Se bolj splača kupiti novo ali rabljeno nepremičnino?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.10.2023 05:31

Odgovor na vprašanje ni enostaven, poudarjajo strokovnjaki za napremičnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vsekakor velja, da je novo le novo, poudari Tea Kozar iz KW Slovenia. Izpostavi, da pri nepremičninah ni pomembna zgolj lokacija, pri čemer so po njenem mnenju najboljše lokacije v Mariboru že pozidane. “Dejstvo je, da novogradenj na top lokacijah v Mariboru ni, razen v primeru rušitve obstoječih objektov.”

Hitrost je odločilna

Pri novogradnjah, če smo med prvimi kupci, lahko bistveno lažje izberemo najboljšo mikrolokacijo oziroma lego stanovanja v stavbi, velja pravilo, da so takšna stanovanja tudi dražja, opozori Kozarjeva. “Kar se tiče sosedov, pa je bistveno bolj predvidljivo kupiti stanovanje v že naseljeni soseski, kjer lahko preverite, kakšna je struktura sosedov in kako funkcionirajo sosedski odnosi. Pri novogradnji to ni mogoče, omenjeno pa vendarle zelo vpliva na končno udobje bivanja.”

Res je, da imajo novogradnje najsodobnejše materiale in tehnološke rešitve, pri čemer novi lastniki nimajo investicijsko-vzdrževalnih del ne na skupnih delih stavbe ne v stanovanju, kot eno od prednosti novih nepremičnin izpostavi nepremičninska strokovnjakinja. “Dejstvo pa je, da novi lastnik prevzame riziko vseh ‘porodnih krčev’ novozgrajene stavbe,” še opozori Tea Kozar. “Kolikor je prednosti, toliko je tudi slabosti.” Priporoča, da se kupec temeljito posvetuje z neodvisnim strokovnim nepremičninskim posrednikom, da smotrno pretehtata, kaj bi bila najboljša izbira glede na kupčeve potrebe in zmožnosti, ter da se prepriča, kaj nepremičninski trg v danem trenutku sploh ponuja.

Shutterstock

Nekdaj nadstandard je danes standard

Kupci so vse bolj zahtevni. “Vsem je zelo pomembno, da je nepremičnina, ki jo kupujemo, v uporabnem stanju. Zlasti pri novogradnji, za katero smo porabili življenjske prihranke, lahko tudi več generacij,” opozori Boris Lajh iz Century 21 Maribor City, C-NEP Agencije. “Kupci so, zahvaljujoč informacijam na spletu in družbenih omrežjih, tudi dovolj dobro informirani, da vedo, v kakšnem stanju mora biti nepremičnina, ki jo kupujejo.” Opaža, da so graditelji in investitorji vse bolj odgovorni in gradijo nove stavbe po predpisanih standardih in navodilih projektantov, saj drugače ne bi dobili uporabnega dovoljenja. “Vsekakor se zgodijo tudi napake, a te se pač morajo odpraviti v dogovorjenih rokih in po predpisih,” še poudari Lajh. Prav tako ocenjuje, da je današnji kupčev standard to, kar je še pred kratkim bil nadstandard. “Še pred desetimi leti so bili nadstandard stanovanja v večstanovanjski stavbi talno gretje, trislojna zasteklitev, zunanje alu žaluzije na električni pogon, rekuperacija ... Danes pa je to že po predpisu treba zagotoviti v vseh novogradnjah,” razloži in doda, da so danes nadstandard predvsem večja površina stanovanja, višina stropov, velika terasa, razne pergole, skriti podboji in tečaji vrat ...

Shutterstock

Koliko novogradenj potrebuje Maribor

“Najbolj konkretno na to odgovorimo, ko pogledamo število evidentiranih prodaj stanovanj v Mariboru iz drugega četrtletja tega leta, ki znaša 204,” odkrije Tea Kozar iz KW Slovenia. “Podatek nam pove, da bi celotna zaloga oglaševanih novih stanovanj, ki jih je skupno 98, zadostovala za mesec in pol. Če ob tem upoštevamo, da v ta podatek (število prodaj), ki ga vodi GURS, niso zajete prodaje novogradenj, ugotovimo, da je povpraševanje realno še večje. Dodajmo k celotni zalogi neprodanih nepremičnin vsa stanovanja, torej nova in rabljena, trenutno se jih oglašuje skupno 334, in odstranimo približno 30 odstotkov podvojenih oglasov, pa smo še vedno pri zelo majhni zalogi oziroma ponudbi, ki zadostuje zgolj za trimesečno povpraševanje,” je nedvoumna. V svetu nepremičninski trg velja za uravnotežen takrat, še poudari, ko ponudba nepremičnin zadostuje za približno sedem mesecev povpraševanja. Take pa v Mariboru ni.

Shutterstock



Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta