozori Andrej Postrašija. "Ni potrebna niti menjava filtrov zunanjega zraka. Mogoča je kontaminacija zunanjega zraka, še posebno, če je izpust slabega zraka preblizu ali v smeri vetra od zajema svežega zraka. Večina modernih naprav ima vgrajene filtre dovedenega zraka takoj za zajemom in običajno so stopnje F7 ali F8, kar zadošča za zajem delcev in virusov," pojasni sogovornik. O uporabi čistilcev zraka pa razmišlja takole: "Imeti morajo vgrajene filtre vsaj učinkovitosti HEPA, kar pa je redkost pri napravah ekonomskega razreda. Naprave z elektrostatičnim principom so lahko učinkovite na omejenem območju. Večinoma je povečan dovod svežega zraka veliko boljša rešitev. Če se že uporablja čistilec zraka, naj bo ta čim bliže osebam, da jih doseže učinek čiščenja zraka. Posebne UV-naprave so učinkovite, vendar se večinoma uporabljajo samo v bolniških prostorih."

Tistim, ki živijo v stanovanjih in hišah s prezračevalnim sistemom, ni treba odpirati oken.
Lunos

Okna odpiramo vsaj petkrat na dan

Za mnenje o delovanju prezračevalnih naprav v času koronavirusa smo povprašali še enega strokovnjaka za prezračevanje, Milana Kusterja iz podjetja Lunos, ki opozori predvsem na pomembnost zračenja prostorov v času, ko smo večino dneva doma. Svež zrak lahko v prostor dovedemo z odpiranjem oken in/ali s prezračevalnim sistemom. V normalnih razmerah je dobro, opozori Kuster, če vsa okna v stanovanju vsaj trikrat na dan odpremo in jih pustimo odprta vsaj pet minut. V času izrednih okoliščin, ko je v stanovanju neprestano večje število oseb, pa je treba prezračevanje z odpiranjem oken na stežaj izvajati petkrat na dan po pet minut, poudari sogovornik. "S takšnim ravnanjem bomo ohranjali ustrezno razmerje med kisikom in ogljikovim dioksidom v zraku, relativna vlažnost pa ne bo pretirano narasla. Še posebno je pomembno, da prezračimo spalne prostore, tik preden gremo spat. Regeneracija telesa med nočnim počitkom je namreč zelo pomembna za ohranjanje imunskega sistema in jačanje odpornosti," pravi Milan Kuster.

Moč delovanja naj se poveča

Kaj pa, če za svež zrak doma skrbi prezračevalna naprava? "Družinam, ki živijo v stanovanjih in hišah s prezračevalnim sistemom, oken ni treba odpirati. Kakovosten prezračevalni sistem samodejno poskrbi za ustrezno izmenjavo zraka, količino pretokov pa prilagaja glede na kvaliteto zraka v bivalnem prostoru. Prezračevalni sistem lahko dodatno meri tudi vlago in temperaturo v vsakem prostoru, boljše izvedbe tudi vrednosti PPM-delcev in glede na izmerjene vrednosti s svojim delovanjem poskrbi za optimalno kakovost zraka. Tako decentralni sistem kot centralni prezračevalni sistemi v bistvu opravljajo isto funkcijo - poskrbijo, da dihamo svež in prefiltriran zrak, brez odvečne vlage, mikroorganizmov in drugih onesnaževalcev v zraku," odgovarja Kuster. V času koronavirusa priporoča, da se pri centralnih prezračevalnih sistemih moč delovanja poveča za približno 15 odstotkov, saj centralni sistemi ne zmorejo avtomatsko prilagajati delovanja po posameznih sobah. "Pri decentralnem prezračevalnem sistemu pa lahko delovanje prepustite avtomatskemu krmiljenju in ni potrebe, da bi ročno povečevali moč delovanja," razloži Milan Kuster.

V času izrednih okoliščin, ko je v stanovanju neprestano večje število ljudi, je treba prezračevanje z odpiranjem oken na stežaj izvajati petkrat na dan po pet minut.
Velux

Kaj pa klimatske naprave?

Miho Glaviča iz podjetja E2E smo povprašali, ali je treba v času koronavirusa pri klimatskih napravah na kaj še posebno paziti. Odvrnil je, da še ni popolnoma jasno, kje in kako se koronavirus zadržuje: "Na voljo so nam različne informacije, ki pa se med seboj razlikujejo." Imetnikom klimatskih naprav v tem času, ko je nemogoče dobiti serviserja, predlaga, da očistijo filtre. "Če ste bolj tehničen tip človeka, pa lahko pogledate, ali ima kondenzat prosto pot," svetuje Glavič.
Hkrati vsem, ki imajo doma klimatsko napravo, polaga na srce naslednje: "Če ima vaša klimatska naprava funkcijo Flash Streamer, jo aktivirajte, saj uničuje viruse in bakterije. Ta funkcija, ki jo imajo nekatere klimatske naprave, bo namreč poskrbela tudi za dvig imunskega sistema, saj boste dihali precej bolj čist zrak brez virusov, bakterij, prahu, nanodelcev, alergenov in še česa." Glavič opozori, da so klimatske naprave lahko vir umazanije in slabega zraka, če jih redno ne servisiramo. "Vsako napravo je treba redno in ustrezno vzdrževati, del servisa pa sta tudi kompletno čiščenje in dezinfekcija enote. Če tega prej še niste naredili, vam svetujemo, da to storite čim prej, ko bo to zaradi pandemije mogoče," še sklene Miha Glavič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta