Najboljša je streha, ki več desetletij kljubuje vremenu in času

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.09.2022 06:00

Nepredvidljive vremenske razmere neprestano načenjajo kritino, zato ob menjavi izberite streho, ki bo kljubovala muhastemu vremenu. Z obnovo boste prihranili tudi z energijo ter si zagotovili bolj varno bivanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/Prefa

V zadnjih letih je poleg videza in kakovosti materialov vse bolj pomembna energetska učinkovitost objekta, opozori Brane Potočnik iz skupine Roof Tile Group/Gerard. Kot pravi, postaja zmanjševanje porabe in preprečevanje izgub energije vse pomembnejši cilj za vse širši krog ljudi, zato je treba pri menjavi strehe posebno pozornost posvetiti tudi izolaciji, še zlati, če bo streha služila kot strop ogrevanega dela objekta. Prav tako Potočnik opaža, da se investitorji vse bolj nagibajo k izbiri ustreznega strešnega sistema kot celote. Torej izberejo strešno kritino in druge materiale, ki so kot celota enostavni in cenovno ugodni za vgradnjo. Še vedno pa je, kot poudari, na prvem mestu kakovost: običajno jo predstavljajo materiali, ki so na trgu preverjeni, hkrati pa ponujajo nekaj novega.

Pridobite informacije

Brane Potočnik se strinja, da nakup strehe predstavlja precejšnjo investicijo, zato se moramo lotiti prenove preudarno. Pred odločitvijo o menjavi strehe se je priporočljivo podučiti, kaj takšen projekt prinaša s seboj, opozori sogovornik. "To seveda ne pomeni, da morate diplomirati na fakulteti za gradbeništvo, da bi vedeli vse potrebno, a nekaj osnovnih napotkov je smiselno upoštevati. Predvsem to, da mora streha trajati desetletja. Dinamične vremenske razmere, ki smo jim priča v zadnjem času, jo vsak dan načenjajo, zato potrebujete nad glavo streho, ki kljubuje neugodnemu vremenu in času," poudari Potočnik.

Starejše strehe so še posebno izpostavljene poškodbam zaradi neurja. Ko se odločite za menjavo, se predhodno posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval, katera rešitev je najprimernejša za vašo hišo.
Epr/friedrich Ossenberg-schule

Različni razlogi za menjavo

Kdaj je pravi čas za menjavo obstoječe kritine z novo? Odgovor na to je preprost. Kristina Leban Bavcon iz podjetja Eternit Slovenija poudarja, da se za menjavo kritine običajno odločimo, ko je ta dotrajana oziroma ne služi več namenu. To pomeni, da hiše ne varuje pred vsemi vremenskimi vplivi in nevšečnostmi. Slednji lahko streho poškodujejo tako močno, da jo je treba v celoti obnoviti in zamenjati tudi vso kritino. Dotrajanost pa pomeni tudi to, da se je strehi iztekla njena uporabna doba, kajti po besedah Bavconove se obstojnost in trajanje razlikujejo od kritine do kritine.

Hitrejša montaža, manj čakanja

Da boste pod domačo streho lahko mirni, je po besedah strokovnjakov iz podjetja Wienerberger najprej treba pravilno izbrati kritino, pri tem je treba upoštevati tudi naklon strehe na zgradbi. Svetujejo, da je poleg osnovnih strešnikov smiselno izbrati tudi vse druge elemente istega proizvajalca, ker to uporabniku zagotavlja celostno garancijo na vse vgrajene materiale. Strešne kritine se med seboj razlikujejo po materialu, iz katerega so narejene, zgradbi, obliki in površini, načinu pritrjevanja in barvi. Pri težkih kritinah lahko izberete opečne in betonske strešnike, med lahke pa sodijo bitumenska kritina, bolj znana kot tegola, kritina iz različnih pločevin, ki so lahko v obliki strešnikov ali večjih plošč, in vlaknocementna kritina, ki je gladka ali valovita. Ne glede na to, ali streho nameščate na novogradnjo ali nameravate zamenjati dotrajano obstoječo, se Brane Potočnik nagiba k izbiri lažjih materialov, saj meni, da ti manj obremenjujejo strešno konstrukcijo. Prednost daje kovinski kritini predvsem zaradi tega, kot pravi, ker jo je mogoče hitreje namestiti, kar pomeni, da stanovalci ne bodo dolgo čakali na streho nad glavo. Prav tako se ta kritina po sogovornikovih besedah zaradi vodoravne pritrditve uspešno kosa z vsemi vremenskimi nevšečnostmi. Wienerbergerjevi sogovorniki razlagajo, da se modeli strešnikov razlikujejo tudi glede na to, za katero pokrajino jih izbirate, in glede na obliko samih streh. Če je streha bolj razgibana, priporočajo manjši format strešnika, zaradi česar je, kot pojasnijo, izvedba lažja in hkrati tudi bolj funkcionalna.

Zgolj kakovostna kritina še ne zagotavlja, da bo vaš dom varen pred vremenskimi nevšečnostmi, temveč je treba montažo kritine zaupati usposobljenemu krovcu.
Epr/F. Ossenberg-Schule/Peter Sierigk

Dobra priprava in strokovno znanje

Za dela na strehi je jesen pravi čas, se strinjajo sogovorniki. "Ali za prenovo kritine, ko je ta dotrajana, ali zaradi večjega posega v streho zaradi preurejanja podstrešnih prostorov," naštevajo v podjetju Wienerberger in poudarijo, da se je dobro prenove lotiti premišljeno z izbiro ustreznega modela strešnika, hkrati pa je treba določiti tudi ustrezno barvo, da se bo kritina podala k barvi fasade. Poleg izbire strešnika ne smemo pozabiti na druge nič manj pomembne strešne elemente, kot je paropropustna folija, ki omogoča samo prezračevanje strehe, opozarjajo v Wienerbergerju. In tudi to, da delo zaupamo preverjenemu strokovnjaku. "Pri izbiri pravega krovca moramo paziti na kakovost izvedbe, izkušnje, natančnost, pa tudi na organiziranost in dobro komunikacijo," našteje Kristina Leban Bavcon in še pravi, da moramo biti pozorni tudi na to, da vsa potrebna popravila na strehi in zamenjavo kritine opravimo v najkrajšem možnem času. Tudi Brane Potočnik meni, da je to projekt, ki zahteva dobro pripravo, predvsem pa strokovno znanje. "Zavedati se je treba, da imamo opravka s strešniki, z dodatki in različnimi materiali, ki so povezani z visokimi stroški. Obstaja široka ponudba različnih izdelkov in blagovnih znamk na trgu, med katerimi lahko izbirate, vendar morate izbrati ustrezne," pojasni in še opozori, da nizka cena ne sme biti glavno merilo pri obnovi strehe.

Vlaknocementna kritina je lahko gladka ali valovita. Omenjeni material regulira vlažnost in s tem preprečuje nastajanje kondenza na spodnji strani plošč, kar je osnova za trajnost strešne konstrukcije.
Eternit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta