Uredite si prostor za higieno: Mali in veliki izzivi v v kopalnici in kako se spopasti z njimi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
29.05.2022 02:00

Ko obnavljamo oziroma opremljamo kopalnico, smo postavljeni pred tisoč in en izziv. Še zlasti v majhnem prostoru. Vendar brez skrbi, izkušeni mojstri bodo znali z ustrezno opremo streti še tako trd oreh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Villeroy & Boch

Kopalnica je prostor, ki pred uporabnika postavlja nič koliko vprašanj, ko se ta loti njene obnove ali jo želi zasnovati in opremiti. Velike preglavice povzročajo denimo že vse večji formati sodobne keramike, na trgu je mogoče kupiti tudi ploščice velikosti 120 krat 260 centimetrov, pojasni Danijel Fartek iz podjetja MCK. Mnogi bi izbrali tako keramiko, a tisti, ki imajo manjšo kopalnico, menijo, da tako velike keramike ni mogoče položiti v tako majhen prostor. Vendar Fartek odpravi tovrstne pomisleke z besedami, da je vse mogoče s pravimi mojstri in ustreznim orodjem. Je pa res, da večji formati ploščic po besedah Primoža Giderja iz podjetja Murexin zahtevajo tudi posebna hibridna lepila in poseben sistem lepljenja, imenovan buttering, kar pomeni obojestransko lepljenje. Pri izbiri keramike je bolj kot velikost pomembna ustrezna barva, poudari Danijel Fartek. Z izbiro svetlejših ploščic lahko namreč dosežemo učinek večjega prostora, če pa izberemo keramiko s sijajem oziroma odsevom, lahko še toliko bolj optično povečamo prostor, pravi Fartek, ki je mnenja, da se v kopalnici s svetlejšo keramiko ne bomo počutili utesnjene, kot bi se, če bi na tleh in stenah bile temne ploščice.

Jasba

Kaj sploh potrebujemo?

Tehtanje med tem in onim se nadaljuje tudi pri izbiri opreme. Kaj potrebujemo, še posebno če kopalnica ni prav velika, in kako doseči, da ne bi bila videti prenatrpana? Fartek priporoča, da naj se vsak najprej vpraša, katero opremo v kopalnici dejansko potrebuje in katere ne. "Mogoče se lahko odpovemo bideju v prid večji prhi. Tudi z umivalniki je podobno; pogosto uporabniki šele čez čas ugotovijo, da le redko uporabljajo dva umivalnika in bi čisto v redu shajali samo z enim." Da je treba kopalniške elemente izbrati pametno, zlasti ko opremljamo majhen prostor, meni tudi Samo Krajnc iz podjetja Geberit. Predlaga izbiro elementov, ki omogočajo modularni koncept postavitve in s tem funkcionalno opremljanje kopalnic tako manjših kot tudi večjih dimenzij. Povedano drugače: "Pri manjših kopalnicah lahko izberete umivalnik in straniščno školjko kot tudi pohištvo s krajšo projekcijo." Izziv je lahko danes že ustrezna izbira straniščne školjke, nadaljuje sogovornik, zlasti ko se odločamo za prenovo kopalnice. Namesto talne školjke bi radi imeli stensko, v sanitarijah nočemo več neprijetnih vonjav, starejši uporabniki bi radi višje postavljene školjke ... "Za vse se najde rešitev," pomirja Krajnc in za primer postavi povišane straniščne školjke in tiste, katerih višina se lahko spreminja, z dvojnim prehodnim kolenom lahko namesto talne namestimo stensko školjko, iz katere lahko poseben modul odstrani neprijetne vonjave, predstenski splakovalnik pa rešuje prostorske probleme in poudari estetiko.

Beautiful young couple choosing big granite tiles for their house repairment in the building shop
Shutterstock

Izogibanje ostrim kotom

Pri kopalniški opremi se izogibajmo ostrim kotom, svetuje Danijel Fartek. Tako je polkrožna kabina za prho v manjših kopalnicah veliko bolj primerna kot oglata. Pri kopalniškem pohištvu imamo prav tako zanimive rešitve za majhne prostore, ki nam lahko rešijo prenekateri zaplet, tudi če je kopalnica nenavadne, denimo trikotne oblike ali pa je pod poševnino. Danes nam lahko proizvajalci na primer pršno kad ali umivalnik prirežejo na mero, opozori Fartek, s čimer dobimo unikatno opremo, po meri točno določenega prostora. Poleg oblike kopalnice je treba skrbno upoštevati tudi položaj okna in vrat v njej, opozori Samo Krajnc iz Geberita. Pravi, da moramo biti pri tlorisih, ki niso pravokotne ali kvadratne oblike, še toliko bolj previdni: "Velikokrat se rešitve najdejo v kotnih umivalnikih in kotnih pršnih kadeh. Če je zaradi oken, mansardnih poševnin ali podometnih inštalacij problem z višino in potrebujemo nižji podometni splakovalnik, potem izberemo višino 82 centimetrov."

Kad sredi prostora? Zakaj pa ne!

Prav tako se kopalniški mojstri srečujejo s številnimi zahtevami naročnikov, tudi z na videz nemogočimi, denimo, da bi kdo rad imel na sredini prostora kad. "Takšna želja je lažje uresničljiva, če se zanjo ogrejemo dovolj zgodaj, na primer še v fazi projektiranja prostora," razlaga Fartek. Z inštalaterjem se preverijo odtoki, naredi se načrt, kako spraviti vodo tja, kjer jo bomo potrebovali. "V novogradnjah načeloma težav s tem ne bomo imeli, že zaradi zadostne višine sestave tal, ko pa se lotimo prenove, pa bo treba najti ustrezno rešitev s pomočjo mojstrov," napove sogovornik, ki je prepričan, da je mogoče pogosto ideje zanimivo in bolj funkcionalno rešiti, ko se odmaknemo od standardnih rešitev. Vsekakor pa je treba, če bi imeli radi kad sredi prostora, najti takšno, ki je primerna za tovrstno postavitev, opozori Samo Krajnc. Za to obstajajo samostoječe kadi, ki se ne dotikajo zidov.

Želja po kadi sredi sobe ali kopalnice je lažje uresničljiva, če se zanjo ogrejete dovolj zgodaj, še v fazi projektiranja prostora.
Falper

Skrbna in natančna izvedba

Novi izzivi se pri prenovah kopalniškega prostora pojavljajo tudi zaradi vse hitrejšega tempa življenja, opaža Primož Gider, hkrati pa opozori, da je še kako pomembno, da se dela izvajajo skrbno in natančno. "Ker so včasih časovni izzivi zelo veliki, je ključno, da uporabljamo prave materiale, ki nam omogočajo tudi hitro izvedbo. Tako lahko trgu ponudimo tudi hitrovezne materiale, ki omogočajo izvedbo kopalnice s položeno keramiko na pripravljeno podlago že v enem dnevu," pojasni sogovornik.

Ustrezna priprava površin in vodotesnost

Pa še na nekaj opozori sogovornik iz Murexina: "Ne glede na to, kakšen končni videz kopalnice si želimo in kako ga bomo ustvarili, je v boju proti vlagi in plesni bistveno, da pred zaključnimi deli ustrezno pripravimo tla in stene." S tem namreč poskrbimo, da vlaga ne bo prodirala skozi oblogo ali skozi fuge. "Dobro moramo zatesniti stike površin in preboje okoli inštalacij, torej cevi in odtokov. Pred izvedbo tesnjenja z elastičnimi vodotesnimi masami ter vgradnjo gumiranih trakov na stikih in manšet pri prebojih je zelo pomembna priprava podlage," razloži Gider. Zavedati se moramo, nadaljuje, da same ploščice in kasnejše fugiranje keramike ne zagotavljajo stoodstotne vodotesnosti keramike v kopalnici, kjer je bodisi prha bodisi kad. Zato je pred polaganjem keramike v tem prostoru treba izvesti vodotesno hidroizolacijo. "Ali bomo uporabili enokomponentno, dvokomponentno folijo ali pa že pripravljene produkte za vodotesnost, je odvisno od prostora, ki ga želimo zatesniti, pa tudi od podlage," opozori sogovornik in poudari, da je pri izvedbi vodotesne hidroizolacije bistveno, da se vedno izvede v dveh nanosih: drugi nanos izvedemo križno, v nasprotni smeri prvega nanosa. Tako po besedah sogovornika zagotovimo stoodstotno prekrivnost hidroizolacije z nujnim upoštevanjem vgraditve tesnilnih trakov na vseh kotih, diletacijah, stikih s kanaleto pri prhi, odkapni pločevini ... "Trak se vedno vgradi v prvi sveži nanos vodotesne mase, če je trak samolepilen, pa se vgradi v posušeni prvi nanos hidroizolacije, ki se prekrije še z drugim nanosom. Po posušitvi vodotesne mase nadaljujemo polaganje keramike," sklene Gider.

Tudi če je kopalnica nenavadne, denimo trikotne oblike, se lahko kad, pršni prostor ali umivalnik ustrezno prilagodi. Tako dobimo unikatno opremo po meri prostora.
Kermi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta