Naučite se pravilno obrezovati vaše sadno drevje

Jasna Marin Jasna Marin
05.02.2024 05:00

Obrezovanje dreves in grmovnic je ključen del skrbi za vaš sadovnjak ali vrt. Nepravilno izvedena rez lahko vodi do slabše rasti, manjšega donosa in celo bolezni rastlin. Zato je pomembno, da poznate pravilne tehnike rezi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Jablane in hruške v glavnem obrezujemo med zimskim mirovanjem, ko se temperature povzpnejo nekaj stopinj nad ničlo. Če zimsko rez opravimo februarja, s tem spodbujamo rast drevesa. Če je drevo že dovolj močno razraščeno samo po sebi, je bolje počakati do marca, da upočasnimo rast. Konec februarja in začetek marca sta primerna časa tudi za obrezovanje dreves koščičastega sadja, kot so slive, breskve in češnje.


Gardena

Ne pozabite na grme

Tudi grmi in jagodičje potrebujejo obrezovanje. Pri leskah, ki rastejo ob tleh, odstranimo stare veje, ki med sezono manj rodijo. Grme ribeza in kosmulj je najbolje obrezati čim prej, saj zelo zgodaj zacvetijo spomladi. Pravilo narekuje, da vsako leto odstranimo do tretjino vej, ki imajo manj plodov in so prestare za rodovitnost. Takšne veje prepoznamo po kratkih brstnih nastavkih.

Shutterstock

Škarje s podaljškom

Velikokrat je treba odrezati veje visoko v krošnjah, kar je lahko nevarno, zlasti če je treba splezati na drevo ali uporabiti lestev. Obstaja tudi bolj elegantna rešitev. Z baterijskim teleskopskim obrezovalnikom lahko za rez vej poskrbite kar s tal. Teleskopski ročaj in rezilo, dolgo 20 cm, poskrbita, da dosežete veje na višini do štiri metre. Baterija omogoča delo do 50 minut ali do 200 rezov vej s premerom 50 mm. LED-prikazovalnik vas obvešča, kako polna je baterija. S takšnim orodjem lahko režete veje v krošnjah ali žagate večje veje pri tleh brez pripogibanja.

Gardena


Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta