Nove stanovanjske soseske: Na Studencih se obeta največ novogradenj

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
11.07.2019 01:31

V mestu pod Pohorjem in njegovi okolici je ta čas kar nekaj gradbišč, kjer nastajajo nove stanovanjske soseske, kar pomeni, da se Mariboru v prihodnjih treh letih obetajo nova stanovanja in hiše različnih velikosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Primius Gradnje: Prva stanovanja morebiti že konec leta

V neposredni bližini nakupovalnega središča Qlandia podjetje Primius Gradnje gradi več kot 20 milijonov evrov vredno stanovanjsko sosesko. Kot razloži direktor podjetja Primius Gradnje Primož Pinter, ki je tudi investitor projekta, trenutno izvajajo in prodajajo prvi objekt Primius A z 89 stanovanji. "Doslej smo prodali 60 stanovanj, ki bodo vseljiva najkasneje v marcu prihodnje leto, čeprav vlagamo ogromno energije, da bi prve ključe našim kupcem predali že za letošnji božič," je optimističen Pinter in pojasni, da se cene stanovanj gibajo od 1400 do 1530 evrov za kvadratni meter, z DDV. Konec poletja načrtujejo gradnjo stanovanjskega objekta Primius B. Točen datum začetka gradnje in prodaje je odvisen od upravnega postopka, zato Pinter o tem natančneje ne more govoriti. Se pa za objekt Primius B že sprejemajo rezervacije, še pravi.
Gradnja stanovanjske soseske, ki bo zagotavljala visoko kvaliteto bivanja, predvsem pa bo urejena celota, je po mnenju Pinterja primerna za različne generacije: "Zavedamo se, da trenutno v Mariboru primanjkuje srednje velikih stanovanj, primernih za tričlanske družine, zato bo takšnih, s kvadraturo 50 do 120 kvadratnih metrov, na voljo tudi največ. Izboljšana bo energetska učinkovitost stanovanjskih objektov, gradnja bo veliko natančnejša, hitrejša in kvalitetnejša, kot je bila pred denimo desetimi leti. S skrbno izbrano lokacijo, ki ponuja bližino središča mesta na eni strani, na drugi pa dostopnost do vseh pomembnih infrastrukturnih objektov ter Pohorja kot športnorekreacijskega središča, bo stanovanjska soseska Primius zagotovo predstavljala eno ključnih ponudb nepremičnin v štajerski prestolnici."

Medak: Novo naselje Studenški razgledi

Na Studencih v Mariboru, v neposredni bližini Doma pod gorco, gradi družba Medak, d.o.o., dva večstanovanjska objekta s skupno 56 stanovanji pod projektnim imenom Studenški razgledi. Kot pojasni Danica Gerbec iz družbe Medak, Studenški razgledi ponujajo udobje bivanja na stičišču mesta in narave, ki jo bodo stanovalci lahko doživljali preko velikih lož, pokritih teras in pritličnih stanovanj z atriji. "Na voljo je širok profil stanovanj v velikosti od 29,50 do 135,50 m2, kar bo zagotovo zadovoljilo potrebe kupcev. Svoj košček doma nasproti Pekrske gorce si lahko pridobijo po ceni od 1550 do 1800 evrov za kvadratni meter plus DDV. Vsa stanovanja bodo ob prodaji v celoti pripravljena na vselitev, opremljena s klimatskimi napravami in električno napeljavo do pripadajoče kletne shrambe. Energetsko učinkovitost stanovanj, ki bodo ogrevana s centralno toplotno črpalko, bosta zagotavljala nadstandardno debel toplotnoizolacijski ovoj in trislojna zasteklitev. Dve podzemni etaži bosta imeli poleg shrambnih in tehničnih prostorov tudi parkirna mesta, opremljena z napeljavo za polnjenje električnih avtomobilov. Stanovalci prve lamele Studenških razgledov se bodo lahko vselili že septembra 2020, druga lamela pa bo stanovalce sprejela decembra 2020.

Inter nepremičnine: Dovolj novogradenj tudi v okolici mesta

Kot je pojasnila Melita Petelin iz Gradbeništva Petelin in nepremičninskega podjetja Inter nepremičnine, bodo jeseni letos pričeli graditi večstanovanjski objekt, v katerem bo sedem manjših stanovanj, in sicer v Pernici, v sklopu stanovanjskega naselja, ki so ga zgradili v lanskem letu, razloži Petelinova in doda, da bodo zgradili še zadnji dve enoti hiš v omenjenem naselju. "Sedaj smo v fazi pridobivanja dokumentacije za gradbeno dovoljenje. Trenutno se ukvarjamo s prodajo stanovanjskih hiš v Pernici, kjer stoji 22 hiš. Cene stanovanjskih hiš v okolici Maribora so na nivoju iz leta 2011," še pove Melita Petelin. S potekom prodaje hiš je zadovoljna, opaža, da so hiše postale v primerjavi z leti poprej spet zanimive za kupce.
Kot vzrok navede poleg ugodne cene tudi visoko ceno rabljenih stanovanj, ki jih je treba večinoma še obnoviti, pravi Petelinova, hkrati pa je treba temu prišteti še stroške uporabe in opravljanja rabljenih stanovanj, ki so v primerjavi z novimi hišami zelo visoki. Petelinova pričakuje, da se bodo cene novih stanovanjskih hiš dvignile za približno 5 odstotkov. Kot ta čas aktualno ponudbo navede še prodajo dveh povsem obnovljenih stanovanj.

Novogradnje Maribor: Hiter dostop do mesta

Prvi projekt, ki ga podjetje Novogradnje Maribor zaključuje, je v centru Maribora, imenovan Kare Koroška. "Obsega večja nizkoenergijska stanovanja z moderno zasnovo. Stanovanja v tem objektu so že vsa prodana. Enote so višjega cenovnega razreda, nekatera z osebnimi dvigali, kvadratni meter stanovanja je stal od 1800 do 2000 evrov. Kupci stanovanj se bodo selili letos jeseni," pojasni mag. Sabina Kramberger iz podjetja Novogradnje Maribor. In doda: "Med Qlandio in Engelsovo ulico gradimo sosesko Novi vrtovi, naselje s šestimi povezanimi stolpiči in podzemno garažo. Kupci lahko tako izbirajo med garsonjerami, dvosobnimi, trisobnimi, štirisobnimi in petsobnimi stanovanji z velikimi terasami. Štiri najvišja stanovanja bodo imela veliko zasebno zaprto garažo za dva avtomobila in direktno povezavo iz lastne zaprte garaže do stanovanja z dvigalom. Uporabne površine stanovanj so od 53 do 120 kvadratnih metrov. Cene garsonjer z atrijem se tako gibljejo od 56.800 evrov naprej, dvosobnih stanovanj od 76.600 evrov naprej, trisobnih od 106.700 evrov ter štirisobnih od 149.700 evrov. V prvem bloku K je od 65 stanovanj na prodaj še devet večjih. Stanovanja bodo vseljiva prihodnje leto poleti." Jeseni pričnejo prodajati in graditi sosesko Sončne terase v Košaškem dolu. Pozidava predvideva šest stolpičev, povezanih s podzemno garažo. Kupci bodo lahko izbirali med dve-, tri- in štirisobnimi stanovanji. Spomladi prihodnje leto pa pričnejo graditi naselje Urbana. Krambergerjeva pojasni, da bo to naselje vrstnih stavb in dvojčkov v neposredni bližini nakupovalnega centra Europark in centra mesta.

SH Global: Prvi stanovalci že vseljeni

"Trenutno imamo v ponudbi nadstandardne hiše Studenci Sunset Elite, kjer se neto cena giblje od 194.990 evrov dalje plus pripadajoči DDV," pojasni aktualno ponudbo podjetja SHGlobal Maja Arlič. Pove, da so v februarju pričeli graditi vila blok A Studenci Elite v neposredni bližini že zgrajenih hiš, nekatere so že vseljene. Cene stanovanj v bloku bodo od 1700 evrov za kvadratni meter. "Vsako stanovanje bo imelo individualno toplotno črpalko s talnim gretjem in pasivnim talnim hlajenjem, kar bo kupcem omogočilo maksimalno udobje in energetsko varčnost ter skoraj nične stroške ogrevanja in hlajenja. Prav tako jim ta način ogrevanja prinaša energetsko neodvisnost," pravi Arličeva. Dodaja, da so v naselju pod Pohorjem, imenovanem Radvanje Nature Luxury, naprodaj parcele z gradbenim dovoljenjem in plačanim komunalnim prispevkom. "Cena parcele je 199 evrov za kvadratni meter plus pripadajoči DDV. Možnost izgradnje objekta je po naročilu - nizkoenergijska masivna klasična gradnja ali nizkoenergijska montažna gradnja podjetja Marles hiše."

Največ novogradenj bo na Studencih, kjer gradbena podjetja ta čas že posepešeno gradijo.
Arhiv Večera

Vivalavida: Naselje pametnih hiš

Soseska Brezje v svoji okoljski in arhitekturni zasnovi sledi najsodobnejšim smernicam današnjega časa. Upoštevane so vse komponente nizkoenergijske hiše - orientacija in oblika hiše, ovoj stavbe (toplotna izolacija, zrakotesnost, konstrukcija hiše brez toplotnih mostov, zasteklitve, senčenje) in uporabljeni gradbeni materiali, opisuje novonastajajočo se sosesko direktor Vivalavide Boris Sinovec. Razloži, da so te pametne enostanovanjske hiše s 120, 141 ali 165 kvadratnimi metri bivalne površine, do 90 kvadratnih metrov dodatnih površin (lopa, nadstrešek in terasa) in s parcelo velikosti od 310 do 550 kvadratnih metrov zasnovane tako, da se konstrukcijski elementi hiše ne navezujejo na sosednje stanovanjske enote. S tem je v celoti preprečen prenos zvoka po konstrukciji objekta na sosednje hiše. "Hiša je zaključena celota, ki od novega lastnika ne zahteva dodatne angažiranosti. Urejeni garažni mesti, vrtna lopa, razkošna pokrita vrtna terasa in ograja so del funkcionalne in oblikovno povezane celote, tako hiše kot naselja. Soseska Brezje bodočim stanovalcem poleg udobja, ekonomičnosti in prednosti sobivanja z naravo zagotavlja tehnološko dovršene rešitve. Bivanje ob gozdu ponuja mir in pobeg od hitrosti vsakdana," še sklene Sinovec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta