(FOTO) Vas moti nered v kuhinji? Potem naredite to

Jasna Marin Jasna Marin
24.10.2020 04:00

Sodobne kuhinje so pogosto del velikega multifunkcionalnega prostora, kjer se med seboj prepletajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba, zato lahko vsak nemudoma opazi red ali nered v njih. Kako najlaže ohraniti red v prostoru, kjer kuhate, obedujete, se družite in in plešete med lonci?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snaidero

Proste delovne površine

Za boljšo orientacijo in manj zapletov pri pripravi hrane je smiselno sproti pospraviti vse, česar pri delu ne potrebujete. Delovne površine naj bodo kar se da osvobojene vsakršnega bremena. Nanje postavite zgolj tisto, kar zares potrebujete, posode, kuhinjske krpe, male gospodinjske aparate in pribor pa pospravite v predale in omarice. Po končanem delu v kuhinji pa si prav tako vzemite nekaj minut časa in prostor očedite, da se boste v njem dobro počutili.

Alples

Pogrezljive vtičnice

Da vtičnice in podaljški ne bi kazili brezhibne kuhinje, so oblikovalci kuhinj iznašli zanimivo rešitev in stolpič z vtičnicami spravili v omarice in elemente. Kadar pri pripravi živil potrebujete vtičnico za priključitev gospodinjskega aparata, lahko s preprostim pritiskom na gumb sprožite mehanizem, ki bo pogrezni stolpič z vtičnicami potisnil iz viseče omarice navzdol ali pa na kuhinjskem otoku z delovne plošče navzgor. Ko želite stolpič pospraviti, bo znova zadostoval le preprost pritisk z dlanjo.

Evoline

Kot ruske babuške

Lonci, pekači in ponve zavzamejo veliko prostora v predalih. Težavo z njimi boste najlaže odpravili tako, da jih pospravite brez pokrovk: lonce zložite po principu ruske babuške, kjer najmanjšo punčko spravite v večjo, to v še nekoliko večjo in tako naprej do največje. Kaj pa pokrovke? Dobra rešitev je poseben razdelek v predalu, kamor lahko pokonci postavite pokrovke. Posebni razdelki so koristni tudi v plitvejših predalih, kjer zagotavljajo več reda in boljšo orientacijo.

Organiziranost v malem

Da bi laže ohranili red v majhni kuhinji, je pomembna dobra organizacija omar in predalov. Predali morajo ponujati prostor za hrano, posode, krožnike, aparate ... Če je prostor majhen, kot denimo v garsonjeri, bo urejeno delovala kuhinja, kjer potekajo elementi in predali v enotni liniji in ne več tako razgibani kot v preteklosti. V majhnem prostoru lahko dodatni prostor pridobimo z modularnimi sistemi, kjer izvlečno delovno površino potegnete izpod pulta, klubsko mizico iz bivalnega prostora pa dvignete in razprete v jedilno mizo.

Garant

Zlaganje glede na uporabo

Za enostavnejše dostopanje do malih gospodinjskih aparatov je smiselno, da te razporedite v omare glede na pogostost uporabe. Pripomočke, ki jih uporabljate pogosto, zložite v spodnje elemente, tiste, po katerih redko posegate, lahko postavite globlje v notranjost elementov ali pa v viseče omarice. Podobno velja za lonce, pladnje, krožnike, sklede. Predmete, ki jih uporabljate le tu in tam, lahko pospravite na zgornjo polico v stenskih omaricah.

Alples

Manj posode, več reda

Temeljito razmislite, ali resnično potrebujete več kompletov krožnikov, skodelic, pribora. Koliko reči že več mesecev stoji v predalih in omaricah, ne da bi jih bili sploh uporabili? Namesto težke skladovnice krožnikov, ki si sledijo tako, da morate vse vzeti ven, preden se dokopljete do plitvih krožnikov na dnu, bo bolje v omarici imeti po en komplet: globoke krožnike imejte na enem kupu, plitve na drugem, desertne na tretjem ... vse, česar imate preveč, pa raje spravite drugam. S tem se zmanjša verjetnost, da bi se krožniki strli zaradi nerodnosti pri premikanju težkih skladovnic.

Kvik

Na dosegu roke

Pogosto odpirate hladilnik ali pogledujete v pečico? Pred leti se je bilo treba za to, da bi pospravili v spodnji predal hladilnika sadje in zelenjavo, sklanjati skoraj do tal, tudi pečice so zahtevale globok priklon, če ste hoteli kaj položiti vanje in preveriti, kako poteka peka. Zdaj je mogoče kuhinjske aparate montirati v višini, ki uporabniku najbolj ustreza in mu olajša delo. Zakaj bi hrbet trpel, ko pa lahko z zravnano hrbtenico pospravite v hladilnik vse, kar potrebujete.
Tudi druge pogosto uporabljene reči in kuharske sestavine, ki jih redno uporabljate pri pripravi jedi, naj bodo vselej na dosegu roke.

Miele

Vrljive police

Kot­ni ele­men­ti so bi­li nek­daj sla­bo izko­riš­če­ni, odkar pa obsta­ja­jo si­ste­mi vr­tlji­vih po­lic in vr­tlji­vih ko­šar, so po­sta­li nadv­se pri­ljub­lje­ni. Za ku­hi­njo so na vo­ljo po­li­ce, pritr­je­ne na ele­men­te s sa­mo­za­pi­ral­nim me­ha­niz­mom, pa mre­ža­ste vr­tlji­ve po­li­ce za vi­so­ke kot­ne oma­re, izvleč­ne vr­tlji­ve ko­lo­ne in še ve­li­ko dru­gih vr­tlji­vih in izvleč­nih si­ste­mov, pri ka­te­rih la­že do­sto­pa­mo do že­le­nih ži­vil, po­sod, lon­cev, skrat­ka vse­ga, kar po­tre­bu­je­mo v ku­hi­nji.

Dada

Čiščenje z letnimi časi

Se redno lotevate spomladanskega čiščenja? Takšno čiščenje je dobrodošlo tudi v kuhinjski shrambni omari, opraviti ga je koristno približno štirikrat letno (lahko tudi pogosteje, če imate voljo). Takrat je smiselno odpreti in pregledati vrečke moke, drobtin, začimb, zdroba in drugih sestavin, ki jih uporabljate pri pripravi jedi, obvezno pa preverite tudi roke uporabnosti. Enake sestavine presipajte v skupno vrečko ali posodo. Shrambna omara bo takoj postala preglednejša in bolj urejena.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta