Učinkovit energent: Cene zemeljskega plina padajo, uporabnikov vse več

Sanja Verovnik
16.01.2021 01:00
Veliko je razlogov, zakaj izbrati za ogrevanje zemeljski plin: prednost pred drugimi energenti mu daje sloves najčistejšega fosilnega goriva, zadnje čase pa tudi vse nižje cene, zlasti v primerjavi z električno energijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zemeljski plin se uporablja za ogrevanje, hlajenje in kuhanje kot tudi za proizvodnjo električne energije in za soproizvodnjo toplotne in električne energije. V industriji zemeljski plin služi kot energent v tehnoloških postopkih in tudi kot surovina v kemični industriji. Kot enega izmed najbolj konkurenčnih energentov za ogrevanje ga odlikujejo enakomerna toplota, dostopna cena in največji dolgoročni prihranki glede na investicijo v celoti: investicijo v kotel skupaj s stroški vzdrževanja in ceno energenta. Prvi pogoj je, da je na odjemnem mestu možen priklop na plinovodno omrežje.

Majhen ogljični odtis

Poleg konkurenčne in stabilne cene je ena izmed glavnih prednosti zemeljskega plina tudi majhen ogljični odtis. Zemeljski plin je namreč najčistejše fosilno gorivo in dobro nadomestilo za obdobje, ko obnovljivi viri energije še ne morejo zadostiti vsem potrebam po energiji. Njegov ogljični odtis znaša 0,2 kg CO2/kWh, kar je v primerjavi z drugimi viri, kot so trdna in tekoča fosilna goriva, bistveno manj. Kot pojasnjujejo v Gospodarskem interesnem združenju za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP), pri uporabi zemeljskega plina nastaja bistveno manj emisij kot pri drugih energentih, obenem pa so plinske tehnologije energijsko učinkovite. "To pomeni, da z zemeljskim plinom zmanjšamo izpuste ogljikovega dioksida in porabo energije ter sočasno izboljšamo kakovost zraka," razlagajo v GIZ DZP.

Zemeljski plin potuje po plinovodnih ceveh, najpogosteje pod zemljo. Njegova uporaba razbremeni cestno omrežje, zmanjša možnost razlitja in s tem grožnjo podtalnici in drugim vodnim virom.
Shutterstock

Nižja cena energenta

Ena glavnih prednosti zemeljskega plina je nizka cena energenta. Ob majhnih nihanjih v zadnjih sedmih letih v Sloveniji beležimo padanje cen zemeljskega plina. Statistični urad Republike Slovenije je nedavno objavil cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjske in negospodinjske odjemalce, iz katerih je razvidno, da se je povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce v Sloveniji v tretjem četrtletju preteklega leta glede na drugo četrtletje znižala za štiri odstotke in je znašala 0,0564 EUR/kWh. Cena električne energije za gospodinjske odjemalce pa se je v tem obdobju povišala za 29 odstotkov in je znašala 0,1731 EUR/kWh. Znižala se je tudi povprečna cena zemeljskega plina za negospodinjske odjemalce v Sloveniji, in sicer za dva odstotka, s čimer je znašala 0, 0259 EUR/kWh. Cena električne energije za gospodinjske odjemalce se je v tem obdobju povišala za štiri odstotke in je znašala 0,0891 EUR/kWh.

Prihranki z menjavo ogrevanja

Druga prednost zemeljskega plina so prihranki. Uporaba zemeljskega plina v desetih letih obratovanja ogrevalnega sistema v primerjavi z drugimi energenti zagotavlja največje prihranke, poudarjajo v GIZ DZP. To so pred dvema letoma potrdili na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani s študijo ekonomičnosti ogrevalnih sistemov; izračuni so bili narejeni za hišo energijskega razreda E, kar predstavlja bolj potratno hišo, veliko 180 m2. "Po izračunih naj bi uporabniki pri menjavi starega kotla na kurilno olje z novim na zemeljski plin po odbitih stroških začetne investicije v desetih letih prihranili 10.000 evrov in več," navajajo rezultate študije v GIZ DZP.

Tudi v Petrolu menijo, da je zemeljski plin obenem najugodnejši za posodobitev ogrevalnega sistema s plinskim kondenzacijskim kotlom, podjetja in lokalne skupnosti, ki prehajajo na zemeljski plin, imajo namreč običajno za vir ogrevanja kurilno olje ali utekočinjeni naftni plin. "Stranke, ki uporabljajo zemeljski plin v svojih objektih, pridobijo več funkcionalnega prostora za drugo, saj ne potrebujejo zalogovnika, peč pa je manjša kot za druge energente. Ker zemeljski plin potuje po plinovodnih ceveh pod zemljo, njegova uporaba razbremeni cestno omrežje, zmanjša možnost razlitja in s tem tudi grožnjo podtalnici in drugim vodnim virom," sklenejo v Petrolu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta