(POGOVOR) Slovensko podjetje, ki že tri desetletja narekuje trende na področju toplotnih črpalk

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
19.12.2022 04:00

Povpraševanje po toplotnih črpalkah narašča, ne več zgolj zaradi prijaznosti do okolja in želje po samooskrbi, temveč še bolj zaradi naraščajočih cen energentov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kronoterm

O tem, kako izbrati ustrezno toplotno črpalko, kam jo postaviti, kakšni so trendi v razvoju toplotnih črpalk in kako v svojem podjetju zagotavljajo usposobljene kadre, smo govorili z Bogdanom Kronovškom, direktorjem podjetja Kronoterm, ki v Sloveniji že 30 let izdeluje toplotne črpalke.

Bogdan Kronovšek, dikrektor podjetja Kronoterm
Kronoterm

V zadnjih letih je v Sloveniji opazno povečano povpraševanje po montaži samooskrbnih sončnih elektrarn na družinske hiše. Ali temu sledi tudi naraščanje povpraševanja po toplotnih črpalkah?

"Zadnja leta je čutiti izredno povečano povpraševanje po toplotnih črpalkah. Ljudje so vedno bolj ekološko ozaveščeni in iščejo okolju prijazen ogrevalni sistem, po drugi strani zaradi vse bolj natrpanih urnikov iščejo udobje in brezskrbnost toplega doma brez dela. Vsem pa je skupno, da si želijo zmanjšati stroške ogrevanja, še posebno v zadnjem letu, ko so se stroški življenja močno dvignili. Zadnje leto je povpraševanje po Kronotermovih toplotnih črpalkah izredno poskočilo, deloma zaradi naše najnovejše toplotne črpalke VERSI, deloma zaradi kaotičnih razmer na trgu energentov. Preteklo leto je bilo za nas najbolj uspešno v zgodovini podjetja, letos pa vse kaže, da bo še uspešnejše. Izredno veseli in ponosni smo, da nam ljudje zaupajo in da se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povpraševanje povečalo za več kot sto odstotkov."

Za pogon potrebuje toplotna črpalka le delček električne energije, kar v praksi pomeni, da iz ene enote vložene električne energije dobimo od tri do šest enot uporabne toplote.
Kronoterm

Dober par

V stroki velja prepričanje, da sta toplotna črpalka in sončna elektrarna dober par. Zakaj je tako?

"Toplotne črpalke izkoriščajo akumulirano toploto iz obnovljivih virov, kar pomeni okoli 80 odstotkov vse potrebne toplote za ogrevanje, preostalih 20 odstotkov daje električna energija. S kombinacijo toplotne črpalke in sončne elektrarne so lastniki energetsko popolnoma neodvisni. Za ogrevanje in elektriko v gospodinjstvu ali v podjetju izkoriščajo obnovljive vire energije in njihov ogljični odtis je minimalen. Prav tako je povezava med toplotno črpalko in sončno elektrarno izredno preprosta, brez večjih montažnih posegov."

Kako izbrati pravo

Poznamo več tipov toplotnih črpalk glede na vir, ki ga uporabljajo za pridobivanje toplote. Kako naj se kupec odloči za optimalen tip toplotne črpalke?

"Za pravilno izbiro toplotne črpalke je najbolje, da se kupci obrnejo na strokovnjake. V Kronotermu veliko časa namenjamo izobraževanju tako naših zaposlenih kot naših pooblaščenih partnerjev ter monterjev, da lahko svoje delo opravljajo kakovostno in strokovno. Izbira ustrezne toplotne črpalke je pomembna, saj gre v končni fazi za veliko in pomembno investicijo posameznika ali podjetja.

Pri izbiri tipa toplotne črpalke naši prodajni inženirji upoštevajo kar nekaj dejavnikov, med drugim velikost objekta, lastnosti objekta (izolacija, okna), vir toplote, ki je na voljo, način ogrevanja (radiatorsko, talno gretje), višino investicije in ne nazadnje želje kupca.

Hrupnost je ena od pomembnih lastnosti, ki jih morajo kupci upoštevati. Nihče ne želi imeti slabih medsosedskih odnosov, zato je bolje izbrati napravo, ki je izredno tiha, skoraj neslišna, kot sta na primer naši toplotni črpalki ADAPT in VERSI. Poleg tega naj izberejo toplotno črpalko, ki ima vključeno tudi vremensko zaščito, da ni kasneje nepotrebnega stroška izdelave zaščite in odvoda kondenza. Nekatere cenejše toplotne črpalke nimajo vgrajene zbirne posode za odvod kondeza, kar je res lahko nevarno za mimoidoče, saj se lahko kondenz razlije okrog toplotne črpalke in zmrzne. Naše toplotne črpalke imajo serijsko vgrajeno vremensko zaščito in tudi urejen odvod kondenza v zbirno posodo.

Pri izbiranju morajo kupci jasno sporočiti, kaj želijo, se pravi, ali želijo prostor zgolj ogrevati ali je želja tudi segrevanje sanitarne vode in hlajenje prostorov. Pri izbiri sanitarne toplotne črpalke je pomembna informacija, koliko porabnikov tople vode je v gospodinjstvu ter kakšne so njihove navade, iz česar se izračuna povprečna mesečna poraba tople sanitarne vode. Če da kupec pomanjkljive informacije ali izbere napravo brez posvetovanja s strokovnjaki, se lahko hitro zgodi, da je toplotna črpalka pod- ali predimenzionirana."

Uporabna doba ter učinkovitost naprav sta na najvišji ravni. Tega na račun cenejših materialov in komponent ne bi mogli doseči.
Kronoterm

Prostor postavitve

Kako naj kupec izbere ustrezen prostor za postavitev toplotne črpalke, da se izogne omenjenim slabim medsosedskim odnosom in hkrati ne poslabša kvalitete bivanja sebi?

"V Kronotermu imamo vizualno dovršene naprave, ki so hkrati izredno kompaktne, zato jih ni treba več skrivati in zanje zadostujejo tudi najmanjši prostori v objektu. Naprave se tako lahko postavijo skoraj kamorkoli. Prostor za postavitev toplotne črpalke mora biti sicer dovolj velik, da je lahko dostopna ob vzdrževalnem ali servisnem pregledu. Toplotna črpalka zrak/voda mora biti postavljena tako, da deluje optimalno, brez ovir, ki bi preprečevale dostop zraka ali morda jačale hrupnost naprave. Pomembno je, da se držimo priporočil proizvajalca za vgradnjo in orientiranost enote (smer pihanja vetra, sneženje, odmev). Notranje enote so načeloma predvidene za postavitev v kotlovnice oziroma energetske sobe. Ker je vse več pozornosti namenjene dizajnu, neslišnosti, pa lahko po novem stojijo v predprostoru, hodniku, utilitiju in podobnih prostorih."

Kako je treba vzdrževati toplotno črpalko, da bo dobro in dolgo delovala?

"Tako kot avtomobil je treba tudi toplotno črpalko redno pregledovati. Z rednimi vzdrževalnimi pregledi enkrat letno se zagotovi optimalno in učinkovito delovanje naprave in preprečijo morebitne večje okvare. Naši strokovno usposobljeni serviserji v okviru letnega vzdrževalnega pregleda temeljito pregledajo sistem toplotne črpalke, preverijo tlak in količino hladiva, prehodnost toplotnih prenosnikov ter opravijo še nekaj drugih meritev in kontrol. Kronotermove toplotne črpalke imajo izredno dolgo uporabno dobo. Ob normalni rabi in rednem vzdrževanju so lahko z uporabnikom celo več kot 20 let. Ob 30-letnici podjetja, ki smo jo praznovali letos, smo naše kupce pozvali, da z nami delijo starost svoje toplotne črpalke. Najstarejša delujoča sanitarna toplotna črpalka šteje že skoraj 30 let."

Kronoterm

Tudi za bloke

Prebivalci stanovanjskih blokov si ogrevalnega sistema večinoma ne morejo izbrati sami. Ali si lahko omislimo toplotno črpalko, tudi če živimo v bloku? Od česa je to odvisno?

"V Kronotermu smo se zavedeli problematike lastnikov stanovanj glede skupnega ogrevanja in na trgu zaznali potrebo po ogrevanju s toplotnimi črpalkami tudi v večstanovanjskih zgradbah, zato smo razvili toplotno črpalko VERSI. Ena od rešitev toplotne črpalke, ki smo jo razvili leta 2021, je tudi ogrevanje stanovanj, pri čemer je zunanja enota postavljena na balkonu ali terasi stanovanja. Največja prednost za lastnike stanovanj je popolna neodvisnost od skupnega ogrevanja in vsekakor izredno veliki prihranki pri stroških ogrevanja. Ali je možna vgraditev toplotne črpalke, je odvisno od tega, ali je možen odklop od skupnega ogrevanja s strani upravnika stavbe, ter od tega, kako je urejeno trenutno ogrevanje - vertikalno ali horizontalno, z radiatorji ali v novejših zgradbah talnim gretjem in podobno."

V blokovskih stavbah s sistemom individualnega ogrevanja ima vsako stanovanje možnost namestitve toplotne črpalke na balkon.
Kronoterm

Višje cene energentov

Kako se je podjetje Kronoterm odzvalo na povišanje cen energentov in njihovo morebitno pomanjkanje - kot porabnik energentov in kot ponudnik rešitev?

"Povišanje cen energentov na nas vpliva le deloma. Kot porabniki energentov za zdaj na srečo ne čutimo drastične razlike, saj svojo stavbo ogrevamo s toplotnimi črpalkami, prav tako s toplotnimi črpalkami ponovno uporabljamo toploto, pridobljeno iz procesov v laboratoriju, na strehi stavbe pa imamo lastno sončno elektrarno. Kot ponudniki rešitev povišanje cen energentov zaznavamo predvsem v zvišanju cen komponent in materialov za proizvodnjo toplotnih črpalk. Vhodni materiali in komponente so se v zadnjih dveh letih zaradi različnih situacij na trgu (epidemija, zamude v transportu, pomanjkanje surovin) močno podražili, nekateri tudi za 300 odstotkov. Nekaj časa smo še lahko ohranjali cene, po določenem času pa smo morali zaradi nenehnih in velikih podražitev materialov tudi sami zvišati cene svojih izdelkov za približno 20 odstotkov. Naše vodilo je kakovost in pri izbiri materialov ter komponent ne odstopamo od tega. Želimo, da so naši kupci zadovoljni z našimi napravami, uporabna doba ter učinkovitost naprav pa morata biti na najvišji ravni, česar na račun cenejših materialov in komponent ne bi mogli doseči."

Tišja od hladilnika

Kakšni so najnovejši trendi pri razvoju toplotnih črpalk? Ali v Kronotermu trendom sledite ali jih narekujete?

"Prihodnost toplotnih črpalk je v pametnem upravljanju, shranjevanju električne energije ali toplote, tudi vključevanju toplotnih črpalk v sisteme daljinskega ogrevanja, da se omogoči čim večji delež obnovljivih virov v sistemu daljinskega ogrevanja. V Kronotermu narekujemo trende in seveda spremljamo, kaj se na trgu toplotnih črpalk dogaja. Ustvarili smo trend arhitekturne prilagoditve toplotne črpalke, zaradi česar je dizajn naprave veliko bolj pomemben kot pred leti. To smo pri Kronotermu dokazali s toplotno črpalko ADAPT, s katero smo zasnovali trend dovršeno oblikovane naprave za ogrevanje. Toplotna črpalka tako ni več le navadna grda škatla, ki bi jo morali skrivati, ampak je postala arhitekturni objekt, ki se z možnostjo izbire barve in materiala zlije z arhitekturo stavbe.

Drugi trend, ki smo ga vpeljali in mu sledi trg toplotnih črpalk, je tihost naprav. Zavedamo se, da je hrup vedno bolj problematičen, saj so naselja vedno bolj strnjena. Udobno bivanje uporabnikov je ena od zahtev pri izbiri toplotne črpalke in tako ima hrupnost oziroma tihost eno ključnih vlog. S toplotno črpalko ADAPT smo hrupnost naprav zmanjšali na najnižjo raven, praktično je neslišna, tišja je od delovanja hladilnika. Pri tem lahko poudarimo, da je toplotna črpalka ena najtišjih v Evropi."

Toplotna črpalka ni več grda škatla, ki bi jo morali skrivati, ampak je postala arhitekturni objekt, ki se z možnostjo izbire barve in materiala zlije z arhitekturo stavbe.
Kronoterm

Tudi štipendije za mlade

V nekaterih storitvenih, pa tudi proizvodnih dejavnostih v Sloveniji so velike težave s pomanjkanjem delovne sile. Ali tudi vi zaznavate težave z razpoložljivimi kadri in zakaj (ne)?

"Zaradi povečanega obsega dela in povpraševanja je potreba po kadrih posledično nekoliko večja. Tehnični kader je trenutno eden bolj iskanih v mnogih branžah, tudi v naši. Če je podjetje do zaposlenih prijazno, uspešno ter se uspešno širi, verjamemo, težav s kadrom ne bi smelo biti. Za bodoče zaposlene ponujamo tudi kadrovske štipendije, kar vsekakor pripomore k zanimanju za naše podjetje. Izredno veliko poudarka dajemo tudi izobraževanju sodelavcev, saj le tako lahko uspešno rastemo kot podjetje.

Do zdaj nam je uspevalo dobiti dovolj kakovostnega kadra, večje težave nam povzroča prostorska stiska. Trenutno gradimo parkirišče tik ob naši poslovni stavbi, v prihodnosti pa načrtujemo širitev proizvodnega obrata in skladišča. Dodatne skladiščne prostore smo si v letošnjem letu zagotovili z nakupom hale na Polzeli. Večji prostori nam bodo omogočili tudi več zaposlitev v prihodnjih letih."

Kronoterm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta