Toplotna črpalka in sončna elektrarna: Popolna energetska kombinacija

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.10.2024 05:00

Ogrevanje v kombinaciji s sončno energijo omogoča uporabo obnovljive energije za ogrevanje in hlajenje doma. S tem lahko bistveno zmanjšamo stroške energije in prispevamo k manjšemu ogljičnemu odtisu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sončna elektrarna s pomočjo sonca proizvaja električno energijo, s katero se napaja tudi toplotna črpalka.
Shutterstock

V zadnjih letih se vse več slovenskih gospodinjstev odloči za namestitev kombinacije toplotne črpalke (TČ) in sončne elektrarne, kar predstavlja učinkovito rešitev za energetsko oskrbo doma. Ta kombinacija prinaša ne le nižje stroške ogrevanja in oskrbe z električno energijo, temveč tudi pomembno prispeva k zmanjšanju okoljskih vplivov. Poleg tega omogoča gospodinjstvom večjo energetsko neodvisnost in trajnostno upravljanje z viri.

Omogoča skoraj popolno samozadostnost

Kot pojasnjujejo v podjetju SunContract, TČ in sončna elektrarna delujeta skupaj izjemno učinkovito, saj omogočata visoko stopnjo samooskrbe z energijo: "V toplejših mesecih sončna elektrarna proizvede več električne energije, kot je potrebujete, zato se višek shrani v baterije ali odda v omrežje. Pozimi, ko je poraba zaradi delovanja TČ večja, se ta presežek izkoristi, kar omogoča nižje stroške ogrevanja. Prav tako lahko baterije napolnite, ko je elektrika najcenejša, in jo porabljate v času najvišjih cen, kar dodatno optimizira vaše stroške. Sistem za shranjevanje in upravljanje energije, ki vključuje tudi baterije, deluje popolnoma avtomatizirano. To pomeni, da ni potrebe po ročnem upravljanju, saj dinamični odkup energije, ki ga omogoča, samodejno prilagaja porabo glede na tržne cene." Vid Kostanjšek iz podjetja Airabela pa meni, da je kombinacija učinkovita, ker napravi skupaj zmanjšujeta potrebo po zunanji energiji. "Sončna elektrarna proizvaja električno energijo, ki jo lahko uporabimo za napajanje TČ, kar omogoča skoraj popolno energijsko samozadostnost. To pomeni manjšo porabo elektrike iz omrežja. Uporaba lastne solarne električne energije za pogon TČ bistveno zniža stroške ogrevanja in hlajenja. Obe napravi skupaj tudi močno zmanjšata ogljični odtis, saj električna energija prihaja iz obnovljivega vira," poudari. Da gre za eno najbolj učinkovitih kombinacij za zagotavljanje energetske učinkovitosti doma, zatrjujejo tudi v podjetju GEN-I Sonce. "Največji porabnik energije v gospodinjstvu je običajno sistem za uravnavanje temperature - ogrevanje pozimi in hlajenje poleti. S povezavo sončne elektrarne in TČ lahko bistveno zmanjšamo stroške, saj sončna elektrarna zagotavlja proizvodnjo lastne električne energije, ki napaja TČ. To ne zmanjšuje le stroška ogrevanja, ampak povečuje tudi energetsko neodvisnost gospodinjstva," pravijo. Matic Slatinek iz podjetja Termo Shop pa opozori, da gre za kombinacijo, kjer lastno proizvedena električna energija iz sončne elektrarne zagotavlja energijo za ogrevanje, pri tem pa ni negativnih vplivov na okolje: "Takšen sistem je tudi stroškovno zelo ugoden, saj gospodinjstva pri letnih obračunih plačujejo zgolj fiksne stroške, kot so omrežnina in dajatve, povezane z močjo priključka." "Kombinacija ustvarja izjemno trajnosten in učinkovit energetski sistem, ki omogoča skoraj popolno energetsko neodvisnost. Sončna elektrarna proizvaja električno energijo, ki jo TČ izkorišča za ogrevanje ali hlajenje, s čimer občutno znižuje stroške energije. To pomeni, da lahko dosežemo brezplačno ogrevanje in hlajenje ter hkrati zmanjšamo ogljični odtis," pa poudarjajo v podjetju Kronoterm. 

Prehod na toplotno črpalko že sam po sebi pomeni prihranek, saj je delovanje toplotne črpalke bistveno cenejše od ogrevanja na plin, olje ali drva.
Foto: Shutterstock
Investicija v sončno elektrarno se običajno povrne v sedmih letih.
Shutterstock
Vgradnja sončne elektrarne zmanjša stroške ogrevanja vode.
Hansgrohe

Kdaj se odločiti za sončno elektrarno?

Eno od ključnih vprašanj, ki si jih postavljajo gospodinjstva, je, kdaj se vgradnja sončne elektrarne splača. V SunContractu svetujejo, da je pri načrtovanju sončne elektrarne pomembno upoštevati energetske potrebe doma. "Če nameravate dodati toplotno črpalko, je pomembno, da dimenzionirate sončno elektrarno glede na celotno porabo električne energije v hiši, vključno z delovanjem toplotne črpalke," pojasnjujejo. Matic Slatinek meni, da se sončna elektrarna splača povsod, kjer strošek električne energije presega 100 evrov mesečno. "Investicija v sončno elektrarno se običajno povrne v sedmih letih. Pri hiši, ki letno porabi okoli 2000 litrov kurilnega olja, lahko z uporabo toplotne črpalke prihranite približno 1000 evrov letno," pravi Slatinek in ob tem še doda, da se investicija, vredna okoli 7000 evrov po subvenciji, povrne v sedmih letih. Pri GEN-I Sonce menijo, da se sončna elektrarna izplača že pri porabi med 6000 in 7000 kWh električne energije na leto, kar je povprečna poraba slovenskih gospodinjstev. "Kombinacija s TČ je še zlasti smiselna pri višji porabi, saj večja poraba pomeni hitrejšo povrnitev investicije," pojasnjujejo.

Kaj pa načrtovanje TČ ob obstoječi sončni elektrarni? V podjetju Kronoterm svetujejo, da je najprej treba upoštevati potrebe objekta po ogrevanju in hlajenju in temu primerno izbrati TČ, saj moramo pokriti toplotne izgube pozimi in toplotne dobitke poleti. "To nam bo omogočilo želeno ugodje bivanja. Ob tem je treba upoštevati, da imajo boljše TČ tudi preko 30 odstotkov nižjo porabo energije od povprečnih. Tako se kvaliteta TČ izrazi, tudi kadar imamo sončno elektrarno. Priporočljivo je tudi razmisliti o vgradnji hranilnika toplote, ki omogoča shranjevanje presežkov energije za porabo v kasnejših urah. Tako optimiziramo sistem in povečamo izkoriščanje sončne energije."

Kaj ohraniti in česa ne?

Ali je ob namestitvi sončne elektrarne nujna tudi zamenjava obstoječega ogrevalnega sistema? V podjetju GEN-I Sonce pojasnjujejo, da ni nujno treba zamenjati obstoječega ogrevalnega sistema: "TČ in sončna elektrarna delujeta na elektriko, zato sta nizkoogljični vir energije v primerjavi s tradicionalno centralno kurjavo." Matic Slatinek iz Termo Shopa ob tem še dodaja, da lahko obstoječi ogrevalni sistem ohranimo ali zamenjamo. "Veliko strank se odloči za popolno zamenjavo, saj Ekosklad ponuja višje subvencije za nove sisteme. Nekateri pa ohranijo obstoječi sistem, na primer kurilno olje, kot rezervni vir ogrevanja."

Tudi če že imamo TČ za sanitarno vodo, ni smiselno, da jo po namestitvi sončne elektrarne odstranimo, poudarjajo v GEN-I Sonce. "Električna energija, ki jo proizvaja sončna elektrarna, lahko napaja vašo TČ, kar dodatno zmanjša stroške elektrike." V podjetju še svetujejo, da pri načrtovanju toplotne črpalke preverite, ali obstoječa sončna elektrarna proizvede dovolj energije za dodatne potrebe. "Če trenutna proizvodnja ne zadostuje, lahko sončno elektrarno dogradite in povečate njeno moč," dodajajo. Tudi Matic Slatinek meni, da ni potrebe po ukinitvi TČ za sanitarno vodo po namestitvi sončne elektrarne. "Vgradnja sončne elektrarne zmanjša stroške ogrevanja vode, saj se proizvedena energija takoj uporabi za pripravo tople vode," pravi in še doda, da je ključno, da sončna elektrarna zagotavlja zadostno kapaciteto za povečano porabo po namestitvi TČ. Pri SunContractu dodajajo, da ohranitev obstoječe TČ za sanitarno vodo omogoča tudi dodatne prihranke poleti, saj črpalka poleg segrevanja vode lahko pomaga pri hlajenju prostora.

Sončna elektrarna se splača povsod, kjer strošek električne energije presega 100 evrov mesečno.
Shutterstock

Kako izbrati pravo?

Na trgu je pestra izbira TČ, zato je pomembno izbrati ustrezen tip glede na specifične potrebe objekta. Matic Slatinek opozarja, da lahko le prava izbira prinese optimalno udobje in prihranke. V podjetju Kronoterm pa menijo, da je izbira odvisna od več dejavnikov, kot so velikost objekta, kakovost izolacije, dostop do virov (zrak, zemlja, voda). "Z geotermalnimi toplotnimi črpalkami dosegamo večje izkoristke in potrebujemo manj proizvedene električne energije, ker je začetna naložba višja, pa se lahko odločimo tudi za toplotno črpalko zrak-voda," pravijo. Da je največje povpraševanje po toplotnih črpalkah zrak/voda, ugotavlja Kostanjšek iz podjetja Airbela in pojasni, da tovrstni sistem ogrevanja izkorišča toploto iz zraka in jo s pomočjo termodinamike prenaša na vodo, ki se pretaka v hiši in grelnih telesih. V podjetju SunContract pa opozorijo, da je sistem voda-voda še bolj energetsko učinkovit, a zahteva dostop do podtalnice, medtem ko sistem zemlja-voda izkorišča geotermalno energijo in je izjemno učinkovit, če imate dovolj prostora za namestitev geosond ali kolektorjev. V GEN-I Sonce svetujejo, da je pri izbiri smiselno sodelovati s strokovnjaki, saj je pravilen izbor odvisen od številnih dejavnikov, vključno s specifičnimi potrebami stanovalcev, tipi zgradb in energetskimi cilji. "Upoštevati je treba tudi lokacijske in prostorske omejitve," opozori Kostanjšek in še doda, da TČ vedno prilagodimo toplotnim potrebam objekta. "Vedeti je treba, kakšni sta izolacija in toplotna izguba objekta. Na podlagi tega izberemo TČ, ki se lahko poveže s sistemom sončne elektrarne, da jo ta lahko direktno napaja." 

Pri izbiri toplotne črpalke je smiselno sodelovati s strokovnjaki, saj je pravilen izbor odvisen od številnih dejavnikov, vključno s specifičnimi potrebami stanovalcev in energetskimi cilji.
Foto: Shutterstock
Čeprav so IR-grelni paneli primerni predvsem za glavno ogrevanje, saj so takrat najbolj učinkovita in cenovno ugodna rešitev, pa z njimi opravljamo tudi tako imenovano dodatno ogrevanje.
Ekosen

Najcenejši vir ogrevanja

Odgovor na to, zakaj so TČ čedalje bolj priljubljene, pozna Miha Glavič iz podjetja E2E. Eden od razlogov je, kot pravi, tudi ta, da uporabniki z napravo nimajo dela. "Preprosto se oktobra ogrevanje vklopi in aprila izklopi," pravi Glavič. Uporabniki ne potrebujejo nobenega zalogovnika za gorivo, zato je v hiši potreben le manjši prostor za postavitev. Prav tako ni nobenega dela s pripravo goriva, denimo z nošenjem drv, nasipavanjem peletov ..., zato je uporaba TČ enostavna, še pravi strokovnjak iz E2E.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta