Sporočilo v barvah: Roza cvet pomeni nekaj drugega, kot če podarite cvetje v beli ali rdeči barvi

13.02.2023 04:00

Preproste anonimne voščilnice, ki bi jih kdo za valentinovo odložil na okno ali poslal po pošti, so del zgodovine. Zdaj se pogosteje pojavljajo vprašanja, ali naj bo bonboniera, šopek ali romantična večerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Skoraj zagotovo se bo vsaka pripadnica nežnejšega spola razveselila kakšne cvetlice ali šopka, zlasti če ga prejme od tistega, ki ji največ pomeni.

Sporočilo v barvah

Nasploh cvetje v življenje prinaša čustveno ugodje in nas razvedri, marsikomu podarjeno cvetje celo pomaga, da se laže spoprime z novimi izzivi v življenju.

Po tradiciji imajo tudi barve cvetlic svojstven pomen: rdeča simbolizira ljubezen in spoštovanje, rožnata pomeni naklonjenost in prijateljstvo. Bela v sebi skriva čistost in nedolžnost, rumena veselje, včasih tudi ljubosumje.

Oranžna sporoča navdušenje in poželenje, modra zaupanje in zvestobo, barva sivke pa skrivnostnost.

Pri izbiri cvetlic je koristno, če veste, katera vrsta cvetja je obdarjenki ali obdarjencu najbolj pri srcu, zelo dobrodošlo pa bo tudi prepoznavanje svežega cvetja, da tako izberete tiste cvetlice, ki bodo čim dlje krasile prostor.

Shutterstock

Preden gre v vodo

Sveže rezano cvetje prepoznamo po čvrstih cvetovih in sijočih listih, pri vrtnicah je denimo priporočljivo, da vzamemo tiste, ki imajo še rahlo priprte cvetne lističe. Vsekakor pa je treba takrat, ko šopek prejmete v dar, zanj pravilno poskrbeti.

Vaza, v katero boste postavili šopek ali cvetlico, mora biti obvezno čista, da se prek morebitnih ostankov starega cvetja ne bi na sveže cvetje prenesla kakšna okužba, ki bi skrajšala življenjsko dobo okrasja. Potem z ostrim nožem ali škarjami – lahko tudi vrtnarskimi – odrežite stebla na ustrezno dolžino, obvezno pa je treba odrezati vsaj centimeter stebla. Vsako steblo naj bo prirezano postrani. Tako boste odstranili zasušeni del in omogočili boljši pretok vode v steblih. Steblom do višine, do katere bodo stala v vodi, odstranite liste, sicer bodo ti začeli gniti.

Shutterstock

Temperatura vode

Voda v vazi naj ne bo premrzla, da rože ne bi doživele šoka, vsak ali vsak drugi do tretji dan pa vodo zamenjajte, sočasno tudi skrajšajte in sperite stebla. Za daljšo obstojnost šopka lahko vodi dodate hranilni prašek ali posebno tekočino, ki podaljša obstojnost rezanega cvetja – kupite jo lahko v cvetličarni. Če tega nimate, pa lahko v vodo primešate žličko sladkorja in žlico kisa, za zaviranje razvoja je koristen tudi aspirin ali vitamin C.

Shutterstock


Ko začne cvetje po malem veneti, iz šopka izločite vse slabotne in ovenele cvetove, tiste, ki so lepo ohranjeni, pa temeljito skrajšajte in postavite v novo vazo ali skledo, napolnjeno z vodo, kjer bodo cvetovi plavali na površju. Tihožitje lahko popestrite še s plavajočimi svečkami.

Flower Council of Holland


Shutterstock


Flower Council of Holland
Flower Council of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta