Ste kdaj opazovali, med katerimi rastlinami na vrtu se smukajo mačke? Kar nekaj je rastlin, ki jih premamijo

Jasna Marin Jasna Marin
07.02.2021 04:00
Ste kdaj opazovali, med katerimi rastlinami na vrtu se smukajo mačke? Kar nekaj je rastlin, ki jim dišijo in jih na poseben način premamijo ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Z največjim veseljem se mačke bodisi na kratko povaljajo na omenjenih rastlinah ali si med njimi privoščijo večurni počitek. Toda rastlinam to ne dene najbolje, zato je priporočljivo, da dišavnice porežete na kratko, saj se tedaj njihova stebla ob mačjem obisku ne bodo polomila.

Tudi hišni ljubljenček nas lahko uči.
Profimedia
Motovilec sejte v centimeter globoke brazde. Razdalja med brazdami naj bo od 15 do 20 centimetrov.
Shutterstock

Ups, pika!

Če so vam rastline pomembnejše od ugodja vaše ali sosedovih mačk, ki se nenapovedano pritihotapijo na vaš vrt, jih raje presadite v lonce ali vedra. Lahko pa med rastline, ki jih želite zaščititi pred mačjim obiskom, položite veje vrtnice ali bodike, da se izognejo rastlinam. Pri tem ne gre za mučenje živali, temveč zgolj za ukrep, ki bo mačko ob prvem zbodljaju spodbudil, da se odpravi drugam.

Shutterstock

Vonj za dobro počutje v stanovanju

Številne igrače za mačke, ki jih lahko kupimo v trgovini, so prežete z vonjem po mačji meti.

Mačja meta (Nepeta cataria) privablja hišne mačke.
Shutterstock


Ker mačke ta vonj naravnost obožujejo, ga lahko uporabite tudi zato, da svojo muco zvabite na plezalno drevo, stran od rastlin, ki jih želite zaščititi pred mačjimi kremplji. Na mesta, kjer naj bi sedela muca, potrosite meto v prahu. Uporabite lahko tudi blazinice, polnjene s posušeno mačjo meto. Takšne blazinice lahko izdelate tudi sami, če ste količkaj spretni v šivanju. Če na blazinico pritrdite dolgo vrvico in jo obesite na plezalno drevo, dobite odlično mačjo igračo.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta