Prenova kopalnice: Naj prostor vodne intime zaživi v novi podobi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.07.2021 02:00
Kopalnica potrebuje osvežitev vsaj na tri desetletja, če že ne prej. A delo ni preprosto, najbolje se je lotiti celovite prenove, kar ne pomeni zgolj nove kopalniške opreme, temveč tudi zamenjavo keramike in morebiti celo inštalacij.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hansgrohe

Celovita prenova kopalnica je več kot samo, da zamenjamo dotrajano kad, umivalnik ali straniščno školjko, kot pravijo v podjetju MCK, obsega zidarska in keramična dela, menjavo vodovodnih in elektroinštalacij ter stare kopalniške opreme z novo. Priporočljivo je denimo, če imamo še stare, svinčene in dotrajane vodovodne cevi, da te obvezno zamenjamo z novimi, plastičnimi. Razlog je preprost: plastične so v primerjavi s svinčenimi veliko bolj obstojne. Sicer pa se preureditve vodovodnih in elektroinštalacij lotimo zaradi drugačne postavitve nove opreme, pri tem pa so nam v veliko pomoč strokovno usposobljeni mojstri.

Breznivojska prha in podometni kotliček

Čeravno kad prinaša osvežujoč počitek v vodi, jo v sodobni kopalnici, ne glede na to, kdo jo uporablja, vse bolj nadomešča prha. Pa ne kakršnakoli - breznivojska prha odpravlja ovire v prostoru, hkrati pa prostor intime naredi privlačnejši. Prav tako zelo priročen v sodobni kopalnici je podometni kotliček, ki danes vse bolj nadomešča nadometnega. Kot pravijo v podjetju MCK, je pogoj za uresničitev te želje ta, da je stena, v katero želimo vgraditi kotliček, dovolj debela. Danes imamo na voljo standardne, dvanajst centimetrov globoke kotličke, za bolj tanke stene pa tudi osemcentimetrske, s katerimi običajno rešimo problem premalo debele stene. S tako vgrajenim kotličkom v kopalnici privarčujemo približno deset do petnajst centimetrov prostora pred straniščno školjko. Kar pri prenovah v manjših kopalnicah pomeni ogromno prostora.

Sodobna kopalnica je že dolgo mnogo več kot le prostor za umivanje zob in opravljanje drugih higienskih potreb. Je domače zatočišče, ki zagotovlja intimo in sprostitev. Morda v njej celo posedimo na klopci ob oknu.
Villeroy & Boch

Brez ovir in s prezračevanjem

Ko prenavljamo kopalnico, je treba pomisliti tudi na to, da je dobro izbrati opremo, ki nam bo olajšala čiščenje. Saj veste: čiščenje kopalnice sodi med zamudna in tako manj priljubljena gospodinjska opravila. V podjetju Geberit svetujejo, da si za čim manj dela v kopalnici omislimo tla popolnoma brez ovir s pršnim prostorom v nivoju tal, stensko WC-školjko, stensko umivalniško armaturo in dovolj prostora za nešteto pripomočkov v omaricah. "Pomembno je tudi dobro prezračevanje, da se v prostoru vlaga ne zadržuje predolgo," še svetujejo v Geberitu.

Geberit

Navsezadnje pa nam vzdrževanje kopalnice olajšajo tudi materiali in dizajn, ki čim bolj onemogočajo nabiranje umazanije, ostankov mila in šampona, zatikanje las in peska, če v kopalnici kdaj umijemo tudi kakšne pasje tačke. "Zelo uporabna je talna pršna plošča iz kakovostne mineralne mase, katere površina je svilnato nežna in topla ter se preprosto čisti. Priporočljivo je, da na območju odtoka ni nobenih robov, na katerih bi se lahko nalagala umazanija. Prav posebej pa čiščenje olajša lovilec las, ki ga je mogoče preprosto odstraniti in očistiti," pojasnjujejo v Geberitu.

Priporočljivo je, da na območju odtoka ni nobenih robov, na katerih bi se lahko nalagala umazanija. Čiščenje olajša lovilec las, ki ga je mogoče preprosto odstraniti in očistiti.
Geberit

Keramika naj bo funkcionalna, ne samo lepa

Zamenjava keramike je pri sanaciji kopalnice več kot dobrodošla. V podjetju MCK opozarjajo, da morajo biti tla v kopalnici takšna, da ne prepuščajo vode - zato je treba izbrati ustrezne keramične ploščice ali kamnite talne obloge. Pozorni moramo biti predvsem na funkcionalnost, ne samo na estetiko. Kakšen naj bo format ploščic? Če imate majhno kopalnico, jo lahko, podobno kot veliko, obložite z moderno keramiko velikih dimenzij. Bolj kot velikost ploščic so v majhnih prostorih odločilne ustrezne barve in pravilna uporaba vzorcev. Svetlejši odtenki na videz povečajo majhen prostor. Tudi nežni, nevpadljivi vzorci so primerni zanj. "Stene obložite s takimi ploščicami, da boste dodatno izpostavili vtis, ki ga želite doseči. Če želite, da so najbolj opazni kopalniški elementi, ki so zanimivih oblik in barv, naj bodo stenske ploščice čim bolj nevtralne in preproste. Sicer pa se poigrajte z barvami ploščic, saj boste tako pozornost prenesli na stene," svetujejo v MCK. Če želite optično povečati kopalnico, lahko uporabite veliko ogledalo, po možnosti takšno, ki ga vgradite na steno. Tako vam okvir ogledala ne bo zavzemal prostora. Okrog robov ogledala lahko položite borduro iz keramike. Zanimiva za manjše prostore ostaja tudi mozaična keramika, ki je zelo prilagodljiva in jo lahko polagate denimo na zaobljenih stenah, zato ne bo šla tako hitro iz mode.

Manj občutljiva za čistila

Pa smo spet pri čiščenju: kopalniška keramika je manj občutljiva za čistila, toda njena pomanjkljivost je, da je morebitno mehansko poškodbo praktično nemogoče popraviti. Kako pa je z drugimi materiali? "Pri litem marmorju moramo biti bolj pozorni pri izbiri čistil, vendar ga je možno popraviti z reparaturnim kitom," razlagajo v podjetju Topdom. Z najnovejšimi tehnologijami lahko postane keramika še bolj gladka, zato z nje lažje odteka voda in pušča manj sledov vodnega kamna. "Taka keramika nastane s podaljšanim žganjem, ki traja 26 ur namesto običajnih 20 do 22, in pri višji temperaturi, namreč pri 1250 stopinjah Celzija - zaradi tega je keramika bolj ravna, pore na materialu se dodatno zaprejo, površina je bolj gladka," razlagajo strokovnjaki iz Topdoma. Bolj gladko površino izdelovalci dosežejo tudi z dodatnim nanosom emajla na keramiki. Srebrovi oksidi v samem materialu, ne samo v površinskem premazu, pa ustvarijo neugodno okolje za razvoj bakterij, zato je ta keramika bolj higienična. Delo si bomo olajšali tudi z izbiro elementov okroglih linij s čim manj koti, na primer straniščno školjko brez roba in s snemljivo desko, dodajajo v Topdomu.

Zanimiva za manjše prostore ostaja mozaična keramika, ki je zelo prilagodljiva in jo lahko polagate na zaobljenih stenah.
Jasba

Pohištvo naj bo viseče

Pika na i pri temeljiti prenovi kopalnice je izbira novega kopalniškega pohištva. Moderni so denimo široki umivalniki, tudi do 200 centimetrov, pod katerimi so dodatne omarice, ki pa so pravzaprav klopi. "Za čiščenje so bolj praktični viseči elementi, bolj dostopni in pregledni so predali namesto omaric. Priporočljivo je montirati čim več zaprtih omaric, ne poličk. Razmislite tudi o ročajih: mat so bolj preprosti za čiščenje, na ličnicah z ročaji se tudi pozna manj prstnih odtisov, kot če izberemo predale z utori. Ti sicer dajo pohištvu bolj minimalističen videz, vendar jih je težje očistiti. Za manj dotikov priporočamo mehanizem mehkega zapiranja," še svetujejo v Topdomu.

Pri kopalniškem pohištvu so moderni široki umivalniki, tudi do 200 centimetrov, ob katerih so dodatne omarice, ki lahko služijo kot klopi.
Inda
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta