Sadni vrt: Tudi stebričarjem koristi rez

J. M.
12.02.2024 05:00

Imate majhen vrt ali sončno teraso in bi nanjo radi posadili sadno drevje? V tem primeru se lahko odločite za stebričasto sadno drevje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zaradi kompaktne rasti stebričasto sadno drevje zavzema malo prostora. Treba je vedeti, da sadno drevje uspeva bolje, če ima dovolj sonca. Med stebričastimi sadnimi vrstami boste našli širok izbor sadnih vrst, med njimi jablano, hruško, naši, marelico, slivo, nektarino, breskev, ringlo, češnjo, mirabelo.

Shutterstock


Za jablane je značilna osrednja os, iz katere izrašča kratek rodni les, zato potrebuje od vseh sadnih vrst najmanj obrezovanja. Za druge sadne vrste je značilno, da poganjki izraščajo zelo pokončno. Če so pregosti, jih nekaj izrežemo. Predolge lahko tudi prikrajšamo. Stebričasto sadno drevje brez težave posadimo tudi kot živo mejo. Primerno je tudi za sajenje v posode, a morajo biti te dovolj prostorne, poleg tega ne smemo pozabiti na redno dognojevanje in zalivanje.

Stebričasto sadje ni nujno nizko. Odvisno je od podlage, na katero je cepljeno. Ga pa lahko vzdržujemo nižje. Poleg tega potrebuje manj obrezovanja od klasično rastočega sadnega drevja.

Shutterstock



Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta