Vas muči stres? Poskusite ga pregnati z naravnimi rešitvami

J. M.
04.10.2023 07:00

Zaradi številnih obveznosti smo pogosto pod stresom. Pomočniki proti utrujenosti, stresu in bolečinah so morda v vaši shrambi ali pa rastejo na vrtu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kumarice delujejo zelo pozitivno na prebavo, čistijo jetra in črevesje. Vsebujejo vitamine A, B in C, pa minerale, kot so kalcij, fosfor in železo, ki pomagajo koži, da je znova videti zdrava in sijoča. Prav koža kot naš največji organ namreč velikokrat utrpi posledice zaradi stresa.

Shutterstock


Suhe marelice in suho sadje so bogati z ogljikovimi hidrati in magnezijem. Ogljikovi hidrati pomagajo premagovati stres, saj spodbujajo tvorbo serotonina, ki je ključna spojina za ohranjanje mentalne stabilnosti in dobre volje. Suhe marelice hkrati vsebujejo tudi veliko kalija in omogočajo ravnovesje med natrijem in kalijem v telesu, ki je ključno za dobro delovanje organizma.

stresshutterstock_180812819 (tags: LepVrt - Sobota - 22082015 - suhe_marelice)
Shutterstock


Stročnice so odličen vir magnezija. V stresnih situacijah se tvori adrenalin, takrat nadledvična žleza porablja veliko magnezija. Pomanjkanje povzroča mišične krče in srčne bolezni. Zadostna količina magnezija bo zagotovila, da boste lažje premagovali duševne napore, živci pa bodo bolj pomirjeni.

Stročnice so zdrave, predvsem pa vsem dostopne.
Shutterstock


Poleg stročnic veliko magnezija vsebujejo zelena listnata zelenjava, alge, banane, borovnice, grozdje, jagode, maline.

Shutterstock


Vrtnično vino poživlja oslabelo in utrujeno telo. Pripravimo ga lahko tako, da uporabimo pol litra vina in pol vode, ko tekočina zavre, dodamo deset cvetnih lističev vrtnice. Vrtnično vino je dobro zoper pljučne bolezni, pomaga pri zobobolu, pri vnetem grlu ga grgramo. Cvetne lističe vrtnice lahko položimo na vnete oči.

Shutterstock


Vam stres povzroča napetost v mišicah? Potem vam bo morda pomagal hren. Ta rastlina ni le za prehrano, temveč tudi za zunanjo uporabo. Pri bolečinah v mišicah in vnetih sklepih si lahko pripravite obloge iz nastrganega hrena. Polagamo na boleča mesta dvakrat dnevno.

Shutterstock


Glavobol velikokrat povzroča dehidracija. Zato ga lahko preprečite že, če pijete dovolj vode. Če pa ste nagnjeni k migrenam, poskusite naslednje: 2 žlici sveže naribanega ingverja prelijte s 3 dl ne prehladne vode. Pustite stati 5 minut, nato tekočino precedite v kozarec in popijte.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta