Ravnanje z energijo: Kako zavzeto pa vi izklapljate aparate?

Jasna Marin
24.02.2020 05:12

Energetsko neučinkovita slovenska gospodinjstva, ki aparatov in naprav, ko jih ne uporabljajo, ne izklapljajo iz stanja pripravljenosti, porabijo v enem letu skupno za več milijonov evrov električne energije in v ozračje spustijo približno 14 tisoč ton ogljikovega dioksida.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sony

V Raziskavi energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2019 so 1002 gospodinjstvi povprašali, katere elektronske aparate in naprave za delo in zabavo uporabljajo ter koliko časa so ti vklopljeni. Poudarek je bil na uporabi naprav, kot so prenosniki in namizni računalniki, televizorji, hišni kino in igralne konzole, v raziskavi pa so poizvedovali, ali uporabniki električne aparate in naprave izklopijo iz stanja pripravljenosti oziroma ali jih imajo pogosto vklopljene tudi, ko jih ne gledajo ali uporabljajo.

Ravnanje z energijo

Najpogosteje uporabljani elektronski aparati in naprave za delo in zabavo so prenosni računalniki, LCD-televizorji, namizni računalniki in glasbeni stolpi oziroma radio. Sledijo jim LED-televizorji, igralne konzole, hišni kino, katodni televizorji, plazma televizorji in OLED-televizorji. Raziskava je pokazala, da se je delež gospodinjstev, v katerih so aparati vklopljeni do ene ure na dan, znatno povečal. Izsledki REUS 2019 kažejo, da slovenska gospodinjstva niso učinkovita pri uporabi električnih aparatov in naprav za delo in zabavo, kajti le manj kot polovica gospodinjstev (45 odstotkov) izklaplja svoje električne aparate in naprave iz stanja pripravljenosti, ko jih ne uporablja, dobra četrtina (26 odstotkov) to dela občasno, druga četrtina (28 odstotkov) pa tega ne dela.

V zadnjih sedmih letih se je delež gospodinjstev, ki izklapljajo naprave, ki niso v uporabi, statistično zmanjšal, delež gospodinjstev, ki imajo naprave občasno ali pogosto vklopljene, pa se je povečal.
Reus 2019

Kdo naprav ne izklaplja

Statistični podatki kažejo, da skupni dohodek gospodinjstev vpliva na upravljanje energije. Manj kot polovica gospodinjstev z dohodki do 2760 evrov in nekaj več kot tretjina gospodinjstev z dohodki nad 2761 evrov aparate in naprave redno izklaplja. Štiri od desetih gospodinjstev z dohodki nad 2761 evrov, tri od desetih gospodinjstev z dohodki med 691 in 2760 evri ter dve od desetih gospodinjstev s skupnimi dohodki do 690 evrov aparatov in naprav ne izklapljajo iz stanja pripravljenosti.
Po regijah je najvišji delež gospodinjstev s pozitivno navado izklapljanja aparatov in naprav iz stanja pripravljenosti v posavski in gorenjski, največji delež gospodinjstev, ki tega ne počnejo, pa živi v zasavski regiji in jugovzhodni Sloveniji.

Uporabna statistika

Poraba električne energije, stroški električne energije ali emisije CO2 za posamezno gospodinjstvo se morda ne zdijo visoki. Če pa naredimo letni izračun za vsa energetsko neučinkovita gospodinjstva v Sloveniji (54 odstotkov od približno 824.000 gospodinjstev), sta skupni strošek električne energije in količina izpustov ogljikovega dioksida v ozračje ogromna.
Poglejmo zgolj primer, če ne izklopimo usmerjevalnika za WiFi, ko ga ne potrebujemo. Pri letni uporabi 8030 ur (22 ur na dan) usmerjevalnik za WiFi porabi približno 64 kWh električne energije. Poraba energije oziroma njen strošek za 444.960 energetsko neučinkovitih gospodinjstev znaša približno 28,5 GWh oziroma 4,3 milijona evrov. Gospodinjstva, ki puščajo v stanju pripravljenosti samo eno napravo, v enem letu povečajo izpuste CO2 v ozračje za približno 14 tisoč ton. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta