(FOTO) V stanovanju pričarajte urbano džunglo z enostavnimi rastlinami

Jasna Marin Jasna Marin
16.12.2022 04:00

Bi radi doma zaživeli med poživljajočim, gostim rastlinjem? Predstavljamo vam nekaj imenitnih lončnic, ki s preprosto oskrbo ohranijo dobro kondicijo tudi v zimskih mesecih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Rastline v stanovanju potrebujejo primerno oskrbo in nego vse leto - tudi pozimi. Pred zimo bi bilo najprimerneje mnoge lončnice spraviti v poseben, nekoliko hladnejši prostor, kjer bi lahko do pomladi mirno prezimile, vendar marsikje nimamo ustreznega prostora zanje. Pravzaprav, če smo povsem iskreni, smo mnogi neizmerno veseli, če lončnice "bivajo" z nami v stanovanju tudi pozimi, saj tako v mesecih, ko je zunaj turobna sivina, podarjajo zeleno živahnost prostorom. Strastni ljubitelji rastlin si lahko z lončnicami v stanovanju pričarajo pravcato džunglo. Katere rastline so pravzaprav tiste, ki so preproste za nego in obenem robustne ter vzdržljive?

Shutterstock

Za ljubitelje palm

Palma (Howea forsteriana) je presenetljivo preprosta za nego in s svojimi zimzelenimi listi ustvarja celoletno dopustniško razpoloženje v stanovanju, razlagajo v podjetju Metrob. "Potrebuje svetlo do polsenčno lego, stalno sobno temperaturo skozi vse leto in specialni substrat za palme in zelene rastline," razkrivajo sogovorniki. Kaj pa zalivanje in gnojenje? "Zalivajte zmerno, gnojite poredko in to s tekočim gnojilom za palme. Če svoji palmi približno vsaka štiri leta priskrbite večji lonec, bo dolgo ostala vaša sostanovalka," poudarjajo pri Metrobu.

Blumenbüro Holland

Zelo preprosta za gojenje je tudi zlata palma ali areka (Dypsis lutescens). "Uspeva pri sobni temperaturi in potrebuje veliko svetlobe. Dobro uspeva tako v običajni zemlji za lončnice kot v substratu za palme. Če lonec s palmo postavite na podstavek, napolnjen z vodo, vam je niti ni treba zalivati, saj rastlina preprosto dobi tisto, kar potrebuje," razkrivajo strokovnjaki iz Metroba.

Za zelene rastline velja, da že s svojim zdravim videzom povečajo bivalno ugodje, poleg tega oskrbijo zrak s kisikom in z izhlapevanjem vode skozi liste dvigujejo zračno vlažnost v prostoru.
Shutterstock

Taščin jezik in bršljan sta rastlini z odliko

Če iščete nekoliko manjše lončnice, ki so preproste za nego, sogovorniki priporočajo, da izberete vse oblike taščinega jezika (Sansevieria sp.). "Ta rastlinska vrsta se dobro počuti v toplem, svetlem prostoru brez prepiha. Zalivamo redko, pozimi je dejansko dovolj enkrat mesečno," svetujejo sogovorniki.

Taščin jezik
Floradania

Tudi bršljan je rastlina, ki je enostavna za nego. Raste na svetlem do delno senčenem mestu. Bršljan zalivajte bolj poredko in takrat temeljito, pazite, da v lončku ne bo zastajala voda. Rastlina ostane zdrava in vitalna, če jo občasno pognojite.

Bršljan
Pflanzenfreude.de

Velikanka, ki hitro zapolni prostor

Monstera, nekoč ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin z značilnimi zarezami in intenzivno zeleno barvo, se po desetletjih vrača v modo. "Rastlina ima rada svetle in delno senčne lege, brez neposredne sončne svetlobe. Če izberete pretemno mesto, se značilne zareze ne razvijejo najbolje. Mladi listi namreč najprej rastejo v obliki srca in brez zarez. Po drugi strani pa zbledeli listi pomenijo preveč sončne svetlobe. Zračna vlažnost naj bo razmeroma visoka, temperature pa okoli 21 stopinj Celzija. V obdobju mirovanja od oktobra do februarja je lahko tudi nekoliko hladneje, vendar pa temperatura ne sme trajno pasti pod 15 stopinj Celzija," opozarjajo pri Metrobu.

Monstera
Shutterstock

Ker je monstera velika in dekorativna vzpenjavka, potrebuje veliko prostora in veliko posodo ter substrat za zelene rastline. "Zlasti pri mlajših rastlinah pazite na redne presaditve, saj rastejo zelo hitro, zato lahko v loncu hitro zmanjka prostora in hranil. Tudi starejše rastline je treba presaditi vsaj na dve do tri leta v substrat za zelene rastline. Med presaditvijo pazite, da ne poškodujete zračnih korenin, ki jih razvije rastlina. Te so namreč namenjene za oprijemanje na oporo," še pojasnjujejo sogovorniki. Monstera potrebuje redno zalivanje in enakomerno vlago, vendar morate nujno preprečiti zastajanje vode. Pri nizki zračni vlažnosti liste pršite vodo ali jih previdno obrišite z vlažno krpo.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta